Gröna Villan av Sofia Rutbäck Eriksson

I Gröna Villan i Rutvik lever en grupp seniorer ett lugnt och inrutat liv med brädspel, eftermiddagskaffe, bingo och dans. Så hade det säkert fortsatt om inte Luleå kommun tagit beslutet om nedläggning istället för utbyggnad. Bostadsbolaget får rådet att göra om samvarolokalerna till lägenheter och att säga upp trivselvärden, den omtyckte Milorad. Hans arbete hade från första dag inneburit de viktiga uppgifterna att hålla seniorerna aktiva och delaktiga för att främja både hälsa och social gemenskap på boendet.

Nu skulle allt det här som han och de boende gemensamt byggt upp få ett slut och stämningen bland seniorerna var allt annat än gott. Som tur var så fanns det både krutgummor och gubbar med råg i ryggen bland hyresgästerna och gemensamt tog de beslutet att inte acceptera en förändring, om de så måste gå över lik. Deras kamp för en gemensam trevnad blir en omtumlande och dramatisk historia där också liket har sin egen del i handlingen.

Här finns ett rikt persongalleri med flera intressanta karaktärer, deras inbördes relationer är intressanta men också komplicerade, vilket bygger upp en spänning i det som borde vara de boendes lugna vardag. Handlingen drar både lag och moral till sin spets och för den laglydiga och samvetsgranna person jag är (ja, fråga min familj om ni inte tror mig 😊) så ökar min stress allt mer när deras planer börjar ta sin form. 

Sofia Rutbäck Erikssons böcker är alltid skrivna med ett språk som virvlar fram som en yster vårbäck. Även om det finns mycket glättighet och humor i det hon skriver så sätter hon alltid fingret eller i de här fallet pennan på många tänkvärda och viktiga problem i samhället. En detalj som ökar läsglädjen i den här boken är de så fint textade inledningarna i bokens uppdelningar.

Min och Sofias humor ligger inte alltid på samma plan men här finns en del guldkorn som visar att vi kan mötas på vägen. Ett av dem är de boendes diskussion kring att bilda en tipsande seniorpanel och hyra ut sig till kommun och företag för konsultarvode. Alla seniorer har många bra tips och idéer att dela med sig av och idén med kisshornet ser jag som riktigt lysande.

  ""Idén var att gubbarna kunde använda skohornet till att pricka rätt i toaletten, så var det med det" sa hon. "Säg mig vilket företag som skulle vilja utveckla ett kiss-horn!""

Min mamma bor i ett privat seniorboende och jag kan inte låta bli att dra vissa paralleller. Deras gemensamma faktorer är trivsel, samvaro och aktiviteter (utan trivselvärd), men där tror jag att likheterna tar slut. Men vem vet, i de lugnaste vattnen simmar de fulaste fiskarna.

Gröna Villan är allt annat än förutsägbar och visst övervinner kärleken allt, men handlingen är full av twister och har ett mycket överraskande slut.

Luleåförfattaren Sofia Rutbäck Erikssons skriver feelgoodböcker och mysdeckare. Jag har läst och recenserat tre av dem och jag kommer att fortsätta följa Sofias skrivande. Flera av de utgivna böckerna har hon skrivit tillsammans med Mattias Boström och de gav också ut en ljudbokskalender julen 2021.

 

"Till alla som vågar kämpa för sin sak på sitt eget sätt."

 

Gröna villan
Författare: Sofia Rutbäck Eriksson
Förlag:  Lind & Co
ISBN: 9789180184090

Tack! till Sofia Rutbäck Eriksson och förlaget Lind & Co för att jag fick läsa den här boken.

(null)
 

Min författarintervju med Sofia Rutbäck Eriksson hittar du HÄR.
En kortare recension av boken Som ett vykort hittar du HÄR
Recension av Gräset är alltid blodigare på andra sidan häcken finns  HÄR
Recensionen av Detektiv på hett plåttak finns HÄR

Recensionen Gräset är alltid blodigare på andra sidan häcken hittar du också hos Vängåvans bokhandel och Svenska Deckarfestivalen. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1 Vargnatts bokhylla:

skriven

Har lyssnat på böckerna om Katarinas eminenta detektivbyrå och gillar verkligen den serien. I juni tänker jag läsa Som i ett vykort och jag kommer nog skaffa Gröna villan också! :)

Svar: Tack för fin kommentar, Jag tyckte mycket om Som ett vykort. //Maud
BASILICA
 
Follow my blog with Bloglovin

Kommentera här: