Författarinlägg av Hanna Ljungberg

Att skriva en roman borde inte vara raketforskning. Men att skriva Silverregn, en kärleks- och äventyrsroman som utspelar sig i Småland och Skaraborg under andra världskriget, har varit just det. 

Jag heter Hanna Ljungberg, och jag har den senaste tiden haft två heltidsjobb – det ena som författare till historiska romaner och det andra som kommunikationschef i Försvarsmakten (där jag fått skjuta pistol på riktigt – mycket bra ur researchperspektiv!). Dessutom har jag fem barn, fyra katter och en och en halv häst. Att mycket av skrivandet har skett nattetid kommer därmed knappast som en överraskning. 

Min debutbok Mer än en fiende släpptes 2023. Den utspelar sig hösten 1943 och handlar om att försöka vara medmänsklig i en omänsklig tid. Svensktyske Markus Ritter är officer i  Wehrmacht när han plötsligt blir medskyldig till ett motståndsattentat, och tvingas agera på ett sätt som är livsfarligt men livräddande. Det för honom också närmare franska Caroline, som vågar värva och försvara kapten Ritter när hennes egen krets vill göra processen kort med honom.  (Och ja, du kan läsa om Mer än en fiende här på basilicablogg)

80 år efter Bäckebobomben
Nu har också  Silverregn blivit verklighet, trots att jag tvivlat och tvekat. Mer än en fiende tog över tjugo år att färdigställa, och därför blev jag skeptisk när mitt förlag Historiska Media ringde förra hösten och frågade om jag kunde bli klar med Silverregn under våren. Jag hade precis fått ett nytt jobb som jag visste skulle kräva mycket av mig, och jag ville inte att skrivandet skulle gå ut över barnen. Till sist var det min man som lovade att hjälpa mig, som fick mig att våga säga  ja, och det är jag evigt tacksam för. Det har kostat blod, möda, svett och tårar, men det är värt priset.

Silverregn kommer nämligen ut precis 80 år efter den så kallade Bäckebobombens ankomst. Den 13 juni 1944 hamnade en tysk testraket på avvägar och exploderade i det svenska luftrummet, så att ett regn av aluminiumfragment singlade ned över gården Gräsdals marker. Raketen var av typen som senare kom att kallas V2, och som orsakade skräck och förödelse i bland annat London. 

Genom testraketen blev ett antal detaljer om Hitlers hämndvapen kända av Sverige och de allierade i förväg – men inte allt. Bäckebobomben bar nämligen på ett inbyggt, oavsiktligt bedrägeri och det är runt det temat jag vävt min berättelse.

Människor i fokus
Samtidigt ligger fokus för Silverregn inte på tekniken, utan på människorna som påverkades av den. Min förhoppning har varit att skriva en spännande roman med karaktärer som man fäster sig vid, förstår och vill hålla i handen trots att de har fel och brister.

I boken möter du småländska Sigun, brittiske Tom och tyske Wilhelm vars vägar korsas när raketen exploderar. Sigun arbetar som receptionist på tidningen Nybro-Nytt men är beredd att offra nästan vad som helst för att istället få skriva – till och med sin kropp. Tom har precis misslyckats med ett uppdrag kopplat till D-dagen, men får en chans till upprättelse på den småländska landsbygden. Och Wilhelm, som börjat sin karriär i raketforskningsanläggningen vid Peenemünde, kämpar hårt för att dölja vad han är och vem han älskat. I Sverige ser han en möjlighet att både bidra till utgången av kriget och att fly granskande blickar. 

Kärlek, svek och lögner blir viktiga komponenter i spelet och trots att alla tre befinner sig på neutral mark krigar de i allra högsta grad – för sina länder, för sina liv och för rätten att älska.

Källor till känslor
För att få till Silverregn har jag läst tusentals sidor källmaterial: dagstidningar, haverirapporter, förhör och biografier. Ändå har det viktigaste varit samtalen med människor som sitter på kunskap. Särskilt bär jag med mig mötet med Tord och Margit i Bäckebo som båda var med den där junidagen 1944 när raketbomben exploderade. "Efteråt blev det bara tyst", sa Tord, och beskrev hur till och med fåglarna slutade sjunga i chock. 

Minnet av Bäckebobomben kommer däremot inte att klinga ut i tystnad. Min förhoppning är att Silverregn bidrar till att bevara berättelsen om en omtumlande, omvälvande tid för mänskligheten.

Tack Hanna Ljungberg! Jag läser nu boken Silverregn och en recension kommer inom snar framtid.

(null)ISBN: 9789180505802

Nästa vecka skriver författaren Sofia Rustan en presentation här. Båda hennes böcker Skadedjuret och Plågoanden har anknytning till Sundsvall. Sofia skriver också krönikor i Sundsvalls Tidning.