Söndag - en skippad melodifestival och livet går vidare

Vi skippade Melodifestivalen i går och åt middag här hemma med delar av familjen. Inga av dagens program kan ge mig samma känslor och upplevelser som under programmens första årtionden. Jag var 5 år när mina föräldrar köpte tv 1960. Då hade jag redan bekantat mig med det som skedde där innanför den kvadratiska glasrutan hos mormor och morfar. Därmed har jag följt musiktävlingens utveckling sedan start 1958. Tittarsiffrorna har varit höga under åren och 2006 sattes ett rekord med 4 242 000 tittare.

I dag vilar jag efter en som alltid händelsrik vecka med jazzmusikkväll, bilbesiktning, planering inför gubbens födelsedag, lunch på stan med brorsonen, bokrea, författarmöten, bokläsning och recensionsskrivning. Att lyckas få ihop en stor familj till ett gemensamt födelsedagsfirande på restaurang kräver tid och energi men nu har vi förhoppningvis fått ihop det. Bord är bokat och alla är inbjudna.

 

Måndagens författarmöte med Liza Ridzén blev en mycket bra författarkväll. Du hittar mitt inlägg om den och boken Tranorna flyger söderut här.

(null)

ISBN: 9789137506128  

Flera av de böcker jag läser handlar om andra världskriget och krigen ute i världen finns med i alla nyhetssändningar både i tv och radio. Förra helgen kunde vi läsa i de lokala tidningarna om militärövningar ute vid havet och militära fordon som trafikerade stora och små vägar i området. 

Den här bilden fick jag från sonen, men exakt vart han befininner sig när det är övning det får jag aldrig veta. En svensk håller truten. 🦅

Snart är det dags för vårens sändning till Ukraina och bor du i närheten av Sundvall/ Timrå och vill vara med så följ oss på Facebook i gruppen Barnens Hopp MittSverige. Vi packar själva och betalar frakten. Våra kartonger samlas in i Söråker och går med bil och tåg till Novy Dom som är ett barn och familjehem. Novy Dom betyder "Ett nytt hem"  och ligger i Reni. Det är ett mycket fattigt område i Odessa-distriktet, nära gränsen till Rumänien och Moldavien. 

Novy Dom får barn som levt i misär och vars föräldrar är oförmögna att ta hand om dem bo i en lugn och trygg miljö. De samarbetar med de lokala sociala myndigheterna. 

Barnens hopp stödjer också barnfamiljer som lever i fattigdom i Reni och i de omkringliggande byarna genom matpaket och ved, bidrag till mediciner och hjälp till sjukvård. De hjälper också till med barnkläder och skolgång. 

Området har påverkats kraftigt av den senaste tidens krig i Ukraina. 

Jag har också skrivit tidigare om Larysa Perssons arbete för att hjälpa sina landsmän och om den bok hon skrivit för att samla in pengar. Hela vinsten från bokförsäljningen går till köp av utrustning och förnödenheter till Ukraina. 🇺🇦 Du hittar mer om boken HÄR.

Lille H har tillbringat helgens första del på sjukhus. En loj och slö pojke som efter provtagning visade på flera förhöjda provsvar. Efter en natt på sjukhuset mår han nu mycket bättre och har fått komma hem. Virus eller ? Ett litet mysterium som läkarna grunnar vidare  på.

 
I går skrev jag om mitt gamla recept på Smaklöken köttbullsgryta här och på mitt Instagramkonto @basilicakost Du hittar inlägget på bloggen HÄR. Vill du vara med när jag tipsar om mat från nu och förr (ofta från 70-80 talet) så följ mitt konto.
 
 

Den här veckan är det precis 7 år sedan vi stände dörren i lägenheten i Haga efter 28 år. Vårt nya liv har blivit bra, men visst saknar jag vårt boende med stora ytor och anor från 50-talet när lägenheten byggdes för en läkarfamilj med tjänstefolk.

 

Nu skiner solen och det ser ut att bli en mycket fin februarisöndag.

 På återseende! 😊

Missa inte onsdagens gästinlägg av författaren Christoffer Sorner.

 Om du inte följer mig på Instagram så finns jag på @basilica55 och på @basilicakost.

 

Kommentera här: