Lögnen av Örjan Åkermark

I egenskap av framgångsrik forskare nollställer han sin identitet. Han säger upp sin lägenhet och sitt telefonabonnemang och tömmer sitt bankkonto. Sedan hyr han en stuga i ödemarken för att i ensamhet frambringa den genuina psykosen. 

Stugan är stor och bekväm med vidunderlig utsikt. Det är mars månad och fortfarande snö i fjällmarken. De första dagarna bär han upp de förnödenheter som bonden lämnat av en bit från stugan och försöker göra sig hemmastadd. Hans tanke var att leva efter den plan han gjort upp och dokumenterat. När han insåg att han behövde ta sig till stugan med lätt packning lämnade han kvar sin dokumentportfölj hos bonden i byn och där blev den kvar. Nu måste han utan dokumenterade angivelser ta sig an det han påbörjat och planera den del av sitt liv han har kvar. Med bara naturen som tidsangivelse, utan material att skriva på och med ett snabbt sinande förråd av konserver ocn torrskaffning.

Det dröjer inte länge innan han hamnar i melankoli, får paranoida tankar och upplevelser av att inte vara ensam i stugan. Genom brist på mat och sömn och mänsklig kontakt driver han själv sin kropp mot psykos, vilket ingår i hans forskningsplan. Insvept i en skinnpäls fördriver han sina dagar, som räknas genom ett dagligen uppeldat vasstrå. Hans enda sällskap är djuren som vakande rör sig kring stugan och en ugglas hoande och senare dess dödskamp när den under en häftig storm rasade ner i en rörmynning.

Hans ungdoms kärlek Karin finns hela tiden med i hans tankar och efter en tid i stugan beger han sin till Dalen bortom där de båda tillbringat en tid av kärlek och lycka. Han hittar platsen men under vandringens gång bryts kroppen ner allt mer och ungdomens kärlekshistoria nagelfars och rannsakas.

Tillbaka i stugan blir psykosen allt mer påtaglig. Bonden som lovat komma upp med portföljen och påfyllning av matförrådet syns inte till. Månaderna går och kroppen och psyke bryts ner. Febern härjar i hans kropp som får öppna sår, han hostar blod och fötterna har misshandlats av gång, blöta strumpor och skor som gett skavsår.

Under sina psykoser upplever han vanföreställningar, hallucinationer och tankestörningar som maskangrepp, förföljelse och fiskar som förvandlas till monsterliknande djur. Han gömmer knivar och bestick för sin egen säkerhet. Ibland vet han inte själv hur han han hamnat i den situation han befinner sig i och vill tro att han utsatts för projektiv identifiering och fått någon annans kaos över sig. Efter psykoserna vaknar han till med en känsla av andlig död och att befinna sig i dödsriket, utan att veta om platsen är helvetet eller paradiset.

"Tanken på att han var i ödemarken för att i sin egenskap av framgångsrik forskare, heroiskt försöka finnna den genuina psykosen hade sakta men säkert bleknat bort. Och ersatts av känslan att vara en övergiven stackare, utslängd till ensamheten, för de brott han han i oförstånd och missriktad medmänsklighet begått."

I väntan på den pånyttfödelse han hoppats på ser han plötsligt ljuset. Efter till synes en evighet men i verklighet några månader hör han äntligen motorljudet från bondens traktor. Orsaken till dröjsmålen är att bonden ligger för döden och där i den parkerade traktorn finns nu mannens hopp och räddning. 

Men vill han bli räddad?

Språket i Örjan Åkersbergs Lögnen är värdigt och uttrycksfullt. Miljöbeskrivningarna speglas av årstidens skiftningar och människans litenhet inför naturens nyckfulla krafter. Här möter vi både dåren och den vise. "Den vettlöse har sin glädje i dårskap, den insiktsfulle håller rak kurs." (Ords 15:21). Ibland blir det tydligt hur små och obetydliga vi människor är när verkligheten tränger sig på utan att frågan vad vi tycker om den. Självbedrägeriets konst är ingen flyktväg från ångest och även frivillig ensamhet sätter sina spår.

Det här är en historia på 373 sidor med ett mycket intressant avslut. Den innehåller en del upprepningar, så personligen anser jag att handlingen vunnit på att kortas ner lite. På samma sätt som Örjan Åkermark ger en fin känsla och bild i sina miljöer så har han en förmåga att kunna återge förnimmelsen av doft och smak. De här blir ibland lite obehagligt för mig som är både  kräsmagad och doftkänslig.  

"Det är icke lögnen som drager förbi själen, utan den lögn som sjunker in och avsätter sig i den, som vållar skada."…….men "det var bara att krossa den helgjutna ringen, så kunde lögnen och sanningen komma förbi varandra."

I Dantes Inferno leds poeten Vergiilius genom helvetets nio ringar (kretsar), limbo, lust, frosseri, girighet, vrede, lotteri, våld, bedrägeri och förräderi. Här blir lögnen Dantes tionde krets. För vetenskapsmannen är allt annat ofullständigt och verkningslöst.

Jag har tidigare läst och recenserat Örjan Åkermarks bok Yuz Asaf – Jesus, Mormor och Jag 

"Örjan Åkermark, född 1942, skrev länge enbart dramatik. Han var flitigt spelad radiodramatiker under 1970-talet. En kraftig stroke 1999 fick Örjan Åkermark att helt lägga skrivandet åt sidan. Av en ren tillfällighet återfann Örjans hustru Anita år 2022 ett antal sidor av vad som kunde vara ett manuskript till en roman. Det var ett antal sidor, som utgjort "rehabiliteringsträning" för Örjan i början av sitt strokedrabbade tillstånd. Sidor, som i 20 år legat bortglömda i en garderob. Efter uppmaning av hustrun sammanställde Örjan sitt manuskript till romanen "LÖGNEN". Åttio år fyllda romandebuterar dramatikern Örjan Åkermark. Romanen utgavs genom Lava förlag April 2023." (boktugg.se)

(null) 

Att skriva är läkande och det borde uppmärksammas mer. Precis som fysisk aktivitet på remiss FaR borde all legitimerad personal inom sjuk- och hälsovård kunna skriva remiss på terapeutyskt skrivande TsR. Tragiskt nog tappade min pappa mycket av sin kognitiva förmåga när ha fick sin stroke för många år sedan. Att skriva är en komplex aktivitet och kräver stora kognitiva förmågor.. Pappa tappade också nästan helt sin språkfunktion så skrivandet var aldrig något alternativ. Vi arbetade mycket med bilder och de datoriserade hjälpmedlen började då sakta introduceras. Tyvärr gick han bort innan han riktigt kunde få hjälp av ett kommunikations hjälpmedel.

Onsdagen den 16 oktober skriver Örjan Åkermark ett gästinlägg här om Att skriva är läkande! Odla bekantskapen med dig själv.

(null) 

Förlag: Lava Förlag

Lögnen
Författare:
 Örjan Åkermark
ISBN:  9789189723733
Utgivningsdatum: 2023-04-25