Birgitta Höglunds bästa grilltips – Naturligt god mat att njuta av för sommarens grillkvällar

Min bästa tid på året är nu och även om solen gäckar oss en del så finns det hopp om en varm och fin sommar. Eld och grillning är ett intresse som följt min familj under alla år, där våra somrar vid havet och barnens alla år i scouterna gett många minnesvärda middagar och kvällshäng vid strand- och lägereldar.

Människosläktet har under 100-tusentals år hanterat elden och den har stått för trygghet och varit en naturlig samlingsplats i alla kulturer. Sommar och grillning hör ihop och intresset för den ursprungliga matlagningsformen har bara ökat under de senaste åren, när alla har möjligheter till kol, gasol och elgrillar i olika storlekar och modeller.

Det finns grillböcker för alla smaker att köpa ute i handeln, Jag äter gärna naturlig och oprocessad mat så Birgitta Höglunds bästa grilltips – Naturligt god mat att njuta av är en för mig nyinköpt  tillgång inför sommarens grillkvällar. I boken delar författaren med sig av recept med råvaror från naturens skafferi, glutenfritt, mat med mindre kolhydrater och för den som inte vill använda mjölkprodukter finns tips på vad som kan användas istället. En färgglad och intressant bok med tips på mat för alla sinnen. Som flera andra av de böcker Birgitta Höglund skrivit så är det här enkel husmanskost med ett hälsotänk, inget mjöl, inget socker och utan alla de tillsatser som finns i det mesta av industrins färdigmat.

Innehåll:

Tips för en lyckad grillning (marinad, glaze, rub och lite om grilltid)
I väntan på grillglöden (små förrätter och gott att dricka)
Smakfulla tillbehör (som blåbär och nässelpesto och turkisk morotsröra)
Fisk och skaldjur (tex. örtfyld röding och varmrökt sik)
Kött och fågel (kaffemarinerat sidfläsk och fläskkarré med svartvinbärsglaze ser extra gott ut)
Gröna rätter och sallader
(som grillade bifftomater med ädel- och chèvreost och sallad med brie och jordgubbar)
En liten avslutning (tex. ischokladtryffel med hjortron och grillad bärdessert)

Efter 18 års arbete inom restaurangbrsnschen fick Birgitta Höglund en ryggskada som ledde till övervikt och ständig värk. En mer naturlig kost och träning har sedan hjälpt henne och under de senaste åren har hennes erfarenheter resulterat i ett flertal kokböcker, varav några utgivna i USA. Hon driver Birgitta Höglund mat här på nätet och har precis kommit ut med en ny bok som heter Baka med frukt och grönt.

Den här Chilisåsen som finns i boken kommer jag att testa nästa gång jag grillar kött.
Oljan går att byta ut mot smör eller kokosolja,

Förordet i boken är skrivet av Jenny och Magnus Andersson som driver Under vårt tak där du kan hitta många bra recept i deras Paleoskafferiet.

Bokrecensionen finns också hos Vängåvans bokhandel (Akademibokhandeln i Sundsvalls centrum)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Petter:

Låter som en riktigt bra bok! Älskar att grilla och testa nya recept.

Svar: Ja, boken har bra recept utan gluten, socker och tillsatser. Jag är känslig för mycket som finns i de burkar och flaskor som ofta behövs för att göra recept i andra grillböcker. Favoriter som man tål kan man ju alltid lägga till även här. Jag och gubben gillar alla Birgitta Höglund böcker, bra husmanskost som man mår bra av och som kan anpassas utifrån person. 😊
 
Follow my blog with Bloglovin