Början på resan av Birgitta Gunnarson

Birgitta Gunnarson har precis släppt sin nya bok Början på resan. Jag har läst alla Birgittas böcker och vet med bestämdhet att jag kommer att fortsätta följa hennes författarskap. Böckerna följer ett visst mönster och tar upp många intressanta och viktiga ämnen men grundberättelserna och miljöerna skiljer sig.

Fanny är snart 40 år men hennes mamma släpper inte greppet. Mamma Anita blev tidigt ensam med sina barn och det har satt sina spår. Fanny arbetar natten som sjuksköterska och har börjat träffa en ny pojkvän. Allt är nytt och spännande och hon ser fram emot de planerar för en gemensam semesterresa. Som i så mycket annat har mamman svårt att inte lägga sig i hennes privatliv. När pojkvännen i samspråk med mamman tar egna initiativ får Fanny nog och avslutar relationen.

Hon bestämmer sig ändå för att resa på semester och hennes intresse för historia tar henne till Prag. Där gör hon nya bekantskaper som kommer få stor betydelse för hennes framtid och besöket i Prag blir början på en ny livsresa,

Fanny har aldrig riktigt förstått varför broderns Patrik tagit avstånd till deras mamma Anita. Mamman som inte har några vänner och fortfarande är bitter över faderns svek behöver verkligen stöd av sina barn och nu får Fanny ensam axla den rollen. När Fanny träffar Eva som har stor livserfarenhet och en helt annan syn på livet än mamma Anita blir det sakta en ögonöppnare. Vem bär ansvar för att mammans mående, är det hennes eget eller ligger det på hennes barn?

Jag har skrivit det tidigare och jag gör det igen, Birgitta Gunnarsons berättelser känns som bomull i hjärtat för en kvinna i min ålder. Hennes egna resor till Prag och ett yrkesliv som sjuksköterska ger berättelsen stor trovärdighet. Birgittas böcker har alltid haft ett välskrivet språk. Men jag har haft lite svårt att hitta rätt rytm i mitt läsande när texten haft för mång korta meningar med det har förändrats för varje bok till en optimal läsupplevelse. 

När jag för länge sedan arbetade med barn och ungdomar använde min chef alltid ordet "knoppa av". Vårt arbete bestod till stor del av att förbereda ungdomar för ett vuxenliv med eget ansvar. Synonymer till "knoppa av" är avskilja, bryta ut, avknoppa och stycka av. De föräldrar som inte själva klarar av den här processen gör barnen en björntjänst. Det här är ett ämne som ofta är uppe till diskussion i vår stora familj och jag kan inte förneka att jag ibland får förmaningar av min som, "mamma jag är vuxen och över fyrtio åt". Därmed inte sagt att vi föräldrar ska traska runt med offerkoftan på och kräva full uppmärksamhet tillbaka.  

Birgittas böcker passar mycket bra för en bokcirkel eftersom de tar upp många sociala processer där människors situationer och agerande varierar. I vår bokcirkel har vi läst och diskuterar den första boken Så länge hjärtat kan slå. Vi människor är oftast tveksamma till förändringar och där får vi följa Bodil som genom sin livsförändring sprider ringar på vattnet och bidrar till förändrade attityder även i sin närhet. Bok nummer två, Ett liv i färg försätter på samma tema med en handling som sätter fokus på intressanta frågor om hur vi bäst hittar en känsla av sammanhang i vårt liv. Den tredje boken På samma strand är en berättelse om familjeschismer, rädslor, förlåtelse och förutfattade meningar. Här i Början på resan kan avknoppning och ansvarstagande öppna upp för intressanta diskussioner. I alla de här fyra böckerna leder författaren sina huvudkaraktärer varsamt fram till insikter som är begripliga, hanterbara och som känns meningsfulla för dem. Feelgood är en vattendelare för mig men i Birgitta Gunnarsons feelgoodböcker vänds handlingen till det bästa utan att det blir allt för sockersött och tillrättalagt.

Tack! Birgitta Gunnarson – fortsätt skriva........ 

Tack!  Modernista för att jag fick läsa den här boken.

Birgitta Gunnarson är en svensk feelgoodförfattare bosatt i Sollentuna, med ett yrkesliv som sjuksköterska bakom sig. Början på resan är hennes fjärde roman, efter Så länge hjärtat kan slå, Ett liv i färg och På samma strand. Hon har också skrivit boken En snöängel till jul tillsammans med sina döttrar Johanna Johansson och Sara Molin. Ett härligt familjeprojekt om ett viktigt hjärteprojekt, där både författare och karaktärer möts över generationsgränserna.

Nu skall jag börja läsa Sensommarvals av Birgittas döttrar Johanna Johansson och  Sara Molin. Boken släpptes i fredags och är första delen i Kavlingserien. Boken är utgiven på LB förlag.

 

Början på resan
Författare: Birgitta Gunnarson
ISBN: 9789180944649
Utgivningsdatum: 2024-05-17
Förlag: Modernista

 
Birgitta Gunnarson var en av vårens gästförfattare på basilicablogg.se.Här kan du läsa hennes presentation.
Författarinlägg av Birgitta Gunnarson - Jag överraskade både mig själv och omgivningen.