Lusthuset vid tjärnen av Hanna Blixt

Den 26 december skrev jag 2023 års sista recension och planerade för semester över nyår. 

Efter en vecka i Estland är jag nu på väg hem till ett snörikt och kallt Sundsvall. En del bokläsning och en recension har jag hunnit med förutom trevligt sällskap, god mat och en massa spabehandlingar.

De tre första delarna, Glasveranda med sjöutsikt, Galleriet vid vattnet och Balkong med havsutsikt i Leksandssviten läste och recenserade jag när de kom ut i bokhandeln. Hanna Blixtfjärde bok Lusthuset vid tjärnen kom i oktober men jag valde att läsa den som julbok. Det visade sig vara ett bra val för den gav verkligen julstämning och så länge snön ligger vit på taken så kan boken läsas för att hålla kvar en del av den känslan.

Hilma arbetar på en PR-byrå men när arbetsuppgifterna blir fler och fler säger hon upp sig. Hon har en längtan att komma bort från storstan och svarar på en annons om ett arbete i Dalarna och hyr sedan också ett boende i samma by. Hon kan inte riktigt förklara sin spontanitet, men någonting med bilden i annonsen lockade henne. Hon ville uppleva det lilla lusthuset vid tjärnen och att servera kaffe borde inte kräva någon större yrkeserfarenhet. 

Nu blev det inte riktigt så som Hilma tänkt sig för lusthuset var ingen vanlig servering och hyresvärdens i det lilla boendet var inte helt ärlig om vad som ingick i hennes hyreskontrakt. Men här möter Hilma landsbygdens lugn och människor som bryr sig om varandra. I den lilla byn träffar hon en varm och ödmjuk pralintillverkerska, en strukturerad och ensam pensionär och två bröder som inte har mycket till övers för julstök och familjefirande. Två paralella berättelser i nutid och dåtid leder handlingen fram till ett slut där många tidigare händelser knyts ihop. Det är inte alltid så lätt att hitta sin plats i livet men i Lusthuset vid tjärnen finns det som Hilma saknat och så väl behöver. Vänskap, tillhörighet och kärlek.

Lusthuset vid tjärnen är en varm och mänsklig berättelse. Kanske lite väl sockersöt för att ingå i mitt val av feelgood men vem kan låta bli att falla för en kärleksfull julberättelse, nygjorda praliner och en kopp varm choklad.

Det här är en nystart i Leksandssviten och kan läsas helt fristående. Det finns vissa röda trådar som leder tillbaka till de tidigare böckerna med huvudkaraktären Nora och visst ger de en viss bonus för den som läst böckerna, men inget av vikt för handlingen. 

Personligen tycker jag fortfarande mest om den andra delen Glasveranda med sjöutsikt som är en historia som tar en tragisk riktning i folkspelsanda. Där finns en hembygdskänsla med landskapsdräkt, näverlur och dans på logen. För mig som kommit upp lite i åren är det nostalgi och jag blev påmind om 60-70 talets bokläsande av böcker som Driverdagg faller regn av Margit Söderholm och böckerna om Kerstin på Hällebäck av Sigge Stark (Signe Björnberg).

Leksandssviten

 1. Glasveranda med sjöutsikt 
 2. Galleriet vid vattnet 
 3. Balkong med havsutsikt
 1. Lusthuset vid tjärnen
  Författare: Hanna Blixt
  ISBN: 9789180065252
  Utgivningsdatum: 2023-10-05
  Förlag: Bazar Förlag
Mina recensioner av Glasveranda med sjöutsikt och Galleriet vid vattnet
Min recension av Balkong med havsutsikt 

(null)


 
(null)

I dag bjuder Stockholms skärgård på ett vintrigt landskap. När vi kommer till Stockholm har vi 40 mil hem, men vi planerar redan för en sommar i Estland. 13 mil från Tallin ligger en vacker kust och väntar med havsbad, massage och andra behandlingar för onda höfter och värkande axlar.Kommentera här: