Leksandssviten av Hanna Blixt - Hjärtevärmare som ger måbrakänsla.

Efter en del strul så är recensionen om Leksandssviten nu tillbaka. Del 1 kom ut under hösten och Del 2 den 3 maj.

Jag börjar sakta finna mig till rätta i feelgoodvärlden och har nu läst de två delarna i Leksandssviten av Hanna Blixt. 

Glasveranda med sjöutsikt är den första delen som kom ut i september. Nora har sina rötter i Dalarna, men bor i Stockholm tillsammans med pojkvännen Jonas. När Jonas sviker henne, lämnar hon hastigt lägenheten och tar tåget till Leksand där hennes vän Vega bor. Efter att hon sansat sig från det smärtsamma avslutet av sitt förhållande, tar hon ett deltidsjobb på orten och hyr en liten timmerstuga med glasveranda och utsikt över sjön. Där planerar hon för en framtid utan män för att undvika att bli sårad igen. Det finns få platser utan män, så redan när Nora flyttar in i timmerstugan dyker Viktor upp och erbjuder henne hjälp med att bära tunga flyttkartonger. Det visar sig att han bor i det grannhus som Nora sett lite snett på och bedömt som ett skrytbygge.

Parallellt med Noras kärleksflykt får vi följa författaren Claes. Han har skrivit ett flertal böcker, men börjar nu få svårt att tillfredsställa sina läsares intressen och behöver ny näring till sitt skrivande. Vid en boksignering möter han Torsten, en lätt dement  man som har en intressant livshistoria att berätta för Claes. Torstens berättelse visar sig ha en stor betydelse även för Nora och sakta flätas deras liv samman till ett riktigt bra feelgoodslut.

Galleriet vid vattnet är del två i Leksandssviten och en fristående uppföljare som precis kommit ut. Nora planerar nu för att öppna ett galleri i ett hus som Viktor byggt i Tällberg. I galleriet skall hon sälja återvunna saker och hennes önskan är att kunna öppna innan midsommar. Planerna visar sig inte vara så enkla att genomföra och när hon börjar köpa in gamla saker till galleriet hittar hon en tavla och ett gammalt brev som väcker hennes intresse.

Men hjälp av tre sjuttioåriga volontärer inlånade från en för tillfället stängd second hand-butik i samhället, går hon till handling. Alla har stark drivkraft men reglerna som skall följas och tillstånden som behövs är många och kryptiska. Eftersom Nora är helt inställd på att kunna öppna sitt galleri till midsommar är tiden knapp och arbetsbördan blir stor. 

Även i den här delen får vi följa en parallell historia från 60-talet. Nils och hans familj har flyttat till Insjön där pappan fått ett nytt arbete. Hans förhållande till brodern Sven tar mycket av hans krafter och handlar inte bara om ett bråk bröder emellan . Osämjan ligger djupare än så eftersom Sven inte alltid håller sig på rätt sida om lagen och alltid visar en fysiskt och psykiskt starkare sida är sin bror. En dag ser Nils ett vykort med en kulla i folkdräkt och blir djupt förälskad och plötsligt får hans liv en ny mening. 

" Det var något med känslan i bilden – formen, tonen, ljuset – solens strålar i den unga kvinnans ansikte som trollband honom"

Vi får sedan följa en historia som tar en tragisk riktning i folkspelsanda, och hembygdskänsla, med landskapsdräkt, näverlur och dans på logen. Jag som kommit upp lite i åren känner en viss nostalgi och blir påmind om 60-70 talets bokläsande av böcker som Driverdagg faller regn av Margit Söderholm och böckerna om Kerstin på Hällebäck av Sigge Stark (Signe Björnberg).

Nora är en intressant karaktär att följa. I mina ögon växer hon under berättelsens gång. Visst har hon en naivitet när det gäller regler och entreprenörskap, men trots katastroftänk och en fallenhet för att ta till flykt när känslorna tar över, genomför hon sina idéer och driver planerna vidare. Som i den första delen Glasveranda med sjöutsikt knyts även här trådarna samman till ett lyckligt slut, så lyckligt att jag faktiskt kände en liten tår i ögat.    

 

Hanna Blixt bjuder på både sorg, glädje och kärlek. I båda böckerna får vi följa två historier i olika tidsanda som likt två mindre bäckar flyter samman till ett större vattendrag och bildar en intressant livsberättelse. Jag tycker att den här berättartekniken fungerar bra för varje del i berättelsen blir tydlig och lätt att sätta in i sitt sammanhang. Budskapen i båda böckerna ser jag som en hyllning till bygden och generationerna bakåt. Död, sorgearbete och förlåtelse löper som en röd tråd i båda berättelserna. Jag har inte tidigare läst någon bok av Hanna Blixt men jag tycker om hennes sätt att skriva, handlingen drivs framåt av snabba dialoger med en hel del frisk humor. Språket känns levande, målande och med fina miljöbeskrivningar. Kanske kan jag tycka att texten i den första delen gav bättre flyt för mig som läsare

Bokens karaktärer är sympatiska personligheter och miljöbeskrivningarna ger en mysig och varm känsla. Den första delen bjuder på vinter med kyla och traditionellt  julfirande  och i del två firar vi midsommar med sol och  värme. Lite avundsjuk kan jag allt bli ibland, för vem vill inte leva ett liv som ekonomiskt oberoende och fritt kunna ägna sig åt hjärtefrågor. En liten detalj jag fastnat i är volontären Annas bullbak och köksarbete, med permobil i ett troligast inte handikappanpassat kök. Men...kanske  är jag lite yrkesskadad och i böckernas värld är allt möjligt. 

Tycker du om feelgood och inte läst de här böckerna så gör det!

 Hjärtevärmare som ger måbrakänsla.


Glasveranda med sjöutsikt 

Författare: Hanna Blixt 
Antal sidor: 304 
Utgivningsdatum: 2020-09-14 
Del 1 i serien: Leksands-sviten
Förlag: Historiska Media 
ISBN: 9789177891444

Galleriet vid vattnet 
Författare: Hanna Blixt 
Antal sidor: 303 
Utgivningsdatum: 2021-05-03 
Del 2 i serien: Leksands-sviten 
Förlag: Historiska Media
ISBN: 97891778930119

(null)

Min recension av båda böckerna finns också hos Vängåvans bokhandel (Akademibokhandeln i Sundsvalls city). Under Caroline Nilssons recension av del 1.
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: