En god far av Jenny Elfving

Jenny Elfvings debutroman Revor av ljus kom 2024 och i april kom nu uppföljaren En god far. Den första delen utspelar sig till stor del på den ö där fyren Högbonden ligger. Som mest bodde då 21 personer på ön som i dag är ett naturreservat och en del av Världsarvet Höga kusten. I två parallella historier får vi följa Josefin som kommer till ön i nutid och Agnes som 1914 tar tjänst som Högbondens lärarinna.

I Revor av ljus möter Agnes sjömannen Wilhelm och de blir ett par. I den andra delen En god far har vi kommit fram till 1936 och Wilhelm och dottern Hanna lever sitt liv i Härnösand. Agnes och Wilhelm har haft ett bra liv men nu är Agnes död och sorgen tär på honom. Under nattens vargtimmar river sömnlösheten och tankarna går tillbaka till hans ungdomstid till sjöss. Att värna om sin fysiska integritet och ta makten över sin egen kropp var inte helt enkelt under den första delen av 1900-talet och nu återkommer han till de val han tidigare gjort. Valet att välja Agnes som livspartner istället för sitt livs stora kärlek.

Sanningar, hemligheter och svek leker tafatt med honom och han sjunker djupare ner mot en depression och inser att det är dags för en förändring. För sin dotters skull tar han beslutet att lägga in sig på Gårdeå mentalsjukhus där han hoppas bli botad från sina plågor. Där möter han sinnesförvirrade, psykiskt utvecklingsstörda och åldersdementa, alla boende på en institution för mänskligt laborerande och inhumana behandlingsformer.

I en parallell historia får vi följa Mia som lever med minnesbilder av en syster hon inte känner till. Hennes föräldrar vill ingenting berätta så Mia börjar själv söka efter sanningen. Samtidigt träffar hon Bertil som hittat en låda med handskrivna brev adresserade till hans far och Mias efterforskningar för dem vidare mot dolda sanningar och nya livsinsikter.

Jenny Elfvings böcker har ett mycket välskrivet språk. Jag anar också att det ligger många timmars forskande bakåt i tiden för att skriva den här fiktiva men realistiska och trovärdiga historien. Det behövs både hjärta och research för att hitta en miljö och en tidsanda som tar oss tillbaka till ett 1936 års Härnösand, där mentalvården och känslorna kring familjehemligheter och livsval kommer till sin fulla rätt.

En god far är berättelsen om att välja sanning eller lögn. Att leva med en hemlighet eller att stå upp för den man är. Den här boken ger många reflekterande tankar kring identitet, inre ledarskap och de val vi måste göra när livets smala stigar och vägskäl visar sig ha en otydlig skyltning. 

 ”Hon förstår att Bertil är nyfiken på vad som hände. Men det är inte bara nyfikenhet, tänker hon. Mia vet allt om hur det känns att stå framför en låst dörr, att bli utestängd från en berättelse som delvis handlar om en själv. Vad det gör med en människa. Om det finns någonting hon kan bidra med för att Bertil ska slippa leva i den ovissheten så vill hon göra det.”

 

En god far
Författare: Jenny Elfving
ISBN: 9789180506182
Utgivningsdatum: 2025-04-03
Förlag: Historiska Media

"Jenny Elfving är lärare i svenska och kreativt skrivande på Handelshögskolan i Stockholm. Hon har jobbat många år inom teater och scenkonst.

Elfving är född och uppvuxen i Örnsköldsvik och har tillbringat barndomens somrar i Höga Kusten, en plats hon fortfarande ständigt återkommer till. Sommaren 2019 tillbringade hon en vecka ensam på Högbondens fyrplats inom ramen för ett vistelsestipendium från Norrländska litteratursällskapet. Där föddes idén till hennes debutroman Revor av ljus." (historiskamedia.se)

Min recension av Revor av ljus

Gästinlägg av Jenny Elfving