Tomten kom aldrig till Fjällforsen av Andreas Jemn

Nu avslutar jag julens böcker med …….

Tomten kom aldrig till Fjällforsen, som är en annorlunda spänningsroman med humor. Handlingen är både lättläst och roande och här kryllar det av udda karaktärer som på ett eller annat sätt sticker ut. Boken är skriven av Andreas Jemn och är en fortsättning på Pensionat Fjällforsen med en utveckling av tidigare händelser. Jag har inte läst den första delen men det går ändå bra att följa handlingen som fristående. 

Livet går sin gilla gång i Fjällforsen. Julen är på gång, de tyska turisterna trivs och pensionatet är fullbokat till långt efter trettonhelgen. Den vackra naturen bjuder på uppfriskande skidåkning och hotellets kock på middagar med det där lilla extra. Vargparken har blivit en populär turistattraktion och de dyra våfflorna har strykande åtgång.

Men säg den lycka som varar för evigt. En dag hittas handlarns missanpassade son Ruben död vid sin skoter. I vargparken sprider sig en oro och varghanen Octavius rör sig rastlöst på kullen vid hägnets västra hörn, som om han bevakar något i den närliggande skogen.

När rovdjursexperten Nora och en grupp militärer plötslig invaderar pensionatet är kaoset ett faktum och julefriden som bortblåst. Med tidgare händelser i minnet börjar alla förstå att Fjällforsen ruvar på en mörk hemlighet från det förflutna. En skräckffull och livshotande insikt, men som också luktar mygel lång väg och byns civila befolkning gör upp en strategi för krisberedskap. Även om Fjällforsen är ett samhälle som har tre konkurrerande begravningsbyråer men ingen barnmorska så gäller det att värna befolkningens liv och hälsa. 

""Jag tror det är en konspiration. Man har läst om sådant från Amerikat", sa Lars…………"

Här sker flera märkliga saker som för tankarna mot ett storebrorssamhälle där den personliga integriteten naggas rejält i kanterna. Andreas Jemn bygger trots handlingens underton av humor upp en obehaglig stämning. Den visar på hur makthavare och myndigheter i totalitära samhällen får ökad kontroll och hur kommande problem kan, spåras och undanröjas.

I byn Fjällforsen kryllar det av inkompetenta innevånare och polisen Gunder Blom är ett lysande exempel på en samhällsfunktion som inte fungerar. Hans lata personlighet trivs bäst vid skrivbordet med en kopp kaffe och en påse chips och Dagbladets praktikant Jossan vill säkert väl, men hennes journalistiska penna drar oftast åt fel håll. Tv-mediet Katinka Månstråhles som driver pensionatverksamheten i byn har med sin järnhand lyckats skapa en blomstrande turistverksamhet. Med samma järnhand styr hon också andra skeenden i byn. Med pengar är allt möjligt och hennes bidrag till Fjällforsa bandylag kan vara deras väg tillbaka till allsvenskan.

Som journalist är Andreas Jemn van att skriva och har en förmåga att blanda humor med obehag och spänning. Vissa meningar i bokens första del är uppbyggda så att jag får läsa om en gång extra för att få rätt sammanhang, men längre in i handlingen flyter det riktigt bra.

Stundtals blir det det lite rörigt och svårgreppat. Det känns som jag befinner mig mitt i en fars eller en tecknad actionfilm och jag brukar ha svårt att uppskatta när det blir för mycket av det mesta. Men jag roas av det galna hos de här människorna, även om jag tycker synd om Katinka Månstråhle som har stora svårigheter att hantera sin kroniska ilska.

"Allt det här verkade komma ur en science fiction-roman från atomålderns gryning." säger professor Piotr till rovdjursexperten Nora på ett kärvänligt sätt och jag är benägen att hålla med. 

Andreas Jemn, född 1979, är en svensk journalist och författare från Falun. Hans debutroman Pensionat Fjällforsen kom år 2020 och i december 2023 kom nu den andra delen Tomten kom aldrig till Fjällforsen

Naturligtvis kan den här boken läsas under alla årets årstider.

(null)

Tomten kom aldrig till Fjällforsen

Författare: Andreas Jemn
ISBN: 9789189841222
Utgivningsdatum: 2023-12-08
Förlag: Lava Förlag


Kommentera här: