Författarinlägg av Örjan Åkermark - Odla bekantskapen med dig själv – skriv!

Odla bekantskapen med dig själv – skriv!
Ja, att skriva
 är läkande för alla. Inte minst för den som befinner sig i trångmål – psykiskt, somatiskt eller socialt . Att skriva kan mycket väl jämföras med att sjunga i kör eller att meditera. Aktiviteter, som har gynnsam inverkan på en trött och orkeslös hjärna och bjuda en välgörande "stavgång" i hjärnas strukturer.   

  Det skrivna ordet  har i alla tider utmanat makthavare, belyst viktiga frågor, inspirerat till förändring – ja, förmedlat kunskaper och meddelanden ut över världen! Läsandet och skrivandet är den kunskap varje ung medmänniska har rätt att få med s ig på resan. Det är upp till oss "vuxna" att packa "livets ränsel" med sunda och framkomliga metoder. Varför inte slå följe med en ung medmänniska och skapa upp en förunderlig tvåsamhet genom språket?

  Den ideella föreningen Läsrörelsen har som motto " Ge ditt barn ett språk "! Vad kan vara en bättre satsning? Åren 2020 och 2021 var LÄS! LÄS! LÄS! Ett av tre huvudteman på Bokmässan, med Läsrörelsen som ansvarig och med Sv Akademien som "moralisk tillskyndare". Vid Läsrörelsens start 2000 var landshövdingarna  beskyddare i respektive län. Läsrörelsen har alltid sett språket som en central del i det demokratiska samhället, fastslås det. Vem gör inte det? Men för mig är språket denna centrala  del först när skrivförmågan i samverkan med läsförmågan blir den helhet som är språket ! Språkfattigdomen bekämpas bäst när skrivandet och läsandet är de "goaste vänner"! Lite feltänkt är det allt, att låta skrivandet framstå som underordnad läsförmågan, när det talas om att ge våra barn ett språk. Jag efterlyser här engagerade landshövdingar som skanderar: SKRIV! SKRIV! SKRIV! Gärna med Sv Akademien som moralisk tillskyndare!

  I Läsrörelsens tillgängliga information är SPRÅKET det bärande budskapet.  Men hur definieras språket?  Där omtalas läsandet i alla tänkbara sammanhang, medan skrivandet som egenskap omtalas en (1) gång: "En OECD-undersökning visade att 25 procent av alla vuxna svenskar har  en bristande läs-och skrivförmåga"! Således, en gång inräknas här skrivandet i språket – och då som en bristande förmåga! Klart är, att vardagsskrivandet behöver stöttas,framhållas, efterfrågas ! Om inte uppstår här en ökad diskrepans mellan det skrivna och lästa ordet. Den "vältrimmade"  skribenten får i en viss mening ett fortsatt oförsvarbart övertag och blir aldrig ärligt  och sunt ifrågasatt! Den vardagliga klokskapen riskerar att aldrig bliva skriven – och  blir därför aldrig läst! Nej, nog behövs här en jämlik satsning på skrivandet och läsandet.  Det är fullt troligt, att vår tids bästa bok ännu väntar på att få bliv skriven! Ta ditt ansvar, hjälp till, stötta  och förlös alla våra unga medmänniskors lust att skriva! Förmedla hur man bäst bekantar sig med pennan eller tangentbordet.  Alla våra unga medmänniskor, med allt det som väntar dem, behöver få hjälp med sitt vardagsskrivande. Hur skall de annars kunna försvara sig mot alla tveksamma beslut vi vuxna anser oss ha mandat att fatta  om framtiden? Nej, det räcker inte bara med att läsa …

  Säg mig den odlare som år efter år nöjer sig med blomsterprakten eller mängden gröda, utan att tänka på sticklingarnas och frökapslarnas välbefinnande!  Nej, för mig är språket tre självständiga storheter: tala, skriva, läsa! Storheter  som blir oövervinnliga i god och harmonisk förening.  Det handlar om demokrati!

  Att skriva ner dina tankar innebär att du stannar upp den stund det tar att påbörja bearbetningsprocessen. Penna eller tangentbord går på ett ut, i bästa fall hinner  dagens argument slipas. Du hinner förädla kontakten med dig själv! I en viss mening kan skrivandet jämföras med stärkande "stavgång" i naturen. Tankefunktionen, där information och kunskap förädlas , vitaliseras när du "traskar runt" i hjärnas alla prång och gränder. Ja, man känner då och då behaglig trötthet efter en stunds stavgång i hjärnan. 

  Skriva är läkande. De kognitiva processerna främjas av denna stavgång. Språklig förmåga, inlärning, minne, uppmärksamhet och koncentration  räknas till de kognitiva färdigheter som trimmas av att utmanas. Ingen får sin situation försämrad av denna stavgång i hjärnan. Var och en går efter sin förmåga. Kanske s tanna upp och skriv ett ärligt brev till dig själv? Människor i alla tänkbara trångmål har genom skrivandet uppnått en efterlängtad läkning .

Den ideella SKRIVRÖRELSEN behöver startas upp, för att därefter självklart gå armkrok med LÄSRÖRELSEN. . Hänger du med om här startas upp ett UPPROP? 

Örjan Åkermark 

Tack! Örjan för att du lyfter ett viktigt ämne. Forskning visar att skrivandet är ett effektivt verktyg för att kunna stanna upp, reflektera och bearbeta. Det här är orsaken till att jag för 15 år sedan startade upp min blogg Basilica.

 

Här hittar du mina recensioner av Örjans böcker.
Yuz Asaf Jesus, mormor och jag 
Lögnen

✨✨✨

Nästa vecka tar Carina Westner över pennan. Hennes boken "Mordet på min mamma - när ondskan tar sig in" är en smärtsam berättelse om vad som hände och hur hon och hennes familj gått vidare i sorgen. En sorglig, mänsklig och fint skriven berättelse som är viktig att ta del av. I sitt författarinlägg skriver hon om sig och sitt fortsatta skrivande.

                                                                          ✨✨✨