Pärlstickarens hustru av Maria Gustavsdotter

Tidigare i höst åt jag lunch och prstade historiska romaner med Tua Burlin, författare till historieromanerna om Trond och Matilda. Hon hade läst Maria Gustavsdotters serier Fem pärlor i jungfruns krona och Prästdöttrarna och tyckte mycket om dem. Jag som bara läst En egen lön och Ett egen namn av författaren blev därför riktigt nyfiken när jag såg Maria Gustavsdotters nyutkomna bok Pärlstickarens hustru. 

Vad jag då inte visste var att boken var den tolfte i en stafettserie som startade 2008, där Maria Gustavsdotter tidigare skrivit seriens fjärde bok Helenas hämd. Nu vet jag också att den elfte boken heter Skärvornas dotter och är skriven av Johanna Nilsson och där heter huvudkaraktären Hedvig Svensdotter. Karaktären följer med in i Pärlstickarens hustru, men den här berättelsen handlar om Ingrid och kan läsas helt fristående. Serien började på vikingatiden och har nu kommit fram till 1500-talet. 

Ingrid växer upp i ett kloster där disciplinen är hård och straffen många. En dag möter hon en kvinna på torget. Kvinnan smeker henne över kinden och säger att Ingrid är hennes dotter Engla, resultatet av en kärleksnatt med Gustav Eriksson Vasa också kallad kung Gösta.

Kvinnan som heter Hedvig Svensdotter tar med henne till gården Ransta där kvinnans släktingar också blir Ingrids familj. Hedvig drömmer om siden och sammet och ett liv på slottet och tar med sig sig Ingrid på en lång och slitsam resa till Stockholm. 

Ingrid som modern nu kallar Engla blir inte mottagen som kungens oäkta dotter, men får stanna på slottet. Hon blir anställd som piga i kungasonen Eriks barnkammare och där trivs hon mycket bra. Hon vägrar kalla Hedvig för mor och tvivlet om sanningen i hennes berättelse gror allt mer. Om hon inte är Hedvigs dotter ?….vart befinner sig då Engla och vart finns Ingrids egen mor.

En av Ingrids vänner är pärlstickarens dotter Brita och snart märker hon att familjens son Claes som också är pärlstickare söker hennes vänskap. En vänskap som ger henne ett familjeliv som vännen Britas svägerska och Pärlstickarens hustru.

Maria Gustavsdotter tar här med sig några trådar från seriens tidigare böcker och som författaren till bok tretton säkert kommer att plocka upp. Här synliggörs kvinnors utsatthet och mäns grymhet, men visar också på kvinnlig styrka och mäns godhet och äkta kärlek. Jag vet naturligtvis inte hur man talade på medeltiden men texten är lättläst och känns tidsenlig. Språken var något som jag tyckte speciell bra om i författarens tidigare böcker En egen lön och Ett eget namn. I Pärlstickarens hustru bygger Maria Gustavsson upp en välskriven och intressant berättelse kring kvinnors liv på 1500-talet med vänskap, barnafödande, arbetsroller och psykisk ohälsa. En berättelse som kräver historiska kunskaper och gedigen research.

 Förlag: Historiska Media 

  (null) 

Pärlstickarens hustru
Författare: Maria Gustavsdotter
ISBN: 9789180505765
Utgivningsdatum: 2024-09-23
Förlag: Historiska Media