Författarinlägg av Malena Sundström - Jag har älskat att skriva berättelser.......

Jag har älskat att berätta historier långt innan jag kunde skriva. Det var tidningar till mormor - nyhetstidningar och reportage som jag satt och klippte ihop och målade i sommarstugan. Tillsammans med en barndomsvän tog jag mig an mitt första stora projekt – vi skapade över tvåhundra påskbrev. Trots att vi just hade firat jul, och våra fröknar försiktigt föreslog att vi kanske borde vänta med dessa brev till det närmade sig påsk, kunde vi inte sluta. I hemlighet arbetade vi ihop våra berättelser och målningar som för en utomstående kanske såg obegripliga ut, men för oss var de fönster till en rik och fantasifull värld.

Även om jag under årens lopp försökt ta pauser från skrivandet, har något alltid dragit mig tillbaka till det. Kreativiteten har funnits där, liksom bubblande och idag kan jag stolt presentera mig som författare. I november 2023 släppte jag min debutroman "Kan man få en jävla like?".

Inspirationen till boken kom från mina erfarenheter med sociala medier. Romanen utforskar temat om det inte sällan förljugna livet på Instagram – den konstanta pressen att presentera perfekta bilder av sig själv, att iscensätta den idealiska selfien. Boken fnissar lite (på ett kärleksfullt sätt skulle jag säga) över den Instagram-filtrerade verkligheten där jakten på likes ofta tar överhanden framför genuina upplevelser. Det handlar helt enkelt om drömmar – stora som små – och de oundvikliga misslyckandena som följer med dem. Om människans eviga kamp: att falla, resa sig, och våga drömma igen.

Sedan 2009 bor jag i Schweiz tillsammans med min man och våra två barn. Att flytta till ett annat land har nog också påverkat mitt skrivande. Det har erbjudit mig en ny miljö, nya perspektiv och gett mig nya vinklar på saker att berätta om. Självklart var jag tvungen att åka till Stockholm och suga in lite av miljöerna jag skriver om i boken- det är svårt att "hitta på" på avstånd och mycket hade också förändrats sedan Corona upplevde jag (restauranger som stängts osv).

Min resa från barndomens osammanhängande påskbrev till att bli en publicerad författare är kanske i sig en berättelse om att utvecklas och om att aldrig ge upp sin passion. Till alla som läser det här nu hoppas jag ska känna att man kan följa sina drömmar. Ok, det kanske låter klyschigt- men ofta blir saker bra. Man når sina mål- kanske inte en spikrak väg alltid eller så som man tänkt. Jag blev till exempel uppsagd hösten 2020 och var superdeppig över det och tänkte "jaha nu är min karriär över", men det var egentligen tvärtom. Jag insåg att jag kunde använda tiden till att skriva av mig och efter några månader hade jag ett första utkast till "Kan man få en jävla like?". Med andra ord: även om livet inte alltid går som planerat så ge inte upp. Detta har jag har lärt mig genom åren: skrivandet är inte bara ett sätt att uttrycka sig, det är också terapi, meditation och massa annat. Faktiskt också ett sätt att upptäcka och förstå världen omkring sig – och inte minst, sig själv.

Malena Sundström

(null) 

Tack Malena för ditt gästinlägg!

Nästa vecka tar Camilla Karlsson över pennan och berättar om sin författarresa och ungdomsboken Piren.

Här finns min recension av boken Kan man få en jävla like? (om du går in från en dator eller en IPad så kan de se lite konstigt ut, något har blivit fel)

Kan man få en jävla like?
Författare: Malena Sundström
ISBN: 9789198849998
Utgivningsdatum: 2023-11-17
Förlag: Storify Publishing AB

Boken finns också som ljud och e-bok.