Grannar ….i nöd och lust och Grannar….hämndens timma av Carina Ahnsley

Grannar ….i nöd och lust och Grannar….hämndens timma av Carina Aynsley  är tvålättlästa  och mycket välskrivna böcker som du inte får missa. För mig är det här riktigt bra feelgood, med kärlek, vänskap, god mat, humor, komplicerade relationer och ett spännande avslut.

 

Maria och hennes barndomsvän Lisa är båda från Gävle. Hon har precis träffat sitt livs stora kärlek och flyttat med honom till Koskenjärvi i norra Finland. När Lisas mamma går bort får hon veta att hennes okände pappa kommer från vårt grannland i öst och att hans senast kända adress är i Koskenjärvi. Där i det fridfulla området Naapurikatu 84-88 möts väninnorna igen och där börjar också en rad dråpliga och tragiska, men också glädjefyllda händelser ta form. Båda de här böckerna är uppbyggda av många kluriga och intressanta delar som knyts samman till en riktigt bra berättelse. Det är också lätt att ta till sig flera av karaktärerna, även om Maria blivit en favorit hos mig. 

 

Båda böckerna kan läsas fristående, men jag har nu läst dem direkt efter varandra och visst finns det en poäng med att göra det eftersom bok nummer två är en direkt fortsättning på den första boken. Mat är ett av böckernas teman och Maria delar generöst med sig av sin kulinariska receptsamling. Helheten i böckernas uppbyggnad gör att jag inte vill skriva för mycket om handlingen eftersom det då kommer att förstöra en stor del av upplevelsen för dig som läsare.

 

Jag har med åren lärt mig att anpassa mitt läsande efter författarnas varierande skrivsätt och det har blivit en spännande del i mitt analyserande av de böcker jag läser. I 52 år och okysst använder Carina Aynsley ett språk som passade bra för en hälsingeskröna där ordvalen och landskapets språkbruk förstärker texten. Här är språket seriösare, det ger meningarnas uppbyggnad och sammanfogande en rytm, känsla och en puls som är precis det jag uppskattar hos mina favoritförfattare. Visst hittade jag några korrekturfel i böckerna men de stör absolut inte min läsning. Det är underligt det där med att det är så lätt att hitta de extra orden eller orden som saknas i andras texter medans jag ofta missar dem i mina egna.

 

 

Jag tyckte väldigt mycket om Carina Aynsleys bok om Lotten Stoor, men här har Carina överträffat sig själv och jag är väldigt intresserad av vad hon kommer att presentera i sitt fortsatta författarskap. Jag väntar med stort intresse på hennes nästa bok som jag vill tro kommer att ta upp många intressanta ämnen.

 

Kom ihåg……………..se upp med grannarna!

 

Grannar ….i nöd och lust

Författare: Carina Aynsley

Utgivningsdatum: 2022-06-0

Förlag: Bokförlaget K&R

ISBN: 9789188925794

 

Grannar….hämndens timma

Författare: Carina Aynsley

Utgivningsdatum: 2022-06-07

Förlag: Bokförlaget K&R

ISBN: 9789188925800

 

Min recension av 52 år och okysst.

Min författarintervju med Carina Aynsley 

 

Den här recensionen finns också hos Vängåvans Bokhandel (Akademibokhandeln i Sundsvalls stenstad)

 

 

 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: