Söndag i staden mellan bergen - Sagoland av och med Annika Edin.

Det här är den tid på året som jag älskar allra mest. Tiden mellan pingst och midsommar med nationaldag, blommande syrener och ljusa kvällar. När barnen bodde hemma tillbringade vi alla de här helgerna i något av våra sommarhus men allt har sin tid. Under de sista åren har vi tagit det lugnare och låter barnen sköta vårstöket. Städning, krattning och allt det vi gjort inför sommaren känns inte lika angeläget. Som pensionär blir livsrytmen en annan och det ger utrymme för det som vi inte tidigare hunnit, eller rättare sagt prioriterat. Som en lördagspromenad på stan eller en kortare dagsutflykt till stugan vid havet, bara för en enkel fika med grannarna på altanen.

I går skrev jag om Margareta Rudbos nya bok Ormmannen som släpptes på nationaldagen. Sången om Ormmannen är skriven av Annika Edin som i dagarna också gett ut en ny skiva. Namnet är Sagoland och all musik finns också på Spotify.

I år fyller Sundsvall 400 år och Annika vill här dela med sig av några berättande sånger som Sundsvallslivet inspirerat hennes att skriva. 

  1. Sången mellan bergen
  2. I nya blå kjolen
  3. Som ett sagoland
  4. Vårvinter i Sundsvall
  5. Vardagslycka i Granloholm
  6. Sång till Ormmannen 
  7. Människo bland människor

De här är vardagsnära texter som visar på vikten av tacksamhet och att stanna upp och ta emot det vi har omkring oss. Som Sundsvallsbo är det lätt att känna igen sig när hon skriver om hur hon från sjukhemmet Lingården ser ut över Haga och in i horisonten där himlen famnar havet. Annika beskriver vår stad som ett sagoland mellan bergen med ett vackert och målande språk. Hon skriver också om vardagslyckan i vår stadsdel Granloholm och jag håller helt med henne. Jag vill inte vara utan mitt tidigare liv i Haga/Norrliden, men en promenad runt den lilla sjön i Granloholm ger nu ett extra skimmer med sin vackra natur och rika fågelliv.

"När nätterna blir ljumma och ljuset återvänt
ni vet när man kan sova med fönstret lätt på glänt,
då nås vi  ända hit av en sång med skränimg ton,
från måsarna vid Sticksjön som bygger sina bon.

Ja många fåglar häckar  och trivs här i vår sjö
Änderna i viken stannar kvar till det blir snö.
Men med vårens vindar kommer kniporna i par
och Svarthakedopping, den fågeln är nog rar."  

"I fjärran blånar bergen och skogen är så stor.
Oändlig är vår frihet och tänk det är här vi bor."

(Ur vardagslycka i Granloholm)

Annikas texter andas ödmjukhet och närvaro. Hennes liv har inte alltid varit enkelt, men med hjälp av musiken och sitt skrivande har hon burits av en övertygelse. Hon utsmyckar sin egen värld med sånger och texter där hon blandar sanning med önsketänkande. En fungerande och hälsosam strategi som ger henne ett rikt liv.

"Jag är människa bland människor, jag är en annan du.
Varje möte är en sagobok och jag lär i varje nu.
Jag är människan mitt i vardagen som vandrar med ett slag.
Jag är en mästare på roller, men inuti är jag alltid jag."

(Ur människa bland människor)

(null) I Sagoland möter vi Annika, en människa bland människor i vardagens Sundsvall. Sagolandet mellan bergen som grundades 1624 och nu är vår stad. Annika vill se det vackra i tillvaron och med sin personlighet och lyrik delar hon med sig i en värld som verkligen behöver hennes inspirerande kärlek till människor och natur. 

(null)

Sagoland
Lyrik & Text: Annika Edin
Oljemålning: Karin Berg Klaving
Studio: Vildvuxet
Musiken finns också på Spotify 

(null) 

(null)Det är en regnig dag i Granloholm i dag så mina foton blev inte bra. Men jag har försökt göra mitt bästa och är du nyfiken på Annikas cd så kontakta henne på ankanedin@gmail.com 

eller prata med personalen på Vängåvans Bokhandel.

Den fina oljemålningen på skivans omslag är målad av Annikas fru Karin Berg Klavring.

(null)  Annikas son Kimmen Edin fanns också med på nationaldagens litteraturscen. Jag har tidigare skrivit om hans bok Alla ljuger för Patrik Renberg.  HÄR  hittar du min recension av boken. Den finns också hos Vängåvans Bokhandel.

(null)Sonen klippte gräset i stugan i går och Lilla J hittade sin plats för dagens glassätning.

(null)    Staden mellan bergen. Ett foto från  en av våra promenader på Norra Berget.      
 
(null)  Sticksjön bjuder på fågelliv och vacker natur.

HÄR  kan du läsa  gårdagens inlägg om Ormmannen. 

  "Kanske är varje möte som klippans möte med en enstaka våg – den gör till synes ingen skillnad, men våg efter våg, möte efter möte kommer att (om)forma även den hårdaste klippa." Emanuel Ezra (Det goda mötet)