En nästan helt vanlig sommar av Sofia Weiss

Det finns så många bra författare här i Sundsvall. En av dem är Sofia Weiss som skriver böcker för barn och ungdomar. Hennes nyutkomna bok En nästan helt vanlig sommar är en feelgood för unga bokläsare men också en bok om återhållen sorg och saknad. En bok med ett fint språk och som kan öppna upp för diskussioner mellan barn och vuxna. 

Jonnas pappa är död och hon saknar honom varje sekund av dygnet. Sorgen stoppar hon djup ner i ett svart hål för att dölja den. När fiskstimmet i magen börjar röra på sig sväljer hon gråten och försäkrar mamma och kompisarna Issa och Adele att allt bara är bra. Men ingenting kommer att bli bra utan pappa. Det är hon helt övertygad om. Mamma är också ledsen och Jonna känner att hon måste vara stark för dem båda. När kompisen Issa beter sig tarvligt mot henne mår hon allt sämre och plötslig försvinner också glädjen över att rida och vara med hästen Milagro i stallet.

"Hon måste skärpa sig. Skärpa sig om hon inte ska ertappas med hur illa till mods hon känner sig"

När sommarlovet kommer bjuder moster Agnes upp dem till Norrland eller "Myggland" som Jonna själv säger. Där har hon varit många gånger med mamma och pappa. Där väntar en sommar med midsommarfirande, hästar och ridning, men de sommaraktiviteter som Jonna tidigare älskat känns nu som en mardröm.

Moster Agnes granne har en son som heter Samuel. Hans mamma kommer från Kenya och där har Samuel också bott. Nu bor han med sin pappa i Sveriges och mamma arbetar kvar på ett sjukhus i Nanyuki. Samuel saknar sin mamma och vill att hon ska bo med honom, men hon säger att det är svårt att få arbete här när hon inte kan det svenska språket. Jonna tycker om Samuel och när han bjuder in henne till sitt stall lånar hon moster Agnes cykel och i stallet möter hon det dräktiga stoet Myrna. 

Plötsligt känns allting lite ljusare så kanske kan det ändå bli En nästan helt vanlig sommar. 

Boken har en fram och baksida som detaljerat speglar bokens innehåll. Där djur, insekter, gröna ängar, dammiga höskullar och goda chokladbollar blandas med förälskelse, vänskap, saknad och djup sorg. Varje kapitel i boken har också en underfundig rubrik som "Tre nya myggbett och åskiga minnen"

En nästan vanlig sommar är en fin och läsvärd berättelse om känslor för både barn och vuxna. 

Sofias Weiss trilogi om hästflickan Moa blir komplett under hösten när den tredje boken Spår kommer. Del ett och två heter Tecken och Varsel  Jag har tidigare skrivit om Varsel .

Under våren gjorde Sofia ett författarinlägg på basilicablogg. Gästinlägget kan du läsa HÄR

(null) 

En nästan helt vanlig sommar
Författare: Sofia Weiss
ISBN: 9789180531566
Barnbok: 9-12 år
Utgivningsdatum: 2024-04-15
Förlag: Lind & Co
Omslag: Maria Sundberg
Omslagsfoto: Adobe Stock, Midjourney

 
"Sofia Weiss (f. 1974) är född och uppvuxen i Västergötland, men bor nu i Sundsvall med sambo, barn och hund. Sofia kombinerar sitt skrivande med att arbeta på bibliotek. Hon är utbildad miljövetare, men har också studerat journalistik och kreativt skrivande. Sedan debuten 2016 har Sofia skrivit både bilderböcker och kapitelböcker för barn." (vangavan.se)

Tack förlaget Lind & Co!
Ljudboken är inläst av Jessica Pellegrini och hon gör en riktigt bra inläsning.