Örtagårdsstek från 80-talet

Jag ser traditioner som något viktigt. Men anser också att de går att bryta, eftersom olika yttre och inre faktorer styr över vår livssituation. Hos oss ser alla julhelger olika ut efter tid, ork och vilka familjemedlemmar och släktingar som vi firar julen med. Vi har ett gammalt system där vi alla samlas på julafton vartannat år och barnen och min bror firar med respektives släkt det andra året. Det här systemet har fungerat i över 65 år och blir lite som på vår midsommarafton, där generationerna kommer och går och ibland kommer det till några andra utifrån, men varje år blir det en egen minnesvärd helg.

En tradition som jag däremot aldrig brutit, är julens saltkött. I min barndom var det mina föräldrars sätt att ta tillvara på muskler och mindre möra bitar från höstens älgjakt. Efter stekning i ugnen fick köttbitarna ligga i saltlake som sedan serverades i tunna skivor under julhelgen. När barnen var små hade vi alltid älgskött i frysen, men under de senare åren köper jag en bit fransyska, lägger till lite örter i lagen och kallar det för Örtagårdsstek. Same same but different. 

Örtagårdsstek   (10-12 portioner)
1,5 kg fransyska (rostbiff eller innanlår)

Örtlag:
1 liter vatten
0,5 dl salt
1 gul lök
2 krossade vitlöksklyftor
0.5 msk krossade svartpepparkorn
1 bunt färska kryddor (jag brukar göra en liten städning bland mina torkade kryddburkar med timjan, basilika, rosmarin, dragon, oregano, lagerblad eller någon kryddblandning som är på väg att gå ut i datum)
Persilja  (jag fryser alltid ner kvistarna som blir kvar när jag köper färsk persilja)

Koka upp vattnen, salt, lök och kryddor. Jag brukar låta allt koka i några minuter. Låt lagen kallna.

Lägg köttet i en ugnsäker form. Stek det i nedre delen av ugnen i 125 grader tills köttet har en innertemperatur på 60 grader för rosa och 70 för genomstekt. Ca 1 ½ -2 timmat (använd en termometer som fungerar i ugnen).

Ta ut köttet från ugnen. Lägg det i en bunke och slå den kalla lagen över. Låt steken ligga kallt i minst 4-5 timmar enligt receptet som jag följer, men jag brukar ta upp den först efter 12-24 timmar för att den skall få möjlighet att ta till sig smak av lagen. Jag skär oftast köttet direkt i tunna skivor på skärmaskinen och fryser in det som skall serveras under julhelgerna. Steker du det för att använda inom några dagar, så vira in det i lite folie och låt det vila i kylen tills du skall servera det.

Köttet passar väldigt bra på ett julbord eller en bufféplanka, men är också gott till kokt potatis, potatissallad, potatisgratäng eller varför inte en pastasallad. Använder jag ett mindre mört kött, får det gå till ca 80 grader så att det blir extra genomstekt och inte så segt. 

  (null) 

(null) 

(null) 

(null) 

(null)

(null)     

(null)

Receptet jag använder är från en gruppreklam till hushållen från Köttinformation, troligast 80-tal.

Jag glömde fota det uppskurna köttet innan det åkte in i frysen. Kvar blev en form med spill som användes på frukostmackorna.

100 g fransyska är 2 sp i min WW app och jag antar att det är lika i alla tre färgerna. När den skärs på skärmaskin blir skivorna tunna och vikten inte så stor (50g för 1 sp). 💜💙💚

 
 
 
 
 
 
 
1 Margareta:

skriven

Ja, barndomens älgkött minns jag med glädje. Älgfärsbiffarna också.
Önskar er båda en trevlig trettondagshelgen. Vi drar söderut// Maggan

Svar: Ha det så bra!
Maud Granholm

Kommentera här: