Mysteriet på hotell Brudhäll av Helena Jeppe

Mysteriet på hotell Brudhäll är första boken i den nya deckarserien "mästerdetektiverna" för barn i åldrarna 6-9 är. Ellas och Willes moster Sofia skriver om mat och upplevelser och har nu ett arbetsuppdrag på ön Kökar. Hon vill att restaurang och hotell skall tro att hon är en helt vanlig gäst så därför lånar hon sin systers bil och barn och reser över till ön för ett reportage. Kökar är en bebodd ö som tillhör Ålands yttersta skärgård och den är omgiven av tusentals mindre öar och skär.

Under båtresan berättar Sofia om några mystiska stölder som skett på ön och att hotellets ägare inte vill att ryktet om stölderna skall spridas. Affärer är affärer och tänk om gästerna inte vågar besöka ön och hotellet. Under den senaste tiden har ett flertal smycken försvunnit från gästernas rum och polisen står maktlös. För att öka barnens reseupplevelse gör de upp om att Sofia tar hand om deras mobiltelefoner och istället får de låna hennes gamla kamera. Under tiden som Sofia arbetar med sitt reportage tar Ella och Wille på sig spanarrollen som privatdetektiver. Naturligtvis vill de hjälpa hotellets ägare att få slut på alla de mystiska stölderna. Livet utan telefoner blir inte helt enkelt för barnen men den gamla kameran visar sig underlätta deras spaningsarbete.

Barnen spanar inte bara runt på hotellet. I hamnen lägger turister till med sina båtar och där upptäcker de en mystisk varelse som klättrar i en mast och uppe i luften cirkulerar en drönare som påkallar spanarduons uppmärksamhet.

Varför skriker gapiga damen? Varför är sura gubben så sur? Vad gör skatorna och drönaren på taket? Vem är den mystiska varelsen som klättrar i båtens mast och den viktigaste frågan av alla, vem har stulit smycket från hotellets gäster? 

Ingen ledtråd går Ella och Wille förbi och deras detektivarbete blir mer och mer riskfyllt.

Vem är tjuven?

 

Det här är en lättläst bok med fina bilder och som lyfter ett problem som för mig känns viktigt. Den ökade mobilanvändningen hos barn kan ses ur flera olika vinklar. Redan i början av 2000-talet gjorde jag ett studiearbete på universitetet i Östersund om barns mobilanvändning med en handlingsplan för skolor. I dag ser vi både för och nackdelar, men det är ett viktigt ämne för barn och vuxna att diskutera. Naturupplevelser är viktiga och barn behöver utveckla sin kreativitet och kanske  håller det gamla uttrycket, "lagom är bäst".

Helena Jeppes tanke med sina böcker är att de också skall vara intressanta även för vuxna och det tycker jag att hon har lyckats bra med. Jag har ännu inte hunnit läsa den här boken för mitt barnbarn eftersom hennes senaste besök hos oss blev inställt på grund av sjukdom. Jag är ändå helt säker på att hon kommer att tycka om den här nya detektivserien för barn. Lilla J är 7 år och älskar böcker och film. Huvudkaraktärerna Ella och Wille påminner en del om barnen i Lasse-Majas detektivbyrå och serien vänder sig till ungefär samma åldersgrupp. I höstas såg vi filmen Skorpionens gåta där Lasse och Maja löste sitt svåraste fall hittills och vi tyckte båda lika mycket om den. Vi säger att "allt roar barn" men helt så enkelt är det inte.

" -- Men vad ska vi GöRA utan mobiler? undrar Wille."

 "Titta, säger Ella och pekar. Det bästa bordet framme i fören är ledigt.
- Det är för att det saknas eluttag, konstaterar Wille och sveper med blicken över tak och väggar."

Helena Jeppe har också skrivit böckerna om Lilla Musen.
Lilla Musen flyttar in 2015
Lilla Musen firar jul 2017
Lilla Musen på sportlov 2019
Lilla Musen spökar 2020

Idén till böckerna om Lilla Musen fick Helena när hon varje kväll läste för sina barn. Inspirationen till böckerna kommer från dagliga händelser omkring henne. 

I morgon svarar Helena Jeppe på frågor som jag funderat lite extra på när jag läst boken. Då får du också veta Helenas egen relation till hotell Brunhäll.
Missa inte det!

 
Mysteriet på hotell Brudhäll 
Författare: Helena Jeppe

Undertitel: Mästerdetektiverna
Ålder: 6-9 år
ISBN: 9789526845746
Utgiven: 2021-01-01
Förlag: Hellas förlag
Teckanade fotografier: Johan Mickels
 
(null)