basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

ᒍᑌᒪKᑌᒪ Oᑕᕼ ᗷOKᔕᑎOK i 4:E ᗩᗪᐯEᑎT med Sofia Rutbäck Eriksson

Publicerad 2021-12-17 11:08:00 i Allmänt, Vid pennan - Lästips,

Vi går mot 4:E ᗩᗪᐯEᑎT och det är dags för ett nytt ᒍᑌᒪKᑌᒪ Oᑕᕼ OKᔕᑎOK

Den här veckan har jag fått möjlighet att göra en julintervju med Sofia Rutbäck Eriksson som är en produktiv och aktuell författare just nu. Hon växlar lite i genrer, vilket ger henne en spännande bredd som författare. Sofia har tidigare skrivit flera barnböcker och under 2021 har hon haft ett samarbete med Mattias Boström, vilket resulterat i sex böcker i mysdeckarserien om Katarina Zapp och hennes medhjälpare Greta. I juni kom också hennes roman  Som ett vykort vilket är en feelgoodbok med många viktiga teman, där demenssjukdom och anhörigvård är det som berörde mig som läsare mest. Sofia Rutbäck Eriksson är född och uppvuxen i Luleå och fortfarande en trogen norrbottning. 

Första december släpptes ännu en spännande nyhet av Sofia Rutbäck Eriksson och Mattias Boström Adventskalendern Mordnatt råder, tyst det är i husen är en ljudkalender i 24 delar och jag lyssnar nu på ett nytt avsnitt varje morgon på Storytel. Kalendern handlar om den pensionerade polisen Rolf Stöm och deckarförfattaren Riita Niemi och utspelar sig i Arvidsträsk utanför Älvsbyn i Norrbotten. Avsnitten är inlästa av Fredde Granberg och han är som klippt och skuren för att leda mig som lyssnare genom den här kalenderns alla spännande luckor.

 Här kommer Sofias svar på 7 ᔕᑎᗩᗷᗷᗩᖴᖇåGO I ᗩᗪᐯET

1. När börjar du ditt julpyntande?

Jag börjar någon gång i december, kanske ibland ännu tidigare, oftast av att barnen tjoar över att julsakerna måste fram. För vad vore hemmet i december utan tomtar, ljus och stjärnor?

2. Vad är din viktigaste sak att ställa fram till jul?  

Oj, vilken svår fråga. Alla är viktiga på sitt sätt. Om vi inte ställde fram choklad och pepparkakor skulle det ju bli rent olidligt. Men som prydnad och stämningshöjare är nog de stora, vita stjärnorna i fönstren viktigast. När jag ser dem utifrån i mörkret fylls jag alltid av en riktigt julig lyckokänsla. 

3. Godaste julfikat eller julgodiset?

 Chokladen. Alla som läst "Gräset är alltid blodigare på andra sidan häcken" kan ana att jag är en stor chokladkonsument, och så är det. Paradisasken är förmodligen det som försvinner snabbast i vårt hushåll. Och jag står för det mesta av ätandet. Men varför skulle man inte unna sig saker? Julen är kort! Och så även livet. Alldeles för kort för att äta trista saker.

4. Godaste maten på julbordet?

Gravad lax. Jag skulle utan tvekan kunna äta det till frukost, lunch och middag hela julhelgen. Så klart gillar jag även sillsallad, köttbullar och de klassiska sakerna. Men gravlaxen är helig.  

5. Hårda eller mjuka paket?

Hallå! Hårda paket så klart! Och givetvis ska det ligga böcker i dem!

6. Den bästa julbok du läst?

Det är en himla svår fråga. Det finns så många. Så jag väljer att svara så här diplomatiskt: Just nu läser jag och min äldsta son Julegrisen av J.K. Rowling. Den är olidligt spännande när man väl kommit in en bit i texten. Då infinner sig en helt ny, magisk värld, med saker som på något sätt är helt solklara. Själen till alla prylar vi människor tappat bort hamnar i Förlorien och återkommer bara när föremålet hittas. Julegrisen handlar om en pojke som tappat bort sin LG - Lilla Gris. Och ersättningsdjuret - Julegrisen - tar honom ut på ett äventyr i Förlorien där målet är att hitta LG.

7. Vilken julbok kommer du att läsa i år?

Jag tänker läsa klart Julegrisen och även lyssna på min egen julkalender Mordnatt råder, tyst det är i husen. Kanske låter det här tokigt, för jag vet ju vad som händer. Haha. Men jag gör det för att få höra Fredde Granberg som helt magiskt tolkar texten i den norrbottniska mordhistorien som utspelar sig i juletid. Sedan tänker jag läsa Sofia Yméns bok - En sagolik jul. Den verkar riktigt bra.

Tack Sofia för att du ville svara på det här frågorna, det har varit så roligt att göra den här adventserien. 

Vill du följa Sofia så finns hon på Facebook och Instagram och vill du köpa böcker direkt av författare så hittar du hennes hemsida här sofiarutbackeriksson.com 

Efter att jag nu lyssnat på de delar som kommit ut av Mordnatt råder, tyst det är i husen så ser min recension av kalendern ut sä här.

Någon av grannarna vid skogssjön i Arvidsträsk riskerar att dö och pensionären Rolf känner igen varningen och mönstren från tidigare mordfall i byn. Med hjälp av författaren och nyinflyttade Riita gör han allt för att förhindra ett nytt dödsfall och samtidigt lösa de tidigare seriemorden. Snön ligger djup, vinternätterna är mörka och kanske stjälper Riita mer än hon hjälper ibland, men kommer de att lyckas?

Det här är en spännande pusseldeckare/glesbygdsdeckare som är skriven på ett mycket smart sätt. Även om jag inte känner Sofia Rutbäck Eriksson personligen så anar jag att hon i varje avsnitt bäddar ner små delar av sitt hjärta på bomullsbädd, vilket ger oss lyssnare levande karaktärer som är lätta att ta till sig och en spännande lyssnarupplevelse med både glesbygds och julkänsla. Det här är ett intressant grepp i julkalendervärlden och jag förstår inte varför tv inte sänder kalendrar för vuxna. Jag skulle vara den första att bänka mig framför Mordnatt råder, tyst det är i husen om den fanns med i decembers tv-guide.

En helt ny information i dag är att det blir en uppföljare om Rolf och Riita som släpps redan under sensommare/hösten 2022.

Foto:Patrik Öhman

Jag har tidigare gjort en recension av den första boken i Katarina Zapp-serien Gräset är alltid blodigare på den andra sidan häcken och på boken Som ett vykort.

Du kommer till recensionerna om du klickar på bilderna:

                        

 


https://basilicablogg.se/2021/august/graset-ar-alltid-blodigarepa-andra-sidan-hacken-av-sofia-rutback-eriksson-2.html


http://https://basilicablogg.se/2021/august/kantarellrensning-med-som-ett-vykort-i-lurarna-ny-feelgood-av-sofia-rutback-eriksson.html


Här finns länkar till tidigare Julkul ovh boksnok.
 
 
 
 
 
 
 
 
Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela