Revor av ljus av Jenny Elfving

Jag vet inte hur många gånger vi pratat om att åka ut till Högbonden, den gamla fyren vid  Ångermanlands kust. Fyren byggdes 1909 och är Sveriges näst högst belägna. Som mest bodde 21 personer på ön och dag är det ett naturreservat och en del av Världsarvet Höga kusten. Efter att jag läst Jenny Elvings debutroman Revor av ljus som utspelar sig vid Högbonden så blir det nu absolut en av sommarens utflykter. Revor av ljus är en helt fiktiv berättelse men det påverkar min läsning positiv om jag kan placera personer och händelser i konkreta och levande miljöer.

Josefin har rest till ön för att måla, men också för att gömma sig. Nu är det inte helt lätt att gömma sig för minnen och den insikten kommer ifatt henne när hon befinner sig helt ensam på ön. Parallellt med berättelsen om Josefins vistelse i de gamla fyrvaktarbostäderna får vi följa Agnes som undervisar barnen på ön nästan ett sekel tidigare. Under kriget anländer en grupp soldater och Agnes blir för första gången i sitt liv förälskad. Kärleken besvaras, men det finns män på ön som inte är annorlunda än män på fastlandet och snabbt förändradras framtidsplanerna för flera av öns innevånare. När Josefin hittar foton som tagits under Agnes tid som lärare på Högbonden väcks hennes nyfikenhet och hon börjar sakta nysta i öns dolda hemligheter. 

Jenny Elving lyckas mycket bra med att fånga den karga men vackra norrländska naturen av klippor och hav. Hon lyckas också med att ge liv till två intressanta berättelser som sakta tråcklas samman till ett överraskande slut. Jag hade först svårt att ta de här kvinnorna  till mitt hjärta, deras handlande och beslut blev ambivalenta och svårtydda. Sakta måste jag inse att huvud, hjärta och hand är en bra kombination, men att de inte alltid samordnar sig till relevanta beslut. När integriteten skändats är det lätt till övertänkande och det ologiska tar över. Skuld och skam är svårhanterliga känslor och författaren förmedlar resultatet av psykisk ohälsa, vänskap och kvinnligt systerskap på ett bra och intressant sätt.

Under de sista åren har det kommit många läsvärda böcker som utspelat sig i Ångermanland och Höga Kustenområdet. Tove Alsterdal skriver om Ådalen, Lina Areklew om Ulvön och Ulrika Rolfsdotter om byarna kring Kramfors. Förhoppningsvis kommer det också en ny bok av Jenny Elfving som utspelar sig i Ångermanlands natursköna miljöer.

Tack Historiska Media och Jenny Elfving för att ni styrde upp mina semesterplaner. 

"Jenny Elfving är lärare i svenska och kreativt skrivande på Handelshögskolan i Stockholm. Hon har jobbat många år inom teater och scenkonst.

Elfving är född och uppvuxen i Örnsköldsvik och har tillbringat barndomens somrar i Höga Kusten, en plats hon fortfarande ständigt återkommer till. Sommaren 2019 tillbringade hon en vecka ensam på Högbondens fyrplats inom ramen för ett vistelsestipendium från Norrländska litteratursällskapet. Där föddes idén till hennes debutroman Revor av ljus." (Historiska Media)

(null)

 

Revor av ljus
Författare: Jenny Elfving
ISBN: 9789180503990
Utgivningsdatum: 2024-03-11
Förlag: Historiska Media

Recensionen finns också hos Vängåvans Bokhandel
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: