Författarinlägg av Sofia Weiss - att skriva för barn är utmanande.....

Hej! Sofia Weiss heter jag och sedan elva år bor jag i Sundsvall. Mina rötter har jag i Västergötland och jag skulle nog vilja påstå att jag fortfarande står med i alla fall ena gummistöveln i den västgötska myllan. Det var också i barndomens Skara som drömmen om att bli författare började gro. Besöken på det vackra, då nybyggda länsbiblioteket, intill Skaras domkyrka var frekventa och jag minns tydligt den gången jag praoade på bibblan. Det var också då jag blev visad ned i källarmagasinet av den kunniga och engagerade bibliotekarien Birgitta. Jag, som var väldigt mörkrädd, smög efter henne nedför stentrappan … men fascinationen över att få kliva in i magasinet och möta alla dessa rullande hyllrader av gamla och nya, lästa och olästa böcker minns jag än idag. Kanske väcktes drömmen där och då: "Tänk om jag skulle kunna skriva böcker som hamnar på bibblan och lånas av många!" (– hm, förhoppningsvis tar det lång tid innan de hamnar i magasinet.)

Lustigt nog kombinerar jag idag skrivandet med just jobb på bibliotek. För efter många omvägar hamnade jag som bibliotekspedagog på Sundsvalls stadsbibliotek (även där finns ett fascinerande och lite kusligt källarmagasin) och jag blev författare. Det tog emellertid sin lilla tid sedan praon på Skara bibliotek – ja, vi snackar nästan tre decennier för både biblioteksjobb och bokdebut.

Men den nittonde april i år kom jag ut med min sjunde barnbok En nästan helt vanlig sommar, utgiven på bokförlaget Lind & Co. Boken handlar om Jonna, som för några månader sedan miste sin pappa i cancer. Trasslig vänskap, rädslor av olika slag och den svartaste sorg tas upp i boken, men också ljusglimtar och vikten av att be om hjälp. För visst kan man skriva om det allra dystraste även i böcker för barn – det tycker i alla fall jag. I de flesta av mina böcker finns en mörk klangbotten, jag är dock alltid noga med att avsluta böckerna hoppfullt, så att unga läsare förhoppningsvis får något ljust att klamra sig fast vid, trots hemskheterna de möter. Just nu skriver jag på sista delen i en rysartrilogi, även den utgiven på Lind & Co. Huvudpersonen här heter Moa – och när jag skapade henne visade det sig att hennes största rädsla var mörker och spöken (japp, precis som jag när jag var barn). Ja, vad gör väl en författare då? Jo, man utsätter sin huvudkaraktär för just det hon är mest rädd för. Hon behöver ju faktiskt utmana dem!

De tidigare böckerna där Moa råkat ut för rysligheter och spöken heter Tecken (2022) respektive Varsel (2023) och de har båda blivit väl emottagna av både unga och äldre läsare runt om i landet.

Då och då får jag komma på skolbesök som författare. Bland annat har jag genom ett fantastiskt bokprojekt blivit inbjuden till Ängelholm och fått träffa kommunens femteklassare, som alla läst mina böcker. Vilken glädje det är att få komma till skolorna runtom i landet. Nyfikna, vetgiriga och kreativa barn är det jag alltid möter i klassrummen och de flesta gånger också engagerade lärare. Visst läser många barn mindre idag än förr, men jag är helt säker på att det går att vända trenden genom aktivt läsfrämjande arbete från skolor, bibliotek, författare och inte minst föräldrar.

Tredje delen i Moa-trilogin ges ut i september, lagom till bokmässan i Göteborg, och kommer att få titeln Spår. Jag tycker själv att jag skruvat upp läskigheterna ytterligare en grad i denna bok, men vi får se vad barnen tycker. Vissa läsare säger att böckerna om Moa är alldeles lagom rysliga, några tycker att de är alldeles för otäcka och slår igen pärmarna innan slutet, medan andra anser att böckerna borde vara tusen gånger så läskiga …

Att skriva för barn är utmanande och ibland slitigt, men oftast väldigt roligt och jag är så tacksam för att jag får göra det. Och ganska ofta sänder jag också en tanke till den lilla tjejen som en gång i tiden hängde på biblioteket i Skara. Hon har ju faktiskt fått sin dröm uppfylld

 
Tack Sofia Weiss! 
Under juni månad kommer jag att skriva om Sofias bok En nästan helt vanlig sommar.
Min kortrecension av Varsel kan du läsa HÄR.
 

En nästan helt vanlig sommar.
Författare: Sofia Weiss
ISBN: 9789180531566
Barnbok: 9-12 år
Utgivningsdatum: 2024-04-15
Förlag: Lind & Co

Nästa veckas gästförfattare är Ann-Maria Ekblad. I sina resedeckare om Anna Lindblom lägger hon fokus på spännande platser, mystik, religion, historia och ond bråd död. Missa inte hennes presentation onsdag den 8 maj.