Smaklökens köttbullsgryta - tillbaka till 90-talet

Nu är jag tillbaka med en gammal trotjänare som har en egen liten historia. Jag har länge haft ett intresse av att besöka butiker som säljer mat från världens olika hörn. Det började på 90-talet och en av stadens butiker hette då Smaklöken och sålde mat från Mellanöstern (om inte minnet sviker mig helt). Butikens ägare gav mig det här receptet på Smaklökens köttbullsgryta som jag sedan gjort många gånger under åren med några små ändringar.

Smaklökens köttbullsgryta 4 personer (orginalrecept) 

300 g köttfärs
3 klyftor vitlök
Svartpeppar
Salt
Paprikapulver
Spiskummin
Persilja
1 ägg
1 burk kikärtor 

  • Krossa vitlök och kryddor i en mortel. Blanda med köttfärs, persilja och ägg till en slät färssmet.
  • Forma till köttbullar och stek i stekpanna.
  • Koka köttbullarna med 3-4 glas vatten i 15 minuter vilket i svenska mått blir 6-8 dl.
  • Häll i krossade tomater och koka ytterligare 10 minuter.
  • Tillsätt 1 burk kikärtor och koka i ytterligare 5-10 minuter.

Jag tycker att det blir lite  för tunnt/löst med den vattenmängden. Kanske använde receptets skapare ett mindre glas. Därför häller jag de krossade tomaterna i stekpannan eller en annan kastrull, lyfter upp köttbullarna och lägger dem i tomatkrossen och låter dem koka vidare där. Späder sedan med vattnet som köttbullarna kokat i till den konsistens som jag önskar. I stekpannan dunstar vätskan fort så det behövs vatten. Tillsätt kikärtor och koka vidare en stund enligt orginalreceptet.

Antalet vitlöksklyftor är valfritt. Smaka sedan av tomatröran med salt och peppar och tillsätt någon annan smaksättare om du önskar det. Ibland steker jag en gul lök i stekpnnan och en av vitlöksklyftorna inian jag håller på de krossade tomaterna. Jag strör persilja över Hela rätten.

I dag använder vi många olika recept från Mellanöstern och Asien men på 90-talet hade de flesta av oss andra smakprefirenser än vi har idag. Jag minns att woken och tacosen ändrade mycket av min och min familjs smakbild av god mat. Som bra vardagsmat så håller den här forfarande måttet anser jag.

Servera med ris, bulgur, pasta, mos eller kanske en tabbouleh. Här hittar du ett glutenfritt alternativ som jag brukar göra på hirs. Vill du göra en lågkolhydratsvariant så byt ur couscous eller hirs mot hackad blomkål. Jag äter ofta grytan bara med en blandsallad.

Hoppas att du inte tycker att det blir för rörigt, men ingenting är skrivet i sten. Det mesta går att anpassa efter uttrycket "don efter person".

Om du testar, tala gärna om vad du tycker och hur dina smakpreferenser ändrats under åren.

Någon från Sundsvall som minns butiken Smaklöken?


Trevlig lördag! 😊

 

 
 
Här gjorde jag receptet på 250 gram nötfärs till 6 större köttbullar.Kommentera här: