basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Havregrynsgröt i crockpot- flipp eller flopp?

Publicerad 2019-02-17 11:12:00 i Allmänt, Hälsa, Mat och Bröd, Viktväktarna,

Söndagmorgon, ny dag och nya utmaningar. Ljuset genom mitt sovrumsfönster ökar sakta för varje dag och hoppet om en ny vår är inte långt borta. Termometern visar på 2 plusgrader och jag har precis som alla andra dagar druckit mitt morgonkaffe i sängen, i gott sällskap med vår lokala dagstidning. Jag börjar sakta förlika mig med att den är digital form, inte det optimala, men betydligt billigare än den traditionella papperstidningen.

Jag är ingen frukostmänniska och kaffe med smörgås har varit min standardfrukost en stor del av mitt liv. Som viktväktare lägger jag till ett ägg ibland för att kunna känna mig så där lite extra präktig i mina frukostvanor. Gröten som är ovärderlig för många, passar mig bra som lunch någon dag i veckan. Men...., det finns ett men, ingen microgröt, ingen gröt med mjölk i och inget söt sylt som tillbehör.

En omdiskuterad fråga på Facebook är crockpot och havregrynsgröt, idioti tycker en del eftersom havregrynsgröten är en snabbfix för många som äter grötfrukost. Jag tycker inte om vanlig havregrynsgröt och gör i mitt tycke den allra godaste gröten under några timmar på förmiddagen i en crockpot.

Så här ser mitt recept ut för 4 portioner.

3 dl havregryn
3 msk grovt rågmjöl (grahamsmjöl fungerar också, men råg ger mer tuggmotstånd)
1 grovt rivet äpple
1 tsk salt
1 tsk vanillinsocker 
1 kanelstång
1 liter vatten
(russin )

Blanda allt i Crockpotten och ställ in den på HIGH och 2 timmar. Jag rör om några gånger under tiden. Den står sedan på varmhållning och är redo precis när det är lunchtid för mig. Går bra att värmas upp dagen efter och fungerar bra i lunchlåda som värms i micron.

 

Prova, lite knäppt kan tyckas, men riktigt gott.
Viktväktarna: Receptet ger 4 sp för en portion 💚💙 1 sp för 1 portion 💜 (utan russin)

 
PS
I dag har jag gjort den här gröten än en gång till lunch. Ett förtydligande kan vara att kryddningen kan ökas till 2 kanelstänger, 2 tsk vanillinsocker, lite linfrö och kanske också 2 äpplen för den som vill ha mer smak och mer tuggmotstånd. DS


Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Delfinolinen i Viken

Publicerad 2019-02-19 11:07:48

Det här får mig att minnas när jag jobbade med Antroposoferna i Ytterjärna :)
Dessa fantastiska frukostar - gröt i alla former - som fick puttra o gosa till sig länge länge :)
Och - hur gott detta gjorde oss alla där på boendet för förståndshandikappade, som vi hjälpte med hela vårt hjärta o minimalt med nerdövande kemikaliska mediciner - bara enstaka fick nerlugnande mediciner - alla fick kärlek o närhet istället :) Nu ska jag återuppleva detta, genom att lägga in mig på underbara Vidarkliniken - så snart det passar o fungerar - Jag riktigt längtar efter riktigt kärleksfull vård i helhetens tecken :) Jahaja - en kommentar alltfrån underbar gröt till Antroposofisk kärlek o helhet, som nog startar med underbar healande kost - gröt kanske - som naturligtvis kan gosa sig färdig i en crockpot :)
Hälsokraaamis nu när snön börjar tina upp här i Viken iaf o krafterna återvänder :)
:D


Svar: Jag har inte så mycket kunskap om Antroposoferna men läste en del under min utbildningstid. Men förstår att alla får kärleksfull vård. Hoppas att även du får den vården snart och lite god gröt naturligtvis. Massor med sol till dig.☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️
Maud Granholm

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela