Författarinlägg av Thomas Svensson

Jag bor på Alnön utanför Sundsvall tillsammans med min hustru Ulrika och har tidigare arbetat med information och it, i reklambranschen och som krönikör. Nu är jag författare och musiker på heltid.

Efter att ta givit ut tre historiska spänningsromaner ville jag prova något helt annat. Det blev en spionroman i kalla kriget-anda förlagd i nutid, mitt i den svenska vardagen, Den aningslöse spionen.

Första versionen av manuset skrev jag redan 2017. Sedan dess är det mesta omarbetat men fonden är tyvärr mer aktuell nu än för sju år sedan. 

Det är kris i Nordeuropa. Krig tycks stå för dörren men Rune Larsson har andra bekymmer. Älskarinnan hotar att lämna honom. Olyckan som drabbar henne inleder en serie händelser som inte bara påverkar Runes liv. Den visar sig ha kopplingar till det storpolitiska spelet. Säkerhetschefen Frida Borghammar fattar misstankar och är snart en spionhärva på spåren. Den visar sig vara av en helt annan dimension är hon trott. Någon eller några styr händelserna med järnhand och pjäserna i det cyniska spelet är alla förda bakom ljuset. Folk tas av daga, spelar under täcket, misstänker varandra, jagar och jagas. Kort sagt, romanen innehåller de ingredienser som jag tycker att man ska begära av en spionroman. 

Den aningslöse spionen kommer ut i maj 2024 på det lilla bokförlaget Mormor.

Mitt intresse för att skriva böcker kom när jag började gräva i min egen historia. Ur mycket knapphändiga uppgifter om mina förfäder klev en person fram i ljuset, från en runa i Sundsvalls tidning på 80-årsdagen. Min farfar föddes 1861, överlevde svältåren och var fortfarande barn när han ensam vandrade från Värmland till Norrland. Efter några kringflackande år kom han till Sundsvall och fick arbete på ett av sågverken. År 1900 emigrerade hans förstfödda dotter till Amerika, endast 16 år gammal. Kanske lät han henne förverkliga den dröm han själv haft i hennes ålder. Plankbäraren C J Svensson avancerade till virkesköpare och sedan till faktor med eget hus på fri grund. Han var känd som en rättskaffens man som månade om sina underlydande. Ändå kom hans liv kom att kantas av tragedier och ovänskap.

Farfar väckte mitt intresse för livsvillkoren under den epok som byggde det nya Sverige. Hans historia är ännu inte berättat, den uppgifter ligger framför mig, men har resulterat i tre historiska romaner, Blodgärning 2020, Vattendoktorn 2021 och Den stora elden 2023. 

Alla tre baseras på verkliga händelser och utspelar sig åren runt förra sekelskiftet. Vi rör oss i samhällets skuggsida där armodet står i bjärt kontrast mot patronernas ofattbara rikedom. Vi får följa huvudpersonernas förehavanden bland lönnkrogar och bordeller. Vi blickar in i de bofasta samerna separata verklighet i ett exploderande sågverkssamhälle. Vi vandrar genom kaoset i den rykande efterbörden av branden som jämnade Sundsvall med marken. Det här är tiden då en ny syn på brott och straff växer fram med kronohäkten och reformerad poliskår. Vi möter den tidens sjukvård och tron på vattnets läkande effekt, till och med på folksjukdomar som lungsot och syfilis. Vi träffar verkliga personer, nu sedan länge bortglömda, som poliskommissarie Hellman, knivmördaren Erik Komberg och hans offer Anna Fjellström, virkesköparen C J Johansson och den karismatiske ficktjuven Westermark-Rosén.

Jag tycker om att placera mina romanfigurer i sammanhang då moral och rättskänsla sätts på prov. Det gäller antihjälten Rune Larsson och ringledaren Karl i Den aningslöse spionen, likväl som fiskesamen Suni Maria i Blodgärning, glädjeflickan Katta i Vattendoktorn och redaktör Axelsson i Den stora elden. Trots deras fel och brister, eller just därför, har de blivit mina kära vänner.

 
Thomas Svensson 
Hemsida: Hägglund & Svensson 
Instagram: @thomas_svensson_writer
 

Jag har läst och recenserat Thomas böcker Blodsgärning, Vattendoktorn och Den stora elden. Jag kommer också att läsa och skriva om den Aningslöse spionen.

 

 

Den aningslöse spionen
Författare: Thomas Svensson
ISBN: 9789189245525
Utgivningsdatum: 2024-05-16
Förlag: Bokförlaget Mormor

 

I nästa veckas författarinlägg skriver Birgitta Gunnarson om att livet kan ta oväntade vändningar. Vi är många som älskar hennes böcker Så länge hjärtat kan slå, Ett liv i färg och På samma strand. Tillsammans med sina döttrar har hon skrivit En snöängel till jul. I maj kommer hennes nya bok Början på resan.