Författarinlägg av Jenny Töredal

Hej!
Jag heter Jenny Töredal och jag har under mina år som månskensförfattare skrivit fem böcker samt ett antal noveller som har publicerats i olika antologier. Till vardags arbetar jag som utredare på en statlig myndighet.
     Min allra första manusidé var den som idag är boken Soldatsyster, den första delen i serien I strid mot ondskanSoldatsyster och den andra delen i serien, Lärarinnans strid, är båda utgivna av bokförlaget Nona.    
  Jag tycker att människors mod i historien är inspirerande, för även i de mörkaste av tider så finns det ljus. Historien består inte bara av kungar, stora slag och beslut i riksdagar. Kampen för förändring av människors livsvillkor har även förts av vanliga människor, driven av människors mod och vilja att förändra.      
   Soldatsyster handlar om de vitkläddas mod, läkare och sjuksystrar, samt de som deltog i norska motståndsrörelsen, men även övriga som på olika sätt hjälpte till, till exempel de som var kurirer och hjälpte människor att ta sig över gränsen mellan Norge och Sverige.
   Min morfar låg i beredskap vid Funäsdalen under andra världskriget. När jag växte upp berättade han om sina äventyr vid gränsen. Med hjälp av cykelljus signalerade min morfar att det var fritt fram för de som försökte fly att passera gränsen till Sverige.
 Jag fick idéen till Soldatsyster efter en resa till Trondheim 2010. Citatet som inleder Soldatsyster inspirerade mig att skriva boken.

" Vi dör som oppreiste nordmenn med et smil om munnen og en glödande tro på den endelige seier"  

  Orden uttalades av Henry Tingstad, medlem i norska motståndsrörelsen, innan han avrättades på order av Henry Rinnan (Rinnanligan/Gestapo) i Trondheim 1943. Henry Tingstad blev 27 år gammal. 
  Lärarinnans strid handlar om lärarnas mod i striden mot den nazistiska ockupationsmakten, men även om koncentrationslägret Grini, strax utanför Oslo, där många motståndsmän blev internerade.
  Jag tänker ofta på hur skör demokratin är och att historien har en tendens att upprepa sig. Det sorgliga är att även de mörkare delarna av historien återkommer, det är bara att se hur det ser ut i världen idag. Återigen har vi krig i Europa, i Ukraina. Krig medför att människors liv tar en helt annan väg än den de själva planerat för. Men jag tror på människors mod, på ljuset i mörkret. Men livet är sårbart och krig innebär en ofattbar sorg. För mig är människors mod och livsvillkor en viktig drivkraft när jag skriver.
   Jag är också författare till Älvkorset, De dödas dolk och Profetians svärd. Böckerna ingår i en fantasytrilogi som utspelar sig i en medeltida värld. Trilogin handlar om Ella och älvkorset som hon har ärvt efter sin mormor. Trilogin innehåller spänning, romantik och samhällsproblematik. 

Om du har läst ända hit så tackar jag för din tid och önskar dig allt gott,
Väl mött!

Jenny Töredal

Tack Jenny! 

Här hittar du min recension av Soldatsyster.

(null) 

(null) Avrättningsplats.

  

Nästa vecka kan du läsa ett inlägg av författaren Olle Håkansson där han presenterar sin rykande färska bok i serien om Wayne Lundberg, utredare hos polisen i Sundsvall. Boken kom i går 3 september och Olle hade boksläpp på Vängåvans Bokhandel.