Dolt under isen av Andreas Jemn

Andreas Jemn är tillbaka med en ny bok i serien om Fjällforsen.  I den tredje delen Dolt under isen driver Katinka Månstråhle fortfarande sin pensionatverksamhet och med envishet och lite tur har hon lyckats skapa en blomstrande turistverksamhet. 

Viltvårdsexperten Nora och djurskötaren Madde arbetar vidare i vargparken där varghanen Octavius och de andra vargarna växer sig starkare och starkare och rör sig vakande runt i hägnets alla hörn. Maddes son Caspar har också vuxit sig stark, han går nu på förskolan men väntar otåligt på sin skolstart. Madde älskar sin son men har inte riktigt de kvalifikationer som behövs för att helt ha ansvaret för ett barn, så Katinka tar sin roll som mormor på största allvar.

Trots sin stora arbetsbörda tar pensionatets ägarinna sig tid för små besök i samhällets bibliotek. Hon lånar gärna böcker och samtalar med den godmodige bibliotekarien Lars Åke. Som kommunens representant lyssnar hon också, om än motvilligt på författare som poetiska Viola Åkesdotter när hon presenterar sin novellsamling Viskningar från myren och läser ur novellen Jägarens längtan vid näckrosdammenNär Katinka Månstråhles tillvaro rör ihop sig allt för mycket så slår hon på radions sändningar för att försäkra sig om att världen utanför ändå finns kvar.

Redan under våren börjar rapporter om märkliga himlafenomen sprida sig och mängder av ufo-turister vallfärdar till Fjällforsens pensionat. Försvarsmakten visar genast sitt intresse och lågt flygande plan börjar röra sig i trakten. 

Katinkas sambo Roger, prästen Anskar och professorn Piotr tillbringar mer och mer tid i pensionatets nybyggda bunker. Ett bygge som kostat Katinka en hel del och då handlar det inte bara om ekonomi utan också om äktenskapligt samliv.

När hösten går mot vinter börjar hon tröttna på sina fattiga, skräpiga och ovårdade turister och drömmer om skidsäsongens mer respektabala klientel. Den franska markisinnan som också intagit pensionatet med krav på dyrbar mat och service gör inte saken bättre. Med stor pondus avhyser Katinka fridstörarna med hot om poliseskort och lugnet lägger sig åter över pensionatet. 

Men så fel hon har. Nya ljusfenomen blir synliga och en kväll under höstens senare del står tiden plötsligt stilla. Under några sekunder visat sig en gungade farkost i luften och ett surrande ljud hörs. Farkosten försvinner lika fort som den kommit men fridstöraren drar nya gäster till Fjällforsen. Den här gången med anknytning till försvaret. Katinka har svårt att glömma dera besök sex år tidigare när militäreren tog över pensionatet, gjorde henne husvill och började sin jakt på de blodtörstiga urtidsvargarna som härjade i området.

Nu visade det sig att det inte var helt lätt att bli fri från markisinnan och hennes hov. Hon hade redan köpt den gamla disponentvillan och planerade för att bygga en landningsbana åt utomjordingarna. När polisen Gunlög krockar med kommunalrådet kallas den arbetsskygge Gunder Blom in från sin pensionärsledighet. Gunder Blom som under sitt yrkesliv var ett lysande exempel på en samhällsfunktion som inte fungerade. Hans lata personlighet trivs bäst vid skrivbordet med en kopp kaffe och en påse chips och att avhysa den franska markisinnan blir nu ett av hans värsta uppdrag.

Kauset i Fjällforsen är ett faktum. Saker som hänt många år tidigare blir som brickor i ett dominospel och leder händelseförloppet framåt. Likt en fjärils vingslag i Brasilien som kan skapa en tornado i Texas blir en misslyckad jakt och en liten, liten frysen varelse till kaosteorins första vingslag. Som i seriens andra del Tomten kom aldrig till Fjällforsen blir det stundtals lite rörigt och svårgreppat och jag fär känslan av att befinna mig mitt i en fars eller en tecknad actionfilm. Persongalleriet är mångfacetterat så det gäller att ha kontroll på namn och yrkesbefattningar när incident efter incident avlöser varandra. Det är ändå en lättläst och välskriven bok och jag uppskattar verkligen Andreas Jemns underfundiga humor.

Värdskap är konsten att få människor att känna sig välkomna och innefattar begrepp som service, bemötande, kvalite, vänskap och gästfrihet. Katinka Månstråhle som har stora svårigheter att hantera sin kroniska ilska har en mycket ambivalent syn på det här med värdskap. Lika snabb som hon tar ett beslut om avhysning kan hennes gästfrihet ta en helt annan form

"Det är för tusan lördag. Vad sägs om att vi blir lite på örat?"

Fjällforsens innevånare har det inte lätt i sin kamp mot utomjordingar, urtidsvargar, militärer, maskhål, franska kvinnfolk, mystiska någringar och gömda kärnvapen. Allt övervakat av den döde kommunjuristen Sven Skatas osalige ande.

Jag kan inte mycket om relationsteorins fältekvationer mer än att Einsteins och Rosens lösning beskriver en tunnel mellan två plana delar av rumtiden. En region som är kopplad till en annan och en teoretisk möjlighet som ingen helt har bevisat ett den existerar. Men kanske är hypotesen nu bekräftad och Fjällforsens dilemman är mer sanning än fiktion. 

Andreas Jemn, född 1979, är en svensk journalist och författare från Falun. Hans debutroman Pensionat Fjällforsen kom år 2020 och i december 2023 kom den andra delen Tomten kom aldrig till Fjällforsen. Nu är den tredje delen här med titeln Dolt under isen.

Böckerna kan läsas fristående men ger naturligtvis en bättre helhet som trilogi.

 Min recension av Tomten kom aldrig till Fjällforsen

(null)

 Dolt under isen.

Författare: Andreas Jemn
ISBN: 9789189869653
Utgivningsdatum: 2024-05-31
Förlag: Lava Förlag