Miniatyrerna av Eva Ullerud

Att jag läser fiktiva berättelser är inte ovanligt, men det som går under genren fantasy hamnar inte lika ofta i min läshög. Kanske var det titeln, det fina omslaget eller orden fantasy för vuxna som väckte min nyfikenhet när jag upptäckte Eva Ullerus bok Miniatyrerna hos förlaget Whip Media.

Efter ett flertal böcker med teman kring våld, droger och tragiska barndomsminnen plockade jag nu fram den här tunna lättlästa och faktiskt roande sagan för vuxna som kom ut i augusti.

Här tar författaren upp viktiga ämnen som är lika viktiga oavsett vilken värld vi befinner oss i. Vår verkliga eller den som tar oss tillbaka till barndomens sagoberättelser. 

Mona och Gunnar är entreprenörer och ägarna av en leksaksbutik. I en tid när internethandel tagit över en stor delar av handeln behöver paret nya idéer inom leksaksvärlden och åker till en mässa i Ångermanland. I sökande efter en ny branschtrend befinner de sig plötsligt i ett samhälle med anor från Torsåkers häxprocess där 71 personer avrättades under åren 1674- 1675 och mycket ställs på ända.

När de tror sig hittat den ultimata leksaken rör de sig i en väld och en tid tid där vikten av "allas lika välden" är stor och djurens rättigheter är viktiga. Om en älg går i koppel så gör den det av egen fri vilja….

… men sanningen är sällan som den ser ut.

När den blå dimman drar in över Loviselund går ingen säker.

 

Miniatyrerna
Författare: Eva Ullerud
ISBN: 9789189900417
Utgivningsdatum: 2024-08-01
Förlag: Whip Media

Jag har tidgare läst och skrivit om Eva Ulleruds bok Dekahebdom - eller fredagsbagateller i Missenträsk. En bok som har en ramberättelse där coronapandemin står i fokus.

https://skrivarlyan.ullerud.nu/