Lite nya och gamla mattips inför påsken
Jag älskar påsken, med den klassiska påskmaten, utflykter till stugan vid havet och långpromenader i skog och mark. Att vara viktväktare med det nya flexsystemet är en positiv upplevelse just nu, för det har nog aldrig varit så lätt att planera för en hälsosam och nyttig mathelg. Fisk, skaldjur, ägg, kyckling, frukt, grönsaker och Larsas yoghurt, är livsmedel med 0 sp som går att variera i det oändliga. Det är bara fantasin och eventuella allergier som sätter gränserna. Den här maten behöver inte heller ge så dyra matkostnader för mycket av det säljs till extrapriser både före och under påskveckan.
Under den tid jag provade mig fram med paleokost* hittade jag många goda recept på undervarttak.se. I deras paleoskafferi finns receptskatter som passar för alla, även om man inte äter 100% paleo. Deras recept på FRUKOSTGRATÄNG passar naturligtvis som frukost, men vi äter den som lunch tillsammans med grönsaker. Den är också ett väldigt bra alternativ på ett buffébord i påsk eftersom den smakar lika bra kall.
Grundreceptet hittar du här på paleoskafferiet.se och det ger 4 portioner
Jag gör en egen viktväktarvariant av gratängen, där jag delar satsen i två formar. I en form minskar jag antalet sp genom att byta vanligt bacon mot kycklingbacon. Jag byter också ofta ut spenaten mot hackad grönkål. I år tänkte jag också prova med färsk eller rökt lax istället för bacon, tror att det kan bli ett riktigt bra alternativ att äta kall på buffebordet.
Som viktväktare tänker jag så här:
Alla grönsaker, ägg och svamp 0 sp
Fett till stekning och formar 2 tsk olja 2 sp
200 g Kronfågels kycklingbacon 7 sp
200 g vanlig bacon 26 sp
Gratäng med Kronfågels kycklingbacon ger 2 sp/portion
Gratäng med Vanlig bacon ger 7 sp/portion
Med färsk lax (som jag nu testat) blir det bara fettet till form och stekning som räknas.
Med 200 g rökt lax (10 sp) -"- 3 sp/portion
PS. Nu har jag testat med färsk lax. Bytte ut bacon mot 400 g färsk lax (200 g fungerar också), dill istället för persilja och lite rivet citronskal. Gräddade i 25 minuter och 200 grader. Ost eller inte är en smaksak. Jag valde 1 dl 17 % hushållsost. 3 sp för osten och 2 sp för olja i form och stekpanna är 5 sp. = 1 sp/ portion. Jag gjorde buffebitar och fick då cirka 16 bitar av en hel sats. Vilket ger 0 sp/ bit och 1 sp för 2-3 bitar.
Väljer du som jag att lägga till 1 dl riven ost 17% blir det 1 sp extra/portion,
*Ren paleokost passade inte mig eftersom jag reagerade starkt på mandelmjöl, solroskärnor m.m. och fick problem både i mun och mage.
Hi hi :) Emma Selinas kyckling är jättesöt :)
Gratängerna ser jättefina ut :)
Vilket fin påskbord ni kommer att få uppleva - och er fina stämning med skratt o samhörighet, minskar ju inte aptiten inte :)
Tack för goa tips - önskar er alla en skön o mysig påsk i gemenskapens o kärlekens tecken :)
:D