Författarinlägg av Birgitta Gunnarsom - Jag överraskade både mig själv och omgivningen

Jag överraskade både mig själv och omgivningen… 

Livet kan ta oväntade vändningar, inte bara i böcker! Jag, som valde humanistisk linje på gymnasiet och skulle bli "något med språk", kom i stället att arbeta som sjuksköterska i nästan hela mitt yrkesverksamma liv.
   Och efter att aldrig ha haft några tankar på att bli författare, debuterade jag vid sextioåtta års ålder och kommer ut med en femte bok nu i maj. 
   Jag har alltid tyckt om och haft lätt för att skriva och formulera mig. Journalanteckningar, mejl, protokoll – men att skriva hittepå hade jag aldrig ens funderat på. Inte förrän två av mina barn – båda gymnasielärare i svenska – för tio år sedan fick för sig att börja skriva noveller. De skulle turas om att hitta på ett ämne, skriva varsin berättelse och sedan skicka dem till varandra för feedback. En av systrarna var genast med på noterna, och snart frågade sonen om inte jag skulle vara med. Lite senare anslöt sig min bror, och familjens Novellklubb var född. 
   När jag kom med, var det sonens tur att välja ämne. Vi skulle läsa novellen Pälsen av Hjalmar Söderberg, och sedan berätta samma historia ur ett annat perspektiv. Ojdå! En klassiker - det lät alldeles för avancerat. Först var jag beredd att hoppa av på en gång, men det var samtidigt lockande. Och det jag skrev skulle ju bara läsas av mina barn.
   Så jag satte igång. Hittade på en systerson till ursprungsnovellens protagonist och tänkte ut en situation flera år senare, då han vid ett besök hos morbrodern får historien berättad för sig.
Och redan där var jag fast. Det var så roligt att fantisera och fabulera, skapa karaktärer och situationer. Bestämma vad mina figurer skulle säga och hur de skulle bete sig. Lite som när man var barn och lekte med dockor!  

Novellklubben levde vidare i nästan två år, och när vårt gemensamma projekt upphörde gick det inte att sluta skriva. Jag började fundera på om det vore möjligt att skriva en hel bok. Skulle fantasin räcka för att hitta på så mycket? Jag bestämde mig för att försöka, och så småningom var det första råmanuset klart, det som flera år senare blev Ett liv i färg.  
   Under de följande åren skrev jag, skickade till förlag – och blev refuserad. Igen och igen.
När även det tredje manuset hade blivit refuserat av de förlag jag skickat det till, började jag tänka att mina berättelser nog skulle få stanna "i byrålådan":
   Men min dotter Sara, som också hade fortsatt skriva, och så småningom blivit antagen av Norstedts, peppade mig. Hon tipsade om flera förlag, och till slut hände det som alla aspirerande författare hoppas på: En förläggare från Modernista ringde och sa, att de hade läst, tyckte om och ville ge ut mitt manus! Han bad dessutom att få läsa de två tidigare manus jag hade nämnt i följebrevet, och från ingenting hade jag plötsligt treboksavtal!
   I juni 2021 kom min första bok, Så länge hjärtat kan slå, och med ett års mellanrum kom sedan Ett liv i färg och På samma strand.  

Och det skulle bli fler roligheter! En kväll i advent för ett par år sedan satt mina döttrar Sara och Johanna och jag och pratade om Novellklubben, när Johanna utbrast: "Vi borde skriva något tillsammans!"  
   Vi började genast spåna, och innan kvällen var slut hade vi både en ramhistoria och varsin huvudkaraktär. Under de följande månaderna gick det växande manuset i skytteltrafik mellan oss, och till vår glädje blev Saras förläggare genast intresserad. Så i höstas kom En snöängel till jul ut på Norstedts.
   Systrarna har fortsatt skriva tillsammans (de kommer med en bok på LB förlag i juni), medan jag har återgått till mitt ensamma skrivande.
   I mitten av maj kommer min nästa bok, Början på resan. Där har jag – genom huvudkaraktären Fanny – återvänt till mitt älskade Prag. Liksom i tidigare böcker handlar det en hel del om relationer, det som intresserar mig allra mest.
   Och ja, jag skriver vidare. . . Det är ju så väldigt roligt!

*** 

Namn: Birgitta Gunnarson
Bor: i Sollentuna med min man.
Aktuell med nya boken Början på resan,  
Modernista förlag 17 maj. 

Tack Birgitta! jag kommer naturligtvis att läsa och resensera den nya boken när den kommer.

(null)

Nästa veckaf får ni möta en lokal författare igen. Sofia Weiss skriver då om sin författarresa och presenterar sina böcker. Den senaste En helt vanlig sommar kom ut förra veckan och är en bok för både unga och vuxna. Sundvalls Tidning (ST) har i dag ett reportage om Sofia.
 
(null)
 

Början på resan
Författare:
 Birgitta Gunnarson
ISBN: 9789180944649
Utgivningsdatum: 2024-05-17
Förlag: Modernista