Ormmannen av Margareta Rudbo
Nationaldagen i Sundsvalls stenstad är en riktig folkfest och i år firar staden 400 år så allt var verkligen maxat. Sanna Nielsen på stora scenen, tivoli för alla barn och bokhandelns litteraturscen vid Vängåvan. Plus massor av andra sjudande aktiviteter.
Lennarts Bergström vår bokhandlare presenterade 15 författare på litteraturscenen. Den här dagen passade författaren Margareta Rudbo på att släppa sin nya bok Ormmannen. För oss som bor i Sundsvall är Ormmannen Göran Hermansson ingen okänd person. Vi brukar ofta prata med honom under våra promenader på Norra Berget och här i Granloholm. Han delar alltid med sig av någon intressant och lärorik ormhistoria. På scenen fanns också Annika Edin som skrivit " En sång till Ormmannen". Fyra lokala personligheter som ger oss ett kreativt och informativt #sundsvall.
"Följ med nioårige Ville på en spännande utflykt upp till Norra Bergets Friluftsmuseum i Sundsvall. Där uppe lär Ville känna en märklig man, ormarnas bästa vän Göran Hermansson, vida känd som Ormmannen. Redan som intresserad sexåring, för mer än sextio år sedan, hade han lärt sig respektera djur och natur. Huggormar lärde han känna hos släkten på landet. Där fanns det gott om dem. De blev hans vänner liksom ormarna i reservatet på Norra Berget är det i nutid. En bok för alla åldrar från sex år." (Akademibokhandeln)
Illustratör är Therese Nordin.
Sången till Ormmannen finns med på Annika Edins nysläppta cd Sagolandet. Musiken finns också på Spotify.
I morgondagens betraktelse kommer jag att skriva mer om Annikas ny skiva Sagolandet.
Missa inte det.
Ormmannen
Margareta Rudbo
Illustratör: Therese Nordin
ISBN: 9789189900356
Barnbok: 6-9 år
Utgivningsdatum: 2024-06-05
Förlag: Whip Media
"Margareta Rudbo
Vid snart fyllda 82 år vet jag forfarande inte vad jag egentligen vill bli. Som tonåring drömde jag om att bli författare. Men så kom själva livet emellan med kärlek, man och barn, och numera även barnbarn och barnbarnsbarn. Så efter ett långt och händelserikt liv blev jag till slut barnboksförfattare. Det kan jag kalla mig numera.
Jag ser mig själv som en mångsysslare. Vid sidan av mina år som musiklärare, kyrkokantor och körledare, frilansjournalist, fritidspolitiker och ideellt aktiv, har jag studerat och tagit flera akademiska examina, bland annat i kulturpedagogik, journalistik och en fil.kand i humanekologi. Så det har blivit en hel del vetenskapliga uppsatser.
Under åren som musiklärare gjorde jag tillsammans med en kollega, Lillian Sundström, debut som läromedelsförfattare. Det var i rättan tid och lyckosamt. Svensk Skolmusik sålde nära 140.000 ex. av våra häften under de cirka 10 år som vi fick royalty.
På 90-talet och en bit in på 2000-talet skrev jag som frilansjournalist bland annat en hel del för Sundsvalls Tidnings numera nerlagda Featurebilaga och varje månad krönikor, under vinjetten Eftertankar, för Familjesidan. Krönikorna bli till sist samlade i min bok Källor till glädje och fick ett mycket positivt mottagande av sina läsare." Vangavan.se