Soldatsyster av Jenny Töredal

Soldatsyster av Jenny Töredal är en berättelse som hedrar alla som upplevt och upplever krigets fasor. De som står upp för det de tror på och som försöker se ljuset i mörkret.

Sjuksköterskan Anna hjälper motståndsrörelsen i kampen mot nazistena. Året är 1945 och Anna arbetar på ett sjukhuset i Trondheim. Norge är ockuperat och hennes arbete för motståndsrörelsen kräver både uppfinningsrikedom och mod. Länge har Anna och hennes vän Siri kämpat sida vid sida med att ge patienterna mer tid så att de inte kan förflyttas. ibland lyckades de andra gånger inte.

Nu är Siri död, förhörd och avrättad av Gestapo. Anna lever kvar med minnesbilderna från hur de förde bort henne. Skräcken i Siris ögon förföljer Anna både natt och dag och mardrömmarna försvagar henne fysiskt och psykiskt. Förhören fortsätter och Brand, en av motståndsrörelsens män som hon lärt känna på sjukhuset hjälper henne att fly till Sverige. Under kodnamnet Soldatsyster fortsätter ändå Anna sin kamp för att hjälpa de drabbade i det ockuperade Norge, men kurirverksamheten är inte säker, kriget förgiftar och någon ibland dem arbetar som informatör.

Andra världskriget är sedan lång tid tillbaka slut men ligger kvar som en dimridå över oss. Mänsklig ondska lever vidare och kriget ekar ute i välden. Soldatsyster är en berättelse om att stå upp för det man tror på. Det är svårt att inte gripas av Annas mod och boken fångar mig känslomässigt. Jag blir  muskel svag bara av att som betraktare finnas med och ta del av handlingen.

Lärarinnan strid är den andra delen i serien "I strid mot ondskan" och kom som ljudbok och e-bok i mitten av februari. Jag har läst ett flertal romaner från krigets 40-tal den senaste tiden så jag gör en paus nu men kommer absolut att fortsätta följa serien.

Jenny Töredal har tidigare skrivit triologin Sagan om Ella.
Älvkorset
De dödas dolk
Profetians svärd

(null)


Soldatsyster
E-bok
Utgivningsdatum: 9 jan. 2023
Förlag: Bokförlaget NoNa

Ljudbok
Utgivningsdatum: 9 jan. 2023
Förlag: Bokförlaget NoNa
ISBN: 9789189688957

Jenny Töredal har under många år jobbat som lärare och undervisat i samhällsorienterade ämnen men är numera utredare på en statlig myndighet. Bokförlaget Nona

Kommentera här: