basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

52 år och okysst av Carina Aynsley

Publicerad 2021-09-07 11:59:00 i Allmänt, Vid pennan - Lästips,

Ett nytt och lite anorlunda Lästip!

I dag vill jag tipsa om en frisk fläkt i feelgoodvärlden. I 52 år och okysst  av Carina Aynsley finns allt, från vackra miljöbeskrivningar och dråpliga ordväxlingar till eldiga kyssar med erotiska inslag. Jag läser oftast sanningsenliga och korrekta böcker där även fiktiva berättelser följer naturliga regler och referensramar, men ibland är det skönt att dras med i en extra kryddad och bra sammansatt historia, koppla bort sant och falsk, rätt eller fel och bara njuta. 

Lotten Stoor börjar ett nytt liv när hon i juni 1963 möter Klas Göransson vid hyllorna med konservburkar i byns handelsbod. Den dagen blev det inte bara fiskbullar i varukorgen, hon fick också med sig ett kärleksredskap och där startar hennes nya liv. Ett liv i lust och nöd som tar henne till Ljusdals Folkpark, Norges fjordar och Himalayas bergskedja. Hon möter Lill Babs, Dalai Lama, Paul McCartney och de andra i Bittels, hon dricker grosshandlargrogg med drottning Ratna av Nepal och ger den nepalesiske kungen Mahendra korgen.

En bra skröna skall ha ett bra slut och här blir det precis så - kärleken övervinner allt.

Det här är verkligen en hälsingeskröna, på mycket hög nivå. Berättelsen om Lotten Stoor tar mig tillbaka till barndomens uppväxt i hälsingand. Jag minns alla ungmör och gammelnuckor som levde ett lugnt tillbakadraget liv i byarna omkring mig. Men vad visste jag i mitt barnsliga enfald, kanske hade de ett eldigt erotiskt inferno i sitt eller någon annans syndiga näste i grannars eller i byn bredvid. Carinas sätt att skriva påminner mig om någon författare jag tidigare läst, men jag kan inte komma på namnet. Annars är det bara ordvalen och landskapets språkbruk som gäckar mig, men en sak är säker, jag trivs och känner mig hemma.

""Ser man på är det Lotten. Välkommen. Vad kan vi stå till tjänst ned i dag då? Hon ska handla middagsmat till herr Göransson, förstår jag. Ja, det är allt en ståtlig karl, hon får allt se upp så att hon inte tappar bort honom"
Kärringen gjorde ett uppehåll i svadan för en konspiratorisk blinkning och Lotten passade på att smita till konservhyllan."

Även om det här är en skröna, en saga för vuxna där allt kan hända, så ger Carinas egen uppväxt i Hälsingland och hennes egna erfarenheter från Kathmandu och Nepal, en trovärdigare upplevelse.

Jag kan inte låta bli att förundras över Lottens naivitet och okunskap, men fanns det inte tillgång eller intresse för kunskap från böckernas värld, så var tiden före internet och möjligheter till dygnetruntTV ganska informationsfattig. Kunskapen om hur hon kollrade bort karlar var kanske medfödd, men man kan undra varför hon väntade i över 50 år innan hon plockade fram sina förförarkonster. Kanske var det upplevelsen i skafferiet med mannen som fick gurkburkarna att lyfta som gav henne mersmak.

Boken är charmfull och humoristisk, men den har också en djupare mening med händelser som satt djupa spår i huvudkaraktärens liv. Det här är en berättelse om föräldrasvek, om att hitta meningen med livet och vikten av att vara älskad. Efter att jag läst boken och alla dråpliga och invecklade handlingar landat, blir min avslutande reflektion att ordet förlåtelse är den röda tråd som löper genom hela berättelsen. Förmågan att övervinna starka negativa känslor och fokusera på de mer positiva. Att kunna förlåta, både sig själv och andra.

En gammalt ordspråk säger att den dagen alla bären på enebusken är mogna, blir alla ungmör gifta. Men vad jag förstår så är det en sanning med modifikation för enens bär mognar på tredje året och en buske består alltid av både gröna, blå och svarta bär. Som många andra gamla ordspråk visar det här på dåtidens humor, klurighet och allmänbildning.

Carina Aynsley är född 1962 och egenföretagare från Järvsö i Hälsingland. I dag bor  hon utanför Sundsvall och har du tur så kan du möta henne i boklådan på Vängåvans bokhandel i Sundsvalls stenstad.

Tidigare böcker av Carina Aynsley
Ajj La Vjoo 90 dagar i Nepal 
Grannen from Hell
Lite salt, lite surt och resten sött

Genom sin medverkan i ett trettiotal novellantologier har hon också förärats titeln Norrlands novelldrottning av nätverket Sverigeförfattarna. 

52 år och okysst
Författare: Carina Aynsley
Utgivningsdatum: 2021-08-12
Förlag: Bokförlaget K&R
ISBN: 9789188925732

  (null)

(null)
Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Karin

Publicerad 2021-09-10 07:36:00

Tack för alla spännande lästips.

Svar: Tack, snälla 😊
 
Follow my blog with Bloglovin

Postat av: Hanna Karlsson

Publicerad 2021-09-10 16:54:54

Tack för lästipset. Det låter som en bok för mig.

Svar: Ja, Lotten känns som en riktig vän nu.😊
 
Follow my blog with Bloglovin

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet. På Instagram finns mina boktips och min vardag på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se Söker du något speciellt recept så går det att hitta via sökfunktionen. //Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela