Om elden tar oss av Cecilia Ekhem
Den 25 juni 1888 är en solig och varm dag i Sundsvalls innerstad. Klockan har redan passerat tolv och precis som alla andra dagar är sundsvallsborna ifärd med att uträtta sina vardagssysslor. En av dem är Sofia som står vid läroverkets trappa när hon plötsligt hör en ovanlig klockringning. Det ingen då vet är att innan dagens slut skall 5 av Sundsvalls innevånare vara döda och 9000 stå helt hemlösa.
135 år senare har Dante precis flyttat in i en av stadens hyreshus tillsamman med sin mamma, syster och bror. På sin väg hem från skolan känner han lukten av eld och ser hur röken stiger upp från taket på deras hus. När han lämnade huset på morgonen var storebror Yesal ledig för att sitta hemma och studera, men var han befinner sig nu har Dante ingen vetskap om.
I en tid när barnarbete var vanligt så hade den tolvåriga Sofia många uppgifter att sköta. En av dem var att leverera mat till pappan och andra arbetare på sågen. En dag träffar hon Joel, en ung pojke som med dåtidens uttryck var ofärdig. Att umgås med en äldre pojke som dessutom hade svårt att gå sågs inte med blida ögon av Sofias föräldrar, men Sofia tycke om Joel och han om henne. Joel som själv inte kunde ta sig fram på stadens gator skickade Sofia på små spännande uppdrag och hon hade precis fått en ny uppgift när branden började. Från läroverkets trappa satte hon genast fart för att hjälpa sin vän. Hon visade både styrka och mod när hon drog honom i en kärra genom brandens kaos och med beslutsamhet och sinnesnärvaro hjälptes de tillsammans till att styra upp även för andra på flykt från elden. Till sin hjälp hade de flera intressanta stadsbor som den fiktiva musiklärarinnan och pianisten Adelina Lilja och Frida, inte helt identisk med dåtidens Frida Stéenhoff men ändå så lika.
Cecilia Ekhem flätar här samman Sveriges största brand med 1800-talsflickan Sofia och pojken Dante från 2000 talet, till en fin och läsvärd historia om eldens kraft och den skräck och oro som blir kvar i askan. Den visar på människans litenhet när en enda gnista kan få oanade följder men också på drivet och framtidstron när gemensamma krafter sedan bygger upp en ny stenstad.
För Dante och hans familj gick det bra och kanske var det för att husen i Sundsvall återbyggdes i sten. Sofia och hennes familj och vänner överlevde också branden och där tar den här historien en ny början.
I hoppet, kärleken och framtidstron föds nya generationer.
Att läsa barn och ungdomsböcker som vuxen har många fördelar. Här hemma har vi båda läst den och därefter haft många intressanta samtal. Cecilia Ekhem har tagit upp flera ord och uttryck som inte alltid används i dagen Sundsvall. "Väst på stan" används kanske fortfarande, men jag har alltid bott på den "norra sidan" mot Stadsberget. "På Heffners" är inte lika vanligt i dag men användes fortfarande på 1900-talet Områden som Utah och Kolbacken var kända namn för gamla Skönsbergsbor. Emilsgränd låg nära gamla Folkets Hus (i dag området kring Willys) och gatan fick namn efter fackmannen och kommunfullmäktige Emil Andersson som var min sons namne och min mans gammelmorfar. Vi har också diskuterat när Stenhammarens Folkets Hus brann ner och om hur Bünsowska tjärnen kom till. Lovisa Ulrika kyrka hade ingen av oss hört talas om men efter lite sökande på nätet så vet vi nu att den fanns före branden och byggdes redan 1753. Jag har i över 20 år arbetat med barn och ungdomar med olika funktionshinder och under den tiden aldrig mött någon som sagt "ofärdig". Jag vet att ordet användes i min barndom och vet också att habilitering står för att "göra skicklig" och föra ut i samhället, men det känns bra att vissa ord faller i glömska.
Jag vill ge en extra eloge för språket, ett välskrivet språk som jag gärna förmedlar till mina barnbarn genom högläsning.
"Frida Stéenhoff föddes i Stockholm 1865 som Helga Frideborg (Frida) Maria Wadström. Hon var författare och agitator och var troligen den som införde termen feminism i Sverige. Hennes engagemang i sociala frågor stärktes de år som hennes man verkade som läkare i Sundsvall. I arbetet bland de socialt utsatta såg makarna Stéenhoff den stora nöden och det sexuella förtrycket mot kvinnor. Frida Stéenhoff agiterade och höll föredrag i ämnen som fri kärlek, barnbegränsning och kvinnlig rösträtt. Sina pamfletter, dramer och berättelser publicerade Frida Stéenhoff ofta under pseudonymen Harold Gote."(sundsvallsminnen.se)
Frida Stéenhoff bodde och verkade i Sundsvall 1887-1905.
Den 12 maj arrangerade Cecilia Ekhem ett boksläpp på Kulturmagasinet i Sundsvall. Om elden tar oss finns hos bokförlaget Lind & Co och är en spänningsroman för barn från 9 år, men också en intressant läsning för vuxna. Cecilia Ekhem valde dagen för sin bokrelease av en speciell anledning. Den 12 maj är den internationella ME dagen och författaren fick själv diagnosen efter en influensa 2012. ME är en kronisk och livslång neurologisk sjukdom som inte går att vila bort. I boken Vapenlös synliggör hon sjukdomen genom sin karaktär Marion. De signerade exemplar som sålts har inbringat över 14.000 kronor till ME-forskningen. (ekhemmanet.se)
Det vackra omslaget har Stella Spente gjort. Stella Spente målar och tecknar mest fantasy och skräck och är specialist på historisk illustration.
En lättläst berättelse om vänskap och framtidshopp, ett tidsdokument om vår stad och vår historia.
Känner du igen Kolbacken så finns det en musikgrupp med samma namn, med viss anknytning till samma Kolbacken och samme Emil Andersson som jag nämnt här.
Om elden tar oss
Författare: Cecilia Ekhem
ISBN: 9789180186230
Barnbok: 9-12 år
Utgivningsdatum: 2023-05-02
Förlag: Lind & Co
Boken finns som ljudbok, Uppläsare är Viktoria Flodström
Recentionen finns hos Vängåvans Bokhandel.