Mysteriet med skattjakten av Helena Jeppe

Helena Jeppe är född 1961 i Sverige men bor nu i Pjelax i Finland. Hon har skrivit böckerna om Lilla Musen och mästerdetektiverna. Hennes tanke med böckerna är att de skall vara intressanta även för vuxna. 

I bokserien mästerdetektiverna  befinner sig syskonen Ella och Wille på ön Kökar tillsammans med sin moster Sofia. Kökar är en bebodd ö som tillhör Ålands yttersta skärgård och den är omgiven av tusentals mindre öar och skär. Moster Sofia skriver om mat och upplevelser och vill att restauranger och hotell skall tro att hon är en helt vanlig gäst så därför har hon lånat sin systers bil och barn och rest över till ön för ett reportage. 

Efter att barnen i seriens första del Mysteriet på hotell Brudhäll klarat upp fallet med de förvunna smyckena är de nu redo för nya äventyr. Wille ser på den X5-klocka de fått av hotellchefen Natalie som ett tack för att de löst mysteriet på hotellet. Med den skulle han kunna hålla kontakten med både Ellen och sin moster men tyvärr så trilskas hans moster fortfarande med att deras mobiltelefoner skall vara undanstoppade och inlåsta.

Mysteriet med skattjakten

Max är barnbarn till en spritsmugglare och har bjudit Sofia och barnen på båttur för att leta efter skatter som hans morfar gömt i havet. I hans ärvda gamla torskbok från 1924 finns en karta som visar ett markerat X i vattnet utanför den bebodda ön och kanske finns där ett oupptäckt vrak med dolda skatter. Det blir en intressant skattsökardag på havet och Max visar sig kunna både dyka och undersöka havets botten med en drönare. Spänningen trappas upp när sökningen ger resultat och han kommer upp ut vattnet med en välfylld säck. När Max senare upptäcker att Sofia inte är barnens mamma och Ellen skadar sitt ben förändras stämningen och plötsligt befinner sig barnen och deras moster ensamma och övergivna på en folktom ö. På stranden står en ensam picknickkorg och all annan packning ligger kvar i den förvunna båten.

På ön hittar de hederlig gammal tjära, använda penslar, rostiga spikar och flaskor som hade  fungerat till flaskpost om de inte saknat papper och penna. Spännande upptäckter för sakletare i en Astrid Lindgrensaga men deras försök med äldre varianter av SOS alarm ger inget resultat och den där drönaren som de sett i luften tidigare under dagen den finns inte kvar.

 Vem var den där Max som med sin fina båt imponerat på Sofia och barnen. Varför åkte han sin väg och lämnade dem kvar vid det gamla båthuset?

Den första boken Mysteriet på hotell Brudhäll vänder sig till barn i åldrarna 6-9 år. Del två Mysteriet med skattjakten som precis kommit ut i både Sverige och Finland kan läsas av barn 9-12 år och som högläsning för de lite yngre barnen.

Jag ser det som en bra idé  att börja med den första boken för att få bästa helhet i serien. Flera personer och detaljer återkommer och med den kännedomen förstärks handling och förståelse. Boken är lättläst och har ett bra språk men innehåller en del ord som kan behöva förklaras för de yngre barnen. Jag tycker ändå att Helena Jeppe bemästrar att knyta in förklaringar och ge ordförståelse på ett bra sätt. Även om jag är van att läsa moderna kriminalromaner så har jag fastnat lite kvar i Astrid Lindgrens värld när det gäller barnböcker. Det blir då lite extra kryddning med drönare, mobiltelefoner, smartklockor, motorbåtar, ja allt det där som i dag är vardag för alla unga läsare. Författaren lämnar här flera små spår i handlingen så jag anar att Ella, Wille och moster Sofia kommer att fortsätta sin vistelse på ön och att vi kommer att få följa dem på fler mystiska uppdrag inom snar framtid. 

Berättelsen bygger på verkliga vrak som ligger vid skären utanför Kökar.

Jag har sällan möjlighet att läsa för mina barnbarn nu men jag vet att J som nu hunnit fylla 8 år har den första boken om Ella och Wille hemma i sin bokhylla och nästa gång vi träffas skall hon få utöka serien med den här boken.

Under våren recenserade jag Mysteriet på hotell Brudhäll och gjordes en intervju med författaren Helena Jeppe. Du kan också läsa ett gästinlägg som hon gjort här på basilicablogg.se

Helena Jeppe har även skrivit böckerna om Lilla Musen. 
Lilla Musen flyttar in 2015
Lilla Musen firar jul 2017
Lilla Musen på sportlov 2019
Lilla Musen spökar 2020

Idén till böckerna om Lilla Musen fick Helena när hon varje kväll läste för sina barn. Inspirationen till böckerna kommer från dagliga händelser omkring henne. 

(null)

Mysteriet med skattjakten

Författare: Helene Jeppe
Ålder: 9-12 år
ISBN: 9789526845760
Serie: Mästerdetektiverna
Utgiven: 2023-08-23
Förlag: Hellas Förlag

  (null) 

Jag avslutar med veckans Lille H på upptäcktsfärd när han skyddar sin älskade katt Frank mot alla grannkatter som rör sig kring tomten. 

 

 

.