En snöängel till jul av Birgitta Gunnarson, Johanna Johansson och Sara Molin

En snöängel till jul 
Författare: Birgitta Gunnarson, Johanna Johansson och Sara Molin 

Vad händer när en vilsen 18-årig pojke, en 78 år gammal änka och en icke julfirande två barnsmamma möts?  

Svaret är "Julmirakel"

När "Moder Teresa syndromet" gör sig påmind kan det vara bra att stanna upp och ställa sig själv en fråga. Vem mår bäst av det här? Är det jag eller mina medmänniskor? Kanske är det så att det blir en vinn-vinn effekt och då känns det som en ännu viktigare sak att genomföra. 

Julen är inte tvåbarnsmamma Aidas favorittid, för henne väntar en jourhelg på jobbet eller en ensam jul med barnen. Det är då idén om ett alternativt julfirande för ensamma och hemlösa föds. Hon har precis lärt känna Margit och Milo som snabbt tar beslutet att hjälpa till, eftersom de egentligen inte har något viktigare att göra. Idén tar sin form och när också hennes chef och exman med ny flickvän ansluter sig till de frivilliga börjar planen för den stora julfesten ta fart. När Aida först kom på idén så kunde hon inte i sin vildaste fantasi se den snöboll hon satte i rullning, men allt får plötsligt ett stopp när de får veta att lokalen som hyrts blivit vandaliserad. Utan lokal ingen fest och tiden börjar bli knapp. Samtidigt tar också festkommitténs privata problem en stor del av deras energi och de hamnar i en återvändsgränd. 

Hitta ny lokal, dra ett djupt andetag och fortsätt som planerat eller blåsa av och göra sig själva och andra besvikna?

Visst är det någonting speciellt med att läsa julböcker när mörkret lägger sig och julförberedelserna drar igång. Det ligger inte så många klassiska feelgoodböcker i min bokhög, men den här tiden på året är en julig lättläst bok ett måste. Fördelen med en feelgood är att det trots problem och komplicerade intriger ändå finns ett hopp om att allt kommer att ordna sig till slut. 

Här tar författarna upp flera viktiga ämnen som ensamhet, vänskap och medmänsklighet. Julen är en känslig tid för många och att känna sig ensam över julen är säkert vanligare än vi tror. En del har ingen att fira med, andra avstår från de stora släktkalasen av olika anledningar och många känner sig utanför även om de firar julen tillsammans med någon annan. Det är ofta ett tabubelagt ämne som vi drar oss för att prata om. Därmed inte sagt att det är enkelt att möta människor i juletid när känslor och minnen styr. Vi är alla sårbara och kanske är tiden kring jul extra känslosam och då blir vi också mer rädd om vår egen integritet. Här blir inte julskinkan och klapparna det primär utan det som behövs är medmänsklighet. Då menar jag inte bara en hälsning på ett julkort utan den mellanmänskliga närvaron, att få känna gemenskap och tillhörighet. Att vara delaktig kräver en extra dimension av känslomässigt utrymme. I ett julprojekt med god mat, tända ljus och trivsam gemenskap utanför gamla vanor och traditioner kan ny vänskap gro och nya traditioner formas.

Men så mycket vi inte vet om dem som vi har omkring oss…….

Birgitta Gunnarson har arbetat som sjuksköterska och bor i Sollentuna. Hon har tidigare gett ut tre romaner på annat förlag, Så länge hjärtat kan slå, Ett liv i färg och På samma strand. Jag har läst Birgittas böcker och tycker om alla. Tillsamman med sina döttrar Johanna Johansson och Sara Molin har hon nu skrivit  En snöängel till jul. Johanna Johansson är bosatt utanför Stockholm och är utbildad socionom. Sara Molin bor i Sollentuna och är gymnasielärare i svenska. Hon har tidigare givit ut böckerna Som en öppen bok, En oönskad julklapp och Frågar åt en vän. Jag läste En oönskad julklapp som julbok för några år sedan.

Ett härligt familjeprojekt om ett viktigt hjärteprojekt, där både författare och karaktärer möts över generationsgränserna.

✨- ett julmirakel-✨ 

 

En snöänglar till jul
Författare: Johanna Johansson, Sara Molin, Birgitta Gunnarson
ISBN: 9789113128771
Utgivningsdatum: 2023-10-25
Förlag: Norstedts 

 
Här finns mina recensioner av Birgitta Gunnarsons böcker. 
Så länge hjärtat kan slå
Ett liv i färg 
På samma strand

På Lottens bokblogg hittar du en mycket läsvärd recension om En snöängel till jul

Boken är upplagd i 24 kapitel och passar bra att läsa som adventskalender.

God Jul      Kommentera här: