Slimmad klassisk smörgåstårta
Orginalrecept för fyllning
1 burk creme fraiche
1,5 dl majonäs
1 burk tonfisk
2 msk tomatpure (jag byter ofta ut tomstpuren mot kaviar)
1 bit purjolök
(ev. 1 klyfta vitlök)

För att kunna fira med smörgåstårta lite nu och då, så har jag gjort om receptet till en magrare och sp snålare variant, vilket naturligtvis inte ger en lika smakrik fyllning, men gubben och jag tycker att den fungerar bra hemma hos oss.
Mitt recept med viktväktartänk
2-3 dl Larsas yoghurt 0 sp
1-2 msk majonäs 80% (jag tycker att lättmajonäsen har en bismak) 4-8 sp
En liten bit finhackad purjlök (gärna det vita) 0 sp
1 msk tomatpure (valfritt) (eller lättkaviar)
1 burk tonfisk 0 sp
Lite flingsalt
Lite svartpeppar
Lite rivet skal av en tvättad citron
Smaka gärna av med örtsalt för att höja smaken eller öka på majonäsen och lägg till 4 sp/msk.
Den här fyllningen ger 4-8 sp och räcker till middag för 2 personer eller fika för 4 personer.
Smörgåstårta eller smörgåsbakelser (min lättare variant) 2-4 personer
6 skivor Hennings storfranska 9 sp
Jag fyller med 2 lager av fyllningen vilket ger 3 skivor på höjden och spar sedan lite till spackling vid garnering. Lägger sedan ett vattendränkt och urvridet smörgåspapper runt, plastar och låter tårtbotten stå i kylen några timmar, gärna över natten. Smörgåstårtans form blir bättre om de yttersta kanterna skärs bort när den stått till sig, men den fungerar naturligtvis också med att ha kanterna kvar.
Alternativ för garnering:
Kallrökt lax 100 g Blå 5 sp Lila 0 sp
Ägg 0 sp
Räkor 0 sp
Skinka 100 g 2 sp
Rostbiff 100 g 2 sp
Ost 17 % 4 skivor 3 sp
Valfria grönsaker och frukter 0 sp
Jag vill gärna använda vanligt franskbröd men vill du prova med surdegsbröd eller bönbröd finns hittar du brödrecept här:


Sp efter ett äldre Viktväktarprogram.
Ser jättegott ut som vanligt :)
Önskar dig ett skönt avslut på denna vecka, snart i mitten av maj (men tyvärr en ganska så snöig, regnig o kylig maj)
Må bäst du min vän, med allt som händer för dig nu: Kristi Himmelsfärd, Pingst o Studenten osv - där du nog kommer att bjuda på dina smaskiga recept :)
:D