basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Tid för god mat och hantverk och några tips inför påsken

Publicerad 2020-04-04 00:36:00 i Allmänt, Glutenfritt, Paleo/Lågholkydratkost, Viktväktarna,

Att leva i coronatider har både för och nackdelar. Att kunna fylla dagarna med promenader, tv serier, hantverk och god mat var det som under yrkeslivet kändes som en utopi, men som nu helt är helt möjligt. Ändå fattas det något, som jag skrev i förra inlägget så saknar jag friheten att hälsa på vänner, äta ute på restaurang, besöka cafeér, biografer och att se en föreställning på teatern. Det är sällan vi får allt vi vill i livet och jag gör som så många andra ute i världen just nu, anpassar mig och lever i en självvald isolering. Ett nytt helgbeteende har blivit att beställa hem 2 rätters menyer från vår Indiska favoritrestaurang, det fungerar bra och är en lösning som gynnar både oss och restaurangen.

 
Månadsutmaningen för mars månad var att tillsammans med andra medlemmar i gruppen "Årsutmaningen 2020 - Hjälpande handarbete" tillverka kläder, blöjor och filtar till Affc (Aspeboda Foundation For Children) som verkar i Gambia. Mitt bidrag blev en filt som förhoppningsvis skall passa in i något av de paket som kommer att sättas ihop inför vidare transport till byarna Manduar och Sankandi.
 
Några nya och gamla tips inför Påsken
 
 

Här är ett tips för dig som vill laga maten själv och hålla nere på vissa livsmedel, men ändå äta som övriga familjemedlemmar. Jag tar de rotfrukter och grönsaker som passar mig, blandar allt i en skål eller en plastpåse med 1 tsk olja, salt och kryddor. Gör sedan lika till gubben (här med mer potatis, ingen vitlök  och inga tomater). Sedan skiljer jag våra tillbehör genom att lägga ut på separata bakplåtspapper. Det här fungerar för fler familjemedlemmar på samma plåt och naturligtvis i varmluftsugn med två plåtar. Jag rostar i 225 grader i 30-40 minuter tills rotfrukterna känns klara. Jag vänder allt på plåten en gång under stektiden. Med varmluft kan man behöva byta plats på plåtarna under halva tiden och ha lite lägre grader.

 
 

Örtagårdssteken passar bra på påskbordet HÄR

 
En gratäng med bacon, kycklingbacon eller lax fungerar också bra som påskmat 
Lite nya och gamla mattips inför påsken - basilica (basilicablogg.se)

 
Dagens sista tips är en återkommande klassiker, EmmaSelinas äggkycklingar. HÄR
 
 
 
 

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet och ibland skriver jag också under kategorierna Hantverk och Återbruk. På Instagram finns mina boktips på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se // Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela