Författarinlägg av Jenny Elfving - om dolda hemligheter på en vacker ö i Höga Kusten

Jag heter Jenny Elfving och debuterade i mars i år med min historiska roman Revor av ljus på förlaget Historiska Media. Boken utspelar sig på Högbondens fyrplats i Höga Kusten, och i den här regionen har även mina egna barndomsäventyr tilldragit sig. Jag är född i Örnsköldsvik och bor numera i Stockholm där jag undervisar i Svenska och Kreativt skrivande på Handelshögskolan. Men jag återkommer ständigt till det som för mig är jordens vackraste plats - Nordingrå i Höga Kusten.
 
 
För fem år sedan fick jag möjligheten att återvända till Högbonden. Jag tilldelades ett vistelsestipendium och skulle tillbringa en vecka helt ensam på ön och skriva på ett romanmanus. Att få tid att ägna sig åt skrivande utan att behöva förhålla sig till andra människor och utan vardagens distraktioner i hemmet var lyxigt. Och att få göra det i en sådan vacker miljö var nästintill magiskt.

Det visade sig snart att det fanns något som väntade på mig där på ön. En helt annan berättelse uppenbarade sig och krävde min uppmärksamhet. Den handlade om ön, om hemligheter, skam och systerskap.

Det var framför allt två saker som gjorde att jag bestämde mig för att skriva boken. När jag gick runt i det hundra år gamla huset lärde jag mig om dess historia. I källaren fanns ett museum där man kan läsa om alla som bott och arbetat där under åren. Nästan alla. Det jag la märke till var att det var männens historia som framför allt var dokumenterad. Jag läste om fyrmästare, fyrvaktare och fyrbiträden, men ytterst lite om kvinnorna som bodde där. Jag lärde mig också att det under några år bedrevs skolundervisning på ön, men om lärarinnorna som en gång arbetat där fanns det nästintill ingenting att läsa. Det var det ena som hände.

Det andra var att jag hittade ett fotografi. Det var taget på farstun till fyrvaktarbostaden och föreställde en samling personer, varav alla utom en var namngivna. Det sista raden i bildtexten fångade min uppmärksamhet: Damen till vänster är okänd.

Dessa två händelser hakade i varandra och ett frö till en idé såddes. Jag förstod snabbt att jag ville skriva en bok om en lärarinna som kom till Högbonden i början av förra seklet. Resultatet blev min roman, den första delen i en serie som tar sin utgångspunkt i ett antal familjer som i början av 1900-talet bor och arbetar på Högbondens fyrplats.

Revor av ljus handlar om två kvinnor som båda kommer till ön med ett tungt bagage. Trots att det skiljer nästan ett sekel mellan dem har de mycket gemensamt. Josefin är konstnär och har kommit vandrarhemmet på ön för att arbeta med en utställning, men strax innan avresan är hon med om något som gör att det blir omöjligt för henne att ens plocka upp en pensel. I stället ägnar hon det mesta av sin tid till att försöka ta reda på identiteten på en namnlös kvinna på ett fotografi som hon hittar. Hundra år tidigare reser den nyutexaminerade lärarinnan Agnes till samma plats, för att undervisa fyrpersonalens barn. Hon blir snabbt någon som barnen anförtror sig åt. Under ytan finns hemligheter som vill fram och snart blir Agnes tvungen att ta ett livsavgörande beslut.

 

Arbetet med boken har varit utmanande och roligt på samma gång. Min strävan har varit att återge såväl de historiska förutsättningarna på den här fyrplatsen som de psykologiska processer som följer av ett trauma och vägen tillbaka till sig själv. I det arbetet har jag tagit del av många livsöden som gjort stort intryck på mig. Jag vill passa på att tacka alla som har delat med sig av egna eller närståendes svåra utmaningar och livserfarenheter.

Nu skriver jag på del två i serien. Den kommer ut nästa år och kommer att ha en annan av karaktärerna i den historiska delen som huvudperson. Man kan se det som att strålkastaren byter fokus och riktar sitt ljus mot ett annat livsöde. Jag kan inte avslöja mycket mer om den men det jag kan säga är att researchen till den här boken också är otroligt spännande och har redan nu tagit mig till mycket intressanta platser.

Revor av ljus
Författare: Jenny Elfving
ISBN: 978-91-8050-399-0
Utgivningsdatum: 2024-03-11
Förlag: Historiska Media

Här kan du läsa min recension: Revor av Ljus

 
Tack! Jenny Elfving.
Det här är vårens sista författarinlägg. Intresset från författare och bokläsare har varit väldigt stort så under hösten kommer du att kunna läsa många fler författarpresentationer här. Med uppstartt redan i augusti.
Nästa vecka kommer ett inlägg om alla intressanta författre som skrivit gästinlägg här under våren.