Min variant av laxfärsbiffar från Vardagsgott med LCHF av Anne Aobadia.

Jag har skrivit tidigare om de laxfärsbiffar jag brukar göra efter ett recept i Vardagsgott med LCHF av Anne Aobadia. Nu hittade jag färdig laxfärs i frysen som enkelt blev en variant av de goda biffarna. Plock-mat har vi ätit nästan varje fredag i över 40 år men nu blir dip-maten mer och mer populärt och vi hänger med i den trenden. Fiskfärsen jag köpte ligger i förpackningar på 400 g som passar för 3 vuxna eller kanske till  2 vuxna och 2 barn.

De här grundreceptet från boken är väldigt milt så det går att anpassas med mer tryck i smaken för den som vill det. Jag låter dippsåserna stå för den delen. Nu gjorde jag biffarna på ren laxfärs och använde inga skaldjur. Orginalreceptet säger 8 biffar men jag gör 12-15 små som passar bra till att dippa.

 

Laxfärsbiffar 4 p
600 g lax (hälften av fisken kan vara torsk)
1 ägg
1 vitlöksklyfta
½ gul hackad lök (jag använder ofta salladslök)
1 tsk sambal oelek
Salt
Peppar (örtsalt)

Mixa allt till en färs och forma biffar.

Tillsätt ev. 100 gram hackade räkor eller kräftstjärtar

Gör 8 st. biffar eller fler och stek i olja, smör eller kokosolja. 3-5 minuter tills de är genomstekta.

Vi varierar såserna men smaksätter oftast lite creme fraice eller gräddfil med lime, citron, sambal oelek eller sweet chilisås med mindre socker. Jag tycker också om att dippa i tamari med riven ingefära. Den som vill ha magrare sås kan ha en yoghurt med 0% fett som bas.

Bra mat som passar de flesta som äter fisk. Receptet passar också den som äter efter ett viktväktartänk. Många som försöker undvika histamin kan äta fryst lax som tillagas direkt när den tinats. Såsen går bra att göras med mindre fett och laktos- eller mejerifri. Tamarisojan är glutenfri.

Vardagsgott med LCHF
Författare: Anne Aobadia
Utgivningsdatum: 2017-12-22
Förlag: Whip Media
ISBN: 9789188579812

Min recension av boken hittar du HÄR
Ett inlägg om Laxfärsbiffar och forskningsrön hittar du HÄR

De här biffarna är perfekta att ha i frysen när det behövs snabbmat eller till,matlådor.

(null)

 

(null)

 
 
 
  
 
 
 
 

Kommentera här: