Söndag med tips ur årets Låna & Läs 2024/2025.

I dag den 1 september är det startdatum för Låna & Läs 2024/2025. Akademibokhandelns medlemmar har möjlighet att läsa 55 aktuella böcker för 449 kr. Precis som tidigare år har jag tagit ut åtta böcker som intressera mig. Två har jag redan läst, en läser jag nu och de andra planerar jag att läsa under vinterhalvåret.

Det här är mina lästips:

(null) 

✔️Hjortronmyren av Ulrika Lagerlöf är den första delen i serien "Timmerfolk", en romansvit där kvinnorna står i centrum i berättelsen om den storslagna svenska skogen och de konflikter som omger den. Läst och recenserad här.

Nu när man är död av Göran Greide. Han blev Cornelis - och ibland även Cornelius - med hela svenska folket. Men vem var han?  

Längst inne skogen av Marie Hermansson. Jag glömmer aldrig Musselstranden som kom 1998. Hennes nya bok är en fristående historisk kriminalroman om Ellen Grönblad och Nils Gunnarsson.

Din tid kommer av Carl-Johan Vallgrens är en existentiell kriminalberättelse från en av våra stora berättare. Han kommer till höstens Deckarfestival  i Sundsvall.

Landet som försvann av Catharina Ingelman-Sundberg är en historisk roman som baseras på de senaste forskningsrönen om Doggerland, en stenålderskultur som påträffats i havet vid Doggers bankar i Nordsjön. 

Gravglänta av Mattias Edvardsson är den första delen i Brottsplats Söderslätt, en serie kriminalromaner om polisassistent Gunni Hilding och hennes kollegor i Trelleborgs polisdistrikt. Mattias Edvardsson är också en av årets författare på Deckarfestivalen i Sundsvall. (Läser nu)

✔️Ett fall på Capri är första delen i Anders och Anette de la Mottes nya pusseldeckarserie "Mord under solen". (Läst) 

Silverregn av Hanna Ljungberg är en roman med högt tempo som bygger på verkliga händelser.  Hanna Ljungber är en av höstens gästförfattare här på basilicablogg.se

(null) 

Sundsvalls läsfrämjare Eveline Santner gav   sina Låna & Lästips i onsdags hos Vängåvans bokhandel  samtidigt som författaren Catharina Ingeman Sundberg  presenterade sin nya bok Landet som försvann  som en av de 55 böckerna.

(null) 

Gårdagen Lyskväll tillbringade vi med familjen i stugan vid havet. En tradition som följt med i många år. Lyskväll eller stugsista har spridits mer och mer under de senaste åren och har blivit en tradition även i stugorna kring oss. Under kvällen hördes musiken från invigningen av Sundsvalls 400 årsfirande på torget. Ett avstånd på 14 km fågelvägen men musiken ekade som alltid ljudligt över havet.
(null)

Lille H
hjälpte sin pappa och morbror med jobbet på tomten i stugan. Den här helgen har de grävt upp stenar och dragit upp vattenskotern till vinterförvaring.

(null) 

I I morse hade vi 60 svanar utanför sovrumsfönstret. Varje höst samlas det fler och fler här utanför vår stuga, troligast för att det är grunt och lätt att hitta föda.

(null)

(null)

(null)
 
(null)  

Augustis sista helg har bjudit på sol och lite blåst, norrsken, en regnbåge, värmande eldar, god mat, memorispel med barnbarnen och trevliga samtal på altanen och vid middagsbordet. Nu är det bara att acceptera att vi går mot en höst och en kommande vinter.

Trevlig söndag!