basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Birgitta Höglunds bästa grilltips – Naturligt god mat att njuta av för sommarens grillkvällar

Publicerad 2021-05-16 18:36:21 i Glutenfritt, Hälsa, Mat och Bröd, Paleo/Lågkolhydratkost, Viktväktarna,

(null)

Min bästa tid på året är nu och även om solen gäckar oss en del så finns det hopp om en varm och fin sommar. Eld och grillning är ett intresse som följt min familj under alla år, där våra somrar vid havet och barnens alla år i scouterna gett många minnesvärda middagar och kvällshäng vid strand- och lägereldar.

Människosläktet har under 100-tusentals år hanterat elden och den har stått för trygghet och varit en naturlig samlingsplats i alla kulturer. Sommar och grillning hör ihop och intresset för den ursprungliga matlagningsformen har bara ökat under de senaste åren, när alla har möjligheter till kol, gasol och elgrillar i olika storlekar och modeller.

Det finns grillböcker för alla smaker att köpa ute i handeln, Jag äter gärna naturlig och oprocessad mat så Birgitta Höglunds bästa grilltips – Naturligt god mat att njuta av är en för mig nyinköpt  tillgång inför sommarens grillkvällar. I boken delar författaren med sig av recept med råvaror från naturens skafferi, glutenfritt, mat med mindre kolhydrater och för den som inte vill använda mjölkprodukter finns tips på vad som kan användas istället. En färgglad och intressant bok med tips på mat för alla sinnen. Som flera andra av de böcker Birgitta Höglund skrivit så är det här enkel husmanskost med ett hälsotänk, inget mjöl, inget socker och utan alla de tillsatser som finns i det mesta av industrins färdigmat.

Innehåll:

Tips för en lyckad grillning (marinad, glaze, rub och lite om grilltid)
I väntan på grillglöden (små förrätter och gott att dricka)
Smakfulla tillbehör (som blåbär och nässelpesto och turkisk morotsröra)
Fisk och skaldjur (tex. örtfyld röding och varmrökt sik)
Kött och fågel (kaffemarinerat sidfläsk och fläskkarré med svartvinbärsglaze ser extra gott ut)
Gröna rätter och sallader
(som grillade bifftomater med ädel- och chèvreost och sallad med brie och jordgubbar)
En liten avslutning (tex. ischokladtryffel med hjortron och grillad bärdessert)

Efter 18 års arbete inom restaurangbrsnschen fick Birgitta Höglund en ryggskada som ledde till övervikt och ständig värk. En mer naturlig kost och träning har sedan hjälpt henne och under de senaste åren har hennes erfarenheter resulterat i ett flertal kokböcker, varav några utgivna i USA. Hon driver Birgitta Höglund mat här på nätet och har precis kommit ut med en ny bok som heter Baka med frukt och grönt.

Den här Chilisåsen som finns i boken kommer jag att testa nästa gång jag grillar kött.
Oljan går att byta ut mot smör eller kokosolja,

Förordet i boken är skrivet av Jenny och Magnus Andersson som driver Under vårt tak där du kan hitta många bra recept i deras Paleoskafferiet.

Bokrecensionen finns också hos Vängåvans bokhandel (Akademibokhandeln i Sundsvalls centrum)
Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Petter

Publicerad 2021-06-02 11:39:20

Låter som en riktigt bra bok! Älskar att grilla och testa nya recept.

Svar: Ja, boken har bra recept utan gluten, socker och tillsatser. Jag är känslig för mycket som finns i de burkar och flaskor som ofta behövs för att göra recept i andra grillböcker. Favoriter som man tål kan man ju alltid lägga till även här. Jag och gubben gillar alla Birgitta Höglund böcker, bra husmanskost som man mår bra av och som kan anpassas utifrån person. 😊
 
Follow my blog with Bloglovin

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela