Gästinlägg av Helena Jeppe - när livet tar en annan riktning

Hej!

Jag är så tacksam att få besöka Basilica55 på min virtuella turné.

 Mitt namn är Helena Jeppe och jag har skrivit fem barnböcker som jag gett ut på eget förlag samt deltar i en antologi "Det var inte jag" på Joelsgårdens Förlag. Jag är född och uppvuxen i Sverige men flyttade som 23 åring till min pappas hemby i Österbotten. På vinden har jag en pärm med påbörjade berättelser från min ungdom, men mina författardrömmar var en hemlig dröm som jag inte delade med någon.

 När mina tre barn var små flyttade Lilla Musen in på vår vind och varje kväll berättade jag vad han hade gjort under dagen. Det här var kvällens höjdpunkt, barnen älskade berättelserna om Lilla Musen och när de blev större ville de att jag skulle skriva böcker om honom.Trots mina författardrömmar var motståndet väldigt stort, skulle jag klara av att skriva en riktig saga?Tanken började gro och så småningom började jag fantisera ihop en familj runt Lilla Musen. Han måste ha föräldrar och syskon. Namnen måste kännas rätt och deras personlighet, hur skulle de vara? När jag väl hade lärt känna resten av musfamiljen började jag skriva ner första utkastet i ett häfte. Men där blev det liggande i över sex år medan livet rullade på i expressfart.

 Jag arbetade på dagarna och studerade kvällstid samtidigt som jag köpte ett gammalt hus som jag började renovera. Naturligtvis sprang jag rakt in i väggen, en dag kom jag inte ur sängen.Började arbeta igen alldeles för tidigt, för jag fick en praktikplats med lön och det måste jag naturligtvis passa på att ta. Följande år flyttade vi in i huset 1:a maj och första advent samma år fick jag en hjärnblödning.

Nu förändrades mitt liv helt.

Jag fick inga synliga skador men min hjärna orkade varken med intryck eller stress. Jag som alltid varit väldigt aktiv och alltid beredd att pröva nya saker behövde nu lugn och ro och absolut inga nya intryck. Att lyssna på nyheterna var helt onödigt, allt bara rann rakt igenom mig, jag mindes ingenting. Samma sak när någon skulle berätta eller förklara saker för mig, jag mindes den sista meningen. Det här var väldigt jobbigt och frustrerande för både mig och mina barn. Första året sov och vilade jag nästan dygnet runt.klar och jag slut. Skalade en potatis, vilade på soffan, skalade nästa potatis och gjorde all mat i ugnen. När barnen kom från skolan var maten klar och jag slut. Så småningom började jag gå ut och gå, sakta, men lite längre för varje månad. Krafterna och konditionen förbättrades och därmed orken.

 En dag bestämde jag mig för att nu måste det ske. För att rehabilitera mig och se en mening med hjärnblödningen skulle jag skriva klart boken. Men mitt inre motstånd var stort. Att sitta framför den flimrande datorn var jättejobbigt och påfrestande, men nu tog min envishet över. Jag hade ett färdigt råmanus att utgå från så med piskan på ryggen började jag skriva över manuset om Lilla Musen till datorn. En liten stund varje dag kämpade jag och det blev min första redigering av manuset. Tjugo redigeringar senare trycktes första boken "Lilla Musen flyttar in" på mitt nya egna förlag.

Jag lider fortfarande av sviterna efter hjärnblödningen och måste fortfarande vila och ta det lugnt före och efter jag gör olika saker. Är jag för aktiv börjar min hjärna gå på högvarv och varvar inte ner till natten, vilket innebär att jag inte somnar eller sover väldigt dåligt. Ibland har jag lite mera energi men lika fort kan jag vara helt utmattad i flera veckor.

Jag försöker skriva en liten stund på förmiddagarna sedan behöver min hjärna vila. Samtidigt känner jag att det ger mitt liv en mening att skriva böcker som inspirerar barn att läsa.

 

Tack! Helena för att du delar med dig av hur livet snabbt kan ändra riktning och hur du hittade copingstrategier för att bemästra din situation. Så bra att du kämpade vidare med ditt skrivanden så att vi får möjlighet att följa dina olika karaktärer på nya spännande upptäcksfärder.

I morgon recenserar jag Helenas bok Mysteriet på hotell Brudhäll. Hoppas att du vill titta in och läsa mer om "mästerdetektiverna" Ella och Wille och Helenas böcker om Lilla Musen. På fredag svara Helena på mina frågor om och kring sina böcker.

 

 

Foto: Helenas privata 

ISBN: 9789526845746


Kommentera här: