Årets första söndagsbetraktelse - keto som livsstil

Efter nästan två år med en inflammerad axel börjar livet gå tillbaka till normala banor. Problemet är att smärtan och den inskränka rörligheten har satt sina spår i en kropp som nu också är två år äldre. Halkan ute sätter käppar i hjulet för långpromenader men jag försöker att hitta någon lösning varje dag och jag ser fram emot sol, vår och ett mycket rörligare liv. 

Jag har alltid stått upp för Viktväktarna och ansett att deras filosofi att kunna äta allt men inte alltid varit viktigt i mitt liv. Min uppfattning har inte ändrats generellt men personligen gjorde flera kroppsliga besvär att jag i november 2020 började testa lågkolhydratskost. En månad senare ville gubben också vara med och så har det varit sedan dess. 

När nu axeln känns bättre vågar jag mig på en utvärdering och upptäcker att jag klarar mig till 95% utan värktabletter och upplever många av mina kroppsliga problem som mycket lindrigare. Gubben rasade i vikt och jag gick upp några kilo men det ser jag som ett mindre problem för tillfället eftersom min rörlighet varit nedsatt. Efter ett långt liv med diagnosen fibromyalgi och stor överkänslighet mot histamin och troligast andra biogena aminer också så känns det bra att fortsätta utforska den här kosten. Som många med liknande problem vet, är det svårt att få rätt diagnos vid intolerans mot olika livsmedel. Efter ett långt liv och lång erfarenhet så tror jag mig ändå vara inne på rätt spår.

Här hittar du ett tidigare inlägg om Histaminintolerans

Mitt problem efter alla år som viktväktare är att öka på fettet och dra ner på grönsakerna. Bröd, potatis, fikabröd och godis som ställer till problem för många, det klarar jag bra. Mitt löfte inför det nya året är att läsa in mig ännu mer på Keto och testa mig fram med mer fett i kosten. Det här är inte helt lätt för en person som under många år arbetat med nutritionsfrågor efter livsmedelsverkets och socialstyrelsens rekommendationer.

 

Ser att mitt inlägg om havregrynsgröt i crockpotten ligger högst på besökslistan den här veckan. Vi hoppar gröten nu men kanske är det ett tips som passar dig. Nytt år, hälsotänk och januaris ekonomi gör säkert att många hittar till mitt inlägg. 

Ser att det här inlägget låg i topp i besöksstatistiken även under januari 2022.    


 
Kanske är det dags att plocka fram hantlarna igen.
 
 
Livsstilsfrågor är inte alltid lätt att lösa.
 Hur tänker du?
Kommentera här: