Vasas hemlighet av Cecilia Ekhem

Cecilia Ekhems första barnbok Om elden tar oss kom ut i maj 2023. Där flätar hon samman Sveriges största brand, Sundsvallsbranden1888 med dåtidens Sofia och nutidens Dante. Resultatet blev till en fin och läsvärd historia om eldens kraft och den skräck och oro som blev kvar i askan. Cecilias nyutkomna bok Vasas hemlighet börjar också i nutid när Lukas besöker morfar och tappar ett guldmynt i vattnet. Ett jättejättegammalt mynt som tar oss med in i en spännande berättelse om hur det är att leva på1600-talet och samtidig ta del av historien kring det kända Vasaskeppet.

Sommaren 1628 är varm och elvaåriga Katarina smiter ofta iväg ner till vattnet för att simma. Ett farligt tilltag i en tid när nästan alla tror att häxor kan flyta. Rikemanssonen Jacob följer henne på avstånd och med stor respekt och avund växer hans nyfikenhet på den fattiga men handlingskraftiga flickan. Katarina mor har ett litet barn i magen men arbetar ändå som rodderska när fadern är inkallad i kriget. För att hjälpa till med försörjningen får Katarina vara hjälpreda på ett av stadens bagerier. Efter att hennes bror drunknat vill modern inte ha henne med på sina båtturer och hon vägrar att lära henne konsten att ro.

En lök blir starten på deras vänskap. Plötsligt står han där när Katarina stannar till i gränden för att plocka upp en lök som smitit från en kärra. Den unge pojken med kavaj, kråsskjorta och stiliga kortbyxor. Han tittar på henne och säger, ""De arbetar på bra med kungens skepp"" Hon kikar upp på honom och han fortsätter ""Fröken ser ut att vara en som vågar göra något förbjudet.""

Katarina kan inte låta bli att smickras av den finklädde pojken och när han lovar torkat kött som vinst i en vadslagning tar hon snabbt på sig uppdraget. Deras nyfikenhet och äventyrslust tar dem till det nybyggda skeppet som ståtar i hamnen. På Vasa sker en febril verksamhet inför avfärden och Katarina dras in i ett spännande äventyr. Utan sin mors vetskap följer hon Jacob in i skeppet och på en undanskymd plats vid vattnet lär hon honom simma. Många höjer ett varnande finger för kungens skrytbygge men barnen bländas av den magnifika skepnaden. Katarina förstår faran i det hon gör men kan inte motstå vännens allt djärvare påhitt. Hon vet att hon inte helt kan lita på hans lojalitet och att vänskapen kan kosta henne livet. I en tid med bekämpning av  "felaktiga läror" som trolldom och häxprocesser kan en simmande flicka lätt tas för att vara en häxa.

Den 10 augusti 1628 är det praktfulla örlogsfartyget Vasa äntligen redo att påbörja sin jungfrufärd mot Polen, där Gustav II Adolf och den svenska armén befinner sig. Tusentals stockholmare har samlats för att bevittna skeppets avfärd. Det gyllene lejonet i fören glittrar och dekorationerna i rött och guld lyser i solen. Från övre däck vinkar besättningen och de gäster som får möjlighet att följa med en etapp på resan innan Vasas soldater kliver ombord.

Katarina ser fartyget segla ut men efter tusen meter gungar det till och ………..

Vasas hemlighet är en historisk berättelse där fakta och fiktion blandas. Här finns intressanta detaljer som är en del av Vasas faktiska historia. Det är en bok för åldrarna 9-12 men passar för en mycket bredare läsekrets. Jag uppslukas helt av berättelsen när jag befinner mig i den historisk miljön och vågar knappt andas av rädsla för att störa händelseförloppet. Min lästakt har varit några kapitel varje dag för att få stanna kvar i Stockholms gränder, där den fattiga flickan möter den rike pojken.

I min recension av Om elden tar oss gav jag en extra eloge för språket och det gäller också Vasas hemlighet. Det är ett språk som jag gärna förmedlar till familjens unga läsare. Boken har också korta och lättlästa kapitel som passa bra för högläsning.

Båda de här historiska barnböckerna har vackra omslag av Stella Spente. Hon målar och tecknar mest fantasy och skräck och är specialist på historisk illustration.

Vasas hemlighet av Cecilia Ekhem är en historisk pärla där vänskap och ädelmod ger mig samma varma känsla som när jag läser en saga av Astrid Lindgren.

(null) 

Vasas hemlighet
Författare: Cecilia Ekhem
ISBN: 9789180531597
Barnbok: 9-12 år
Utgivningsdatum: 2024-06-03 

Bokförlag: Lind & Co

Tack! till förlaget Lind & Co

Min recension av Om elden tar oss.

 

Cecilia är en av våra Sundsvallsförattare. Så här skriver hon på sin hemsida:

"Cecilia Ekhem är född 1970 och bosatt på Hemmanet, Sundsvall med man och två synnerligen efterlängtade barn. Läs mer på hemsidan Ekhemmaneteller  diktsidan med samma namn"

Recensionen finns också hos Vängåvans Bokhandel. (Akademibokhandeln i Sundsvalls city)