Gofika på altanen – Oskar II:s mandeltårta - glutenfritt och utan vanligt socker

Maj månad och dags för sommarens första fikastunder på altanen.

Oskar den II:s mandeltårta passar många och vid olika tillfällen efersom den är glutenfri. Jag har här gjort den utan vanligt socker men tillsatt lite av Ica sötströ istället. Som tårta passar den vid många tillfällen, men jag fryser den i färdigskurna bitar som då också ger möjligheter till spontanfika. Bitarna går snabbt att plocka fram och vi tycker att de är godast kalla direkt från frysen. Hos oss räcker den till 8-10 bitar men det finns säkert någon som föredrar dem större. 😊

Oskar II:s tårta utan vanligt socker 

Mandelbotten
5 äggvitor
3 dl mandelmjöl
2 msk sötströ

Smörkräm:
5 äggulor
1 dl grädde
2 msk sötströ (smaka av, kanske behöver du mer socker)
200 g smör

Krämen: Blanda äggulor, sötströ och grädde i en kastrull, sjud upp. Låt det nästan koka upp tills krämen tjocknat ordentligt. Ställ det för att svalna.

Botten: Rita två runda cirklar ca 20–24 cm i diameter på ett bakplåtspapper. Smörj det lätt.

Blanda mandelmjölet med sötströ.

Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i mandel- och sockerblandningen. Bred smeten i cirklarna på papperet.

Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 15–20 minuter. De är först vita men får en fin färg i ugnen. Låt sedan bottnarna kallna.

Bred hälften av den kalla smörkrämen över en av bottnarna och lägg den andra delen över, Bred sedan över resten av smörkrämen. Kanske vill du också ha rostade mandelflan på tårtan.

Det finns många olika recept på webben men det här är min variant efter tips från olika sidor. Många bagerier gör tre bottnar vilket jag också kommer att prova senare.

(null)


(null)


Passar som glutenfritt, lågkolhydratskost, lchf och för diabetiker.

Andra varianter av tårtan:
Receptlchf 
Alltomlchf 
Köket.se

 









Kommentera här: