Laxfärsbiffar och forskningsrön

Dagens inlägg får bli en betraktelse om fleromättat fett på temat hälsa. Jag läste nyligen en forskning från Örebro universitet om äldre kvinnor och deras förmåga att behålla muskelstyrka och rörelseförmåga. Med äldre kvinnor menade man då kvinnor mellan 65–70. I studien tittade man på sambandet mellan låggradig inflammation i kroppen och förmågan att bygga muskler utifrån en teori om att det är en inflammation som stör muskeluppbyggandet. Studien visade att de kvinnor som kombinerade styrketräning med Omega 3 lyckades öka sin muskelmassa. Avhandlingen var daterad augusti 2020.

Efter 24 år med en fibromyalgidiagnos och två muskelskadade armar så söker jag alltid nya tips och råd för en bra livsstil och jag tror inte att jag är ensam om att göra det. Oavsett ålder så försöker de flesta av oss att hitta en bra balans av mat och rörelse men det är inte alltid så enkelt. Eftersom jag tidigare ätit mediciner som inte gått ihop med omega 3 som kosttillskott så har jag alltid försökt hitta rätt mängd av fleromättade fettsyror genom kosten.

"Fem till tio procent av den energi vi får i oss från maten bör komma från fleromättade fetter, varav ungefär en procentenhet från omega-3. Det motsvarar ungefär 2,5 till 3 gram omega-3-fett per dag. Det är lika mycket omega-3 som det finns i en portion lax eller 1-2 matskedar rapsolja." (Livsmedelsverket.se)

I veckan åt vi laxfärsbiffar och det är ett bra sätt att få det dagliga behovet av fleromättat fett. I boken Vardagsgott med LCHF finns ett recept på Laxfärsbiffar som enkelt går att använda som ett grundrecept till biffar av fisk.

Laxfärsbiffar 4 p

600 g lax (hälften av fisken kan vara torsk)
1 ägg
1 vitlöksklyfta
½ gul hackad lök (jag använder ofta salladslök)
1 tsk sambal oelek
Salt
Peppar

Mixa allt till en färs och forma biffar.

Tillsätt ev. 100 gram hackade räkor eller kräftstjärtar

Gör 8 st. biffar eller fler och stek i rapsolja, smör eller kokosolja. 3-5 minuter tills de är genomstekta.

Vi varierar såserna men smaksätter oftast lite creme fraice eller gräddfil med lime, citron, sambal oelek eller sweet chilisås med mindre socker.

Bra mat som passar de flesta som äter fisk. Många som försöker undvika histamin kan äta fryst lax som tillagas direkt när den snabtinats. Såsen går bra att göras med mindre fett och laktos- eller mejerifri.

(null)
 

Vill du läsa mer om den här boken så hittar du min tidigare recension HÄR

Vardagsgott med LCHF
Författare: Anne Aobadia
Utgivningsdatum: 2017-12-22
Förlag: Whip Media
ISBN: 9789188579812

(null)
 
Mitt gofika i dag på morsdag blev den sista biten av den frysta Oskar II tårtan. Tidigare inlägg HÄR

Kommentera här: