Hjortronmyren av Ulrika Lagerlöf
Hjortronmyren av Ulrika Lagerlöf är en historisk roman från skogarna i Västerbotten. Den rör sig växelvis under 1930-talet och första delen av 2020-talet och knyts ihop på ett mycket fint sätt. Med en egen relation till landskapet och skogsbruket formar Ulrika Lagerlöf här två trovärdiga kvinnoporträtt som speglar tidsandan med ett tydligt budskap.
1938 har Siv slutat skolan och hennes dröm är att få studera vidare till lärare. Föräldrarna ser ytterligare skolgång som en förspilld kraft för en kvinna som ändå snart ska gifta sig. Pappan lovar bort henne som kocka åt ett skogshuggarlag med ansvar för mat till bolagets tio anställda. Där i kojan möter hon två personer som kommer att bli en del av hennes ungdom och fortsatta liv.
2022 åker Eva upp från Uppsala till Djupsele där hon har sina rötter. Det är många år sedan hon besökte samhället och den här gången är ärendet inte personligt. Eva arbetar för ett skogsbolag och nu har en grupp miljöaktivister slagit upp sina tält med protester mot bolagets avverkningar. Väl uppe i den bebyggelse där hennes farföräldrar levde sina liv, möter hon förutom fastkedjade miljaktivister och ett mediauppbåd även sin egen ungdomskärlek Mattias. Hon minns tillbaka till besöken hos farföräldrarna och händelser i ungdomen. Sakta börjar sak på sak att falla på plats i en släkthistoria som tidigare varit helt okänd för henne.
Samernas historia har en viktig roll i den här berättelsen. Jag har ingen personlig relation till samerna men den här historien känns nära i mitt hjärta. Min pappa var en "skogens man", född i skogen, arbetade i skogen och tillbringade en stor del av sin fritid i skogen. Många av mina favoritplatser var pappas, farfars och farfarsfars arbetsplatser. Skogen har varit familjens levebröd och överlevnad generationer tillbaka. Hos skogsbolagen fanns arbete med flottning, mätning, huggning m.m. Under vintern bodde de ofta ute i skogskojor och lagade maten över öppna eldar. Jag har hört många anekdoter från pappas ungdomstid i kojorna och en av hans paradrätter vid spisen var kolbullar som mina barn kallade "morfarspannkakor". Att det bara är lite över 60 år sedan motorsågarna började användas känns lite svårt att förstå utifrån hur skogsbolagen arbetar i dag. Med tiden fick han en egens skog att sköta men allt för tidig sjukdom satte stopp för det liv han helst ville leva.
Jag har ärvt hans passion för skogsvägar. Varje höst hittar jag nya vägar som ger mig möjligheter till att besöka platser som jag tidigare inte känt till. Jag får ett magiskt sug i magen när jag ser ut över hyggen, sprakande färgspel och fantastiska utsikter. Där uppe i vår egen och bolagens skogar upplever jag närheten till min pappa som störst. Under hans sista levnadsår var de här skogsutflykterna viktiga för honom och jag hoppas att mina barn förstår att jag känner likadant.
Hjortronmyren visar på kärlekens krafter. Kärleken till naturen, det genetiska arvet och lojaliteten till den som lovats evig trohet. Här finns så många sympatiska personligheter att tycka om. En del rötägg naturligtvis, men antagonister behövs för en realistisk berättelse. Boken är första delen i serien "Timmerfolk" och jag kommer med ett mycket stort intresse att följa den här serien.
Hjortronmyren
Författare: Ulrika Lagerlöf
ISBN: 9789189771673
Utgivningsdatum: 2024-05-22
Förlag: Romanus & Selling
"Ulrika Lagerlöf jobbar med kommunikation inom skogsbranschen. Hon bor i Uppsala och debuterade 2021 med Stanna hos mig. Hjortronmyren är inspirerad av Ulrika Lagerlöfs egen släkthistoria. Hennes mamma är uppvuxen i Bastuträsk i Västerbotten, och i början av 1940-talet arbetade hennes mormor som kocka i en skogshuggarkoja." (Romanus & Selling)