Tranorna flyger sörerut av Lisa Ridzén

Jag hann precis bli klar med Tranorna flyger söderut innan jag mötte Lisa Ridzén på måndagens Bokens Afton. I ett författarsamtal med Anders Larsson, mer känd som Anders Kapp i boksammanhang, berättade hon om sig själv, sin bakgrund och om hur boken kom till.

Det här är en omtumlande berättelse där vi får följa en åldrad man från vår till höst och under de sex månaderna ta del av en hel livstid. Bos tankar berör, hans lynne kastas mellan mjuk sårbarhet och manlig sturskhet. Det river upp något i mig som jag inte riktigt kan förklara. Tankarna kring mitt och mina anhörigas åldrande och att ge och ta under livets sista år, slår an en sorgsen ton i mig.

Bo har levt ett långt liv och går nu mot de 90. Namnet Bo är viktigt, inte Bosse, för som hans mamma sa en gång så fanns det en orsak till att hon döpt honom till just Bo. Nu har han kommit till ålderns höst och kroppen börjar säga ifrån. Han lever kvar på gården några mil från Östersund, men minnet sviker ibland och utan hemtjänst skulle han inte klara sig. Hans tröst är jämthunden Sixten som sonen Hans nu anser måste lämnas bort. Ingrid, hemtjänstens bästa personal enligt Bo gör allt för att hunden skall få vara kvar, men hon vet att hundpromenader inte finns på deras arbetsschema.

De flesta av vännerna är borta, men ungdomsvännen Ture bor inne i Östersund och deras telefonsamtal är viktiga. Bo minns livet på sågen, mötet med hustrun Fredrika och den första gemensamma lilla lägenheten. Fredrika finns kvar men ändå inte, han besöker henne motvilligt ibland på demensboendet på Brunkullagården. De inre lågmälda samtalen med den dementa hustrun blir till livsuppgörelser, resor tillbaka till tiden när kvinnan i hans liv stod vid hans sida och när sonen var liten gosse. Här sveper även hans egen barndom förbi med minnen av en far som han sällan drog jämt med. Bo drar inte jämt med sonen han heller, men han är stolt över honom. Det är han, ändå säger han det inte högt. Han skulle vilja rufsa om honom i håret men det är alltid så välkammat och med något hårt vax i. Barnbarnet Ellinor däremot samsas han bättre med och inför henne kan han visa sig mer känslosam.

Det är någonting speciellt med historier som följer en livsrytm och där omvälvande händelser berättas med vardagslivets röst. Där livsbesluten drar förbi och inte kan göras ogjorda. De kan bara vändas och vridas, rannsakas och grunnas på, kanske ångras och i bästa fall accepteras. Ingen kan lämnas oberörd efter mötet med Bo och jag känner också varmt för Hans och Ingrid. När ensamheten blir tung, maten inte smakar som förr och benen, orken och urinblåsan inte går att lita på, då kommer vi alla till ett vägskäl. Protestera eller acceptera. Jag har haft anhöriga som valt båda strategierna och vet att båda är på gott och på ont. Hemtjänstpersonalens dagliga anteckningar ger här en bild av deras och sonens viktiga del i omvårdnaden om och kring Bo. Den hjälp och omtanke som han själv har svårt att se och finna i sig i.  

Det här är en debut utöver så många andra. En berättelse ur den jämtländska myllan, driven ur kärleken till livet, landsbygden och djuren, generationer tillbaka. Relationer, vänskap, andlighet, arv och konsekvenser är livsfrågor som kan vara både stora och svåra och här har Lisa Ridzén på ett trovärdigt sätt skapat en helhet där det mellanmänskliga får stort utrymme. Som medmänniskor behöver vi på olika sätt närma oss varandra. Bekräfta och bekräftas och även om Bo saknar den där extra dimensionen och mest håller sig till vanligt prat så är han en iakttagare och en betraktare som kämpar för att behålla kontroll och värdighet. En surjämte med stort hjärta.

För Lisa Ridzén är det självklart att skriva och prata om mäns känsloliv. Hon har återvänt till byn Hegled utanför Östersund och bor nu i sin farfars gamla hus. Lisa är 35 år, doktorand i sociologi vid Mittuniversitetet och forskar om manlighet och normer på den norrländska landsbygden. Tanken på boken slog rot när hon hittade och läste hemtjänstens anteckningar från farfaderns sista år i livet.

(null) 

Tranorna flyger söderut
Författare: Lisa Ridzén
ISBN: 9789137506128
Utgivningsdatum: 2024-01-17

Förlag: Bokförlaget Forum

Recensionen finns också hos Vängåvans Bokhandel

 
 
 
 
 
 

Kommentera här: