basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Slimmad klassisk smörgåstårta

Publicerad 2019-05-05 14:37:00 i Hälsa, Mat och Bröd, Viktväktarna,

Vad jag förstått så är smörgåstårtan på frammarsch igen. Jag har sett en hel del nytänk, men i min familj så är det klassikern och ett gammalt familjerecept som fortfarande gäller. Jag älskar smörgåstårta och jag tror inte att jag är ensam om att göra det. Därför vill så gärna dela med mig av lite tankar och tips inför våren och sommarens helger och festligheter. Receptet som säkert kommer från smörgåstårtans glanstid har jag fått från familjens äldsta dotter och det är en kalorikrik fettbomb som jag oftast korrigerar lite i fettinnehåll. Fyllningens grundrecept ger 69 sp/sats och vi gör oftast dubbelsats till cirka 12 bitar. Jag brukar därför byta ut hälften av creme fraichen till mager kesella och dra ner lite på majonäsen. Ett av våra familjeknep har varit att planera inbjudnings- tiderna till 12.00 och 18.00, så att det blivit en lunch eller en middagsmåltid, men oavsett så är det en smörgåstårta för stora högtider.

Orginalrecept för fyllning
1 burk creme fraiche  
1,5 dl majonäs    
1 burk tonfisk      
2 msk tomatpure 
1 bit purjolök       
(ev. 1 klyfta vitlök)

För att kunna fira med smörgåstårta lite nu och då, så har jag gjort om receptet till en magrare och sp snålare variant, vilket naturligtvis inte ger en lika smakrik fyllning, men gubben och jag  tycker att den fungerar bra hemma hos oss.

Mitt recept med viktväktartänk
2-3 dl Larsas yoghurt     0 sp
1-2 msk majonäs  80% (jag tycker att lättmajonäsen har en bismak)   4-8 sp
En liten bit finhackad purjlök (gärna det vita)    0 sp
1 msk tomatpure (valfritt)    0 sp
1 burk tonfisk    0 sp
Lite flingsalt
Lite svartpeppar
Lite rivet skal av en tvättad citron
Smaka gärna av med örtsalt för att höja smaken eller öka på majonäsen och lägg till 4 sp/msk.

Den här fyllningen  ger 4-8 sp och räcker till middag för 2 personer eller fika för 4 personer.

Smörgåstårta eller smörgåsbakelser  (min lättare variant)  2-4 personer
6 skivor Hennings storfranska    9 sp
Jag fyller med 2 lager av fyllningen vilket ger 3 skivor på höjden och spar sedan lite till spackling vid garnering. Lägger sedan ett vattendränkt och urvridet smörgåspapper runt, plastar och låter tårtbotten stå i kylen några timmar, gärna över natten. Smörgåstårtans form  blir bättre om de yttersta  kanterna skärs bort när den stått till sig, men den fungerar naturligtvis också med att ha kanterna kvar.


Alternativ för garnering:
Kallrökt lax 100 g  Blå 5 sp  Lila 0 sp
Ägg   0 sp
Räkor 0 sp 
Skinka 100 g  2 sp
Rostbiff 100 g  2 sp
Ost 17 %  4 skivor 3 sp
Valfria grönsaker och frukter 0 sp

Jag vill gärna använda vanligt franskbröd men vill du prova med surdegsbröd eller bönbröd finns hittar du brödrecept här:

Surdegsbröd
Bönbröd

Trevlig Pingst, Kristihimmelsfärdsdag, Skolavslutning, Examen, Student och Midsommar eller när smörgåstårtssuget bara trycker på.

PS. Med reservation för någon felräkning. DS

(null)
 

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Delfinolinen i Viken

Publicerad 2019-05-08 22:16:55

Ser jättegott ut som vanligt :)
Önskar dig ett skönt avslut på denna vecka, snart i mitten av maj (men tyvärr en ganska så snöig, regnig o kylig maj)
Må bäst du min vän, med allt som händer för dig nu: Kristi Himmelsfärd, Pingst o Studenten osv - där du nog kommer att bjuda på dina smaskiga recept :)
:D

Svar: Trevlig fortsättning på veckan 😊
Maud Granholm

Postat av: Karin

Publicerad 2019-05-09 09:02:08

Hoppar laxen jag, men annars funkar smörgåstårta bra hemma hos oss också. Tack för receptet. En mellanvariant passar nog mig.

Svar: Passar nog er bra det.😊
Maud Granholm

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet och ibland skriver jag också under kategorierna Hantverk och Återbruk. På Instagram finns mina boktips på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se // Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela