En egen lön av Maria Gustavsdotter
Att ha ett arbete och att kunna försörja sig är inte alla förunnat, inte i dag och inte i början på 1900-talet. I En egen lön ställer Maria Gustavsdotter två kvinnors livssituation mot varandra i olika tidsperioder, men där båda drömmer om att försörja sig som entreprenörer med egna fotoateljér.
Det här är en bok som verkligen överraskade mig. En egen lön kommer att ligga mycket högt upp på min lista över 2022 års bästa böcker. En välskriven bok med ett språk jag tycker om. Handlingen tar mig med på en historisk resa i en tid där unga kvinnors livsval styrs av en förvriden kvinnosyn. Därmed inte sagt att kvinnors livsval alltid är lättare i dag än för hundra år sedan.
Hillevis mamma har gift om sig och stugan fylls med nya barn. 1913 är det dags för henne att skaffa sig en egen försörjning och fosterfadern ordnar arbete till henne som tvätterska på godset Tjolöholm. Hennes husmor, Fru grevinnan fotograferar och i hennes mörkrum får Hillevi en inblick i fotograferingens magiska värld. När hösten kommer och Tjolöholms ägare återvänder till staden söker Hillevi en plats hos en fotograf i Göteborg. Där börjar hennes kamp för kvinnors rätt till egna livsval och att kunna leva på En egen lön.
Daphne lever i nutidens Lund. När coronaepidemin bryter ut ställs hon utan arbete och hennes dröm om en egen fotoateljé ställs på ända. Hon är nyförlovad och lycklig men ett liv som broderande hemmafru lockar henne inte. När hon får en förfrågan om en fotografering ställs hon inför ett dilemma. Kan hon begära en skälig ersättning för sitt arbete eller måste hon ställa upp för gammal vänskaps skull? När hennes mormor går bort får hon en kartong med gamla foton som tagits av en släkting vid namn H Andersson. Innehållet väcker Daphnes intresse om den kvinnliga släktingens liv som fotograf och ger henne inspiration till att arbeta med egna kulturella fotograferingar.
Tack! Historiska Media för alla era intressanta böcker från en tid som vi bara kan ana oss till. Jag förstår att författarna gör grundliga forskningar för att göra handlingarna så tidsenliga som möjligt, vilket också gör böckerna till viktiga tidsdokument. När jag mötte författaren Björn Hellberg i bokhandeln senast så sa han "jag lär mig någonting i varje bok jag läser" och precis så känner jag också. En egen lön är ett tips till alla som är intresserade av att läsa om kvinnors liv i svunnen tid. Det skiljer några decennier i tid och livsvillkor för bokens Hillevi och Betty i Katarina Widholms böcker, men det är med samma intresse som jag läser om de här kvinnornas livsöden.
Jag har tidigare sett information om Maria Gustavsdotters serie Prästdöttrarna men inte läst någon av böckerna. Nu vet jag inte om det blir någon fortsättning på den här boken men jag följer gärna Hillevi och Daphne på deras fortsatta livsväg.
Fick precis veta av författaren Maria Gustavsdotter att hon planerar en fortsättning. Den informationen gjorde mig väldigt glad.
En egen lön
Maria Gustavsdotter
ISBN: 9789177895275
Utgivningsdatum: 2022-10-17
Förlag: Historiska Media
Hej! Boken var bra om än något seg i avsnitten om nutidspersonerna. Jag hoppas unga kvinnor idag inte är så undfallande och ger service och beundran åt någon som behandlar dem illa? Eller uppfostras män fel av sina föräldrar och har dålig självinsikt? Dock var slutet abrupt och jag förstod inte att det var slutet. Det behövs en fortsättning så bra att den kommer.