Dekahebdom- eller fredagsbagateller i Missenträsk.

Under våren 1348 började digerdöden härja i Europa och författaren Giovanni Boccaccio beskriver i boken Decamerone hur tio adliga ungdomar flyr till en egendom utanför staden Florens i Italien. Där lever de tillsammans i tio dagar och berättar varje dag en historia för varandra. Efter tio dagarna har de gemensamt lämnat 100 olika berättelser i ramberättelsen om svarta döden som sedan binder ihop hela bokens handling. Det finns många sägner och andra former av historier om digerdöden, men vad jag har förstått så räknas Boccaccio som ett högst trovärdigt ögonvittne.

Under samma årstid, men 672 år senare, drabbas hela världen av en ny pandemi som resulterar i restriktioner och isoleringar där människor ofrivilligt sätts i karantän. Författaren Eva Ullerud har precis som Boccaccio skrivit en bok där tio personer lever tillsammans på en ödslig plats i den norra delen av Sverige. Vi får här följa en grupp äldre journalister och författare, men till skillnad från Boccaccio använder Ullerud  sig av en tidsperiod på tio veckor.

Dekahebdom - eller fredagsbagateller i Missenträsk har en ramberättelse där coronapandemin står i fokus. Åtta skrivande pensionärer reser från Skåne i söder upp till Sara Lidmangården i Missenträsk, där de sedan lever tillsammans under tio veckor. Gruppen utökas under tiden till tio personer som varje fredag träffas till en gemensam berättarstund under namnet fredagsbagateller. Varje träff tar upp aktuella samhällsfrågor där det gemensamma temat är utsatthet, våra värderingar och vårt  förhållningsätt. Varje berättelse återges som en novell, en essä eller som en dikt.

De här pensionärerna lever nära varandra under en lång tid, men här finns inga av de intriger och svordomar som vi möter i många livesåpor på tv, här finns omtanke, glädje, humor och en hel del feelgood känsla. Trots pandemin och alla intressanta men också obehagliga fredagsbagateller som gruppen delar med sig av, känner jag ett lugn när jag lägger ifrån mig boken. Jag vill också ingå i den här personliga gemenskapen, läsa, skriva, diskutera, dricka vin och äta goda middagar med genuina och sympatiska vänner. Visst, lite dumdristigt, men viken initiativförmåga det ändå visar, de trotsar hälsomyndigheternas reseregler, tar problemet i egna händer och räddar sig själva från isolering i ensamhet

 Jag läste klart den här boken samma dag som merparten av restriktionerna mot covid-19 togs bort och kvällen efter satt jag i goda vänners lag och lyssnade på en mycket glad Jacke Sjödin som äntligen fick uppträda live och leverera sina kluriga coronasånger. Jag tycker om den här boken, karaktärerna, drivet och författarens språk. Den manar till reflektion, öppnar upp för många tankar kring de invävda berättelserna om vår utsatthet i samhället, våra beteenden vid en pandemi, myndigheternas agerande och inte minst, vad ger ringarna på vattnet till framtiden.

"I dag är det världsmiljödagen, sa hon. Skål för världen och skål för miljön!
Hon satte ner glaset.

"- Skör har blivit synonymt med gammal. Vi som var starka, som fick höra att sjuttio är nya femtio, vi har blivit sköra. Men det som är skörast är miljön och den har jag tillägnat en haiku.

SKÖRAST
Dött vårvinterregn

Ett solrosfrö spräcker mullen
I nyfött livsmod"

Boken är enkel och lättläst med sina 119 sidor. Kanske upplever jag den ibland lite naiv, men jag tycker ändå att den har ett stort värde. Den roar mig, sätter fokus på viktiga problem och precis som Boccaccios blir Eva Ullerud ett trovärdigt ögonvittne och berättelsen blir till ett tidsdokument.

Titeln på Giovanni Boccaccios bok Decamerone är en kombination av de två grekiska orden δέκα, déka, (tio) och ἡμέρα, hēméra, (dag). Titeln på den här boken Dekahebdom är en kombination av de två grekiska orden δέκα, déka (tio) och εβδομάδα, evdomáda (vecka). (Wikipedia)

Eva Ullerud bor i Skåne. Hon är ekonom och har tidigare gett ut ett flertal böcker. Sara Lidmans födelsegård ligger i byn Missenträsk i Skellefteå kommun i Västerbotten. Gården består av två hus som hyrs ut under hela året.

Tack Whip Media för att jag fick läsa den här boken.

Dekahebdom - eller fredagsbagateller i Missenträsk
Författare: Eva Ullerud
Utgivningsdatum: 2021-12-01
Förlag: Whip Media
ISBN: 9789189409576

 
(null)
 
 
 
 
 

Kommentera här: