basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Histaminintolerans och omelettpizza

Publicerad 2019-02-03 14:02:00 i Allmänt, Hälsa, Paleo/Lågkolhydratkost, Viktväktarna,

Jag har fastnat lite i det jag skrev om i mitt förra inlägg, att hitta sin plats mitt i det stora, att söka sig fram till gråzonerna som kan ge trygghet och att de "medvetna valen " oftast i slutändan blir de bästa. Mitt informationssökande och mina ibland energikrävande livserfarenheter är jag i dag glad över. Det är inte bara jag som haft nytta av dem för under mina år i yrkeslivet har jag alltid arbetat med människor, barn, ungdomar och vuxna som på något sätt tagit till sig och använt sig av mina kunskaper, råd och livserfarenheter. Jag kan med ärlighet skriva "tagit till sig" för jag har fått så mycket respons och så många tack och vet  att flera har fortsatt med val som är och blivit bra för dem. Alla har inte alltid lyckats och det är ju så det skall vara, men den som försökt är ändå en vinnare.

Mitt sökande inom kosten har nu gett mig så många nya insikter. Det jag läser om histaminintolerans HIT är skrämmande likt de problem som jag haft under en stor del av mitt liv. Med ökade medicinintag, ökad stress och livsmedel från nya världen så har också mina problemen ökat under åren. Histamin är en biogen histamin som finns i kroppen och som har olika uppgifter, det är också en neurotransmitor som finns och behövs i hjärnan. När vi utsätts för något vi inte tål, till exempel ett myggbett så producerar kroppen massor av histamin som ett skydd, vilket kan ge både klåda och svullnad. En antihistamintablett kan då neutralisera histaminöverskottet. Men histamin finns också livsmedel och en del av dem gör så att kroppen själv producerar histamin. Histamin bildas i födoämnen som mognar, lagras, röks och i det som är jäst. Även mediciner och kemikalier gör så att kroppen triggas att producera histamin. Har man då för lite av de enzymer som skall bryta ner överskottet som jag troligen har, så blir kroppen överbelastad och man mår väldigt dåligt på många olika sätt. Antihistamintabletterna som jag ätit av och till under många år klarar inte av att neutralisera allt histamin, men jag tycker ändå att de har en viss effekt.

Om man ser på kroppens enzymsystem som en hink med den histamin jag äter och den histamin som min kropp bildar, så skall enzymerna kunna neutralisera histaminet. Men om antalet enzymer är för lågt så klarar de inte av det utan hinken fortsätter att fyllas tills den blir helt full och ger en reaktion. Det här förklarar varför jag en dag kan äta jordgubbar när hinken inte är överfull, men nästa gång blir det problem eftersom hinken redan är välfylld med histamin. Vissa födoämnen är också triggers som ger problem när de blandas tillsammans, som vin och vissa ostar. Det gäller här att hitta den balans som gör att hinken inte blir överfull. Enklare sagt än gjort, men genom att göra "medvetna val" försöker jag så gott jag kan att hitta en balans som fungerar för mig. Har du erfarenhet av histaminintolerans så dela gärna med dig?

I boken "Hälsorevolutionen : vägen till en antiinflammatorisk livsstil : helheten, maten, forskningen, träningen, skönheten, insikten" av Maria Borelius hittade jag ett tips om att göra omelettpizza. Som namnet säger, en vanlig pizza men använda en tunn omelett som pizzabotten. Den går naturligtvis inte att helt jämföra med orginalet eller de libapizzor som jag och många andra viktväktare gör men ett smalt, gott och bra alternativ som också går att äta kall till en kopp te och som ett matsäcksalternativ. 

Här är min variant av pizzan.

En brödlös pizza

  • Vispa  upp 2 ägg med 2 msk vatten, 1 msk fiberhusk och lite salt. Låt stå några minuter. Stek en omelett  i  1 tsk olja. Använd en tallrik eller lock om det är problem att vända. (Jag gör alltid två stycken). Det fungerar utan finberhusk också.
  • Lägg omeletten på en plåt som är klädd med bakplåtspapper.
  • Bred på ett lager tomatsås. Jag använder Muttis pizzasås, men det fungerar också med tomatpure, krossade tomater eller eget hopkok, som inte är för tunn och rinner ut på plåten.
  • Valfria kryddor eller färdig pizzakrydda .
  • Lägg på det som du gillar på en pizza, skinka, tonfisk, räkor, champinjoner. Den kan naturligtvis göras helt vegetarisk också för den som äter ägg men inte kött.
  • Jag strör sedan över 1 dl av en 12% ig ost, men procenthalten och mängden är valfritt.
  • Ugn: 225 grader i vanlig ugnsvärme  tills osten bubblar och fått lite färg. Det tar cirka 15 minuter i min ugn.
Den här pizzan kan anpassas för de flesta. Som viktväktare ger den endast 2 sp för osten, + oljan, om fyllningen är kycklingfile, skaldjur, tonfisk, lök, champinkoner eller annan med 0 sp.
 
Har du inte provat det här tidigare så gör det, för iden är riktigt bra.
 
 
 
 Här finns en del intressant om HIT
 
 
 

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Delfinolinen i Viken

Publicerad 2019-02-03 18:55:35

För länge se'n gjorde jag faktiskt nå't efter egen ide, som påminner om denna brödlösa pizza :)
Ska absolut testa denna maträtt :=)
Går även bra att göra i micro (som jag använde då, min inte numera)
Tack för dina goa ideer o tips på recept o annat spännande :)
Värme o ljus från mig i snörika Viken,
:D

Svar: Ja, jag tycker att den är allra bäst kall till varmt te. Bra att ta med som fika eller reservmat. Ha det så bra i snöovädret. Här skottar gubben för fullt. Kram.
Maud Granholm

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela